Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Vrtacka Jistě slovíčkařím, oni jsou totiž slova poměrně důležitá věc. Jinak jsem jen rozporoval výraz „není třeba mít naspořeno nic“.
Netřeba mi odpovídat.
Ahoj nechci zakládat novou diskuzi s takovou otázkou. S manželem si bereme hypotéku a potřebuju ještě výměr z rodičáku. Prosím vás to mi vystaví na sociálce, nebo to mám někde doma?
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj nechci zakládat novou diskuzi s takovou otázkou. S manželem si bereme hypotéku a potřebuju ještě výměr z rodičáku. Prosím vás to mi vystaví na sociálce, nebo to mám někde doma?![]()
přišlo vám to poštou, jinak na sociálce
Ahoj holky.
Ctěla bych jen znát váš názor na naší situaci.
S manželem bydlíme ve vlastním bytě a ve vedlejším měste pronajímáme ještě jeden byt.
Ve měste ve kterém bydlíme nemáme žádnou rodinu jen pár známejch. A začali jsme uvažovat o tom že by jsme koupili dum někde poblíž mých rodičů. Mažel momentálně bere 29tis+já rodičák 3800kc+z pronajímání bytu 2tis.
Našli jsme pekněj dům za 1mil. museli bychom se stěhovat cca 150km. Byt ve kterém bydlíme by jsme prodali a druhý by jsme dál pronajímali. Jde o to že když by jsme se stěhovali tak manžel musí do jiného zaměstnaní, myslím si že manžel by zase až moc velkej problem neměl už se živil několika zaměstnání(skladník, operátor ve výrobě, zedník, automechanik, řidič VZV, řidič kamionu)jsme spolu 10let a vždy když odcházel ze zaměstnání nebyl na podpoře dýl jak 1 měsíc. Takže v tomto ohlednu bych takovej strach neměla.
Jinak by jsme si museli vzít 100%hypo jelikož máme našetřeno jen něco málo a to by spolklo stěhování, odhadce apod.(měly jsme našetřeno víc, ale během tohoto roku nám odešli veškeré spotřebiče až teda na sporák a varnou konvici tyhle dvě věci zatím drží
a museli jsme opravovat auto a pak jsme teda ještě byli u moře
)
Jinak peníze by jsme pak dali na stranu z prodeje bytu ve kterém zatím bydlíme. to by jsme měli potom jako rezervu.
Jaký na to máte názor šli by jste do toho? když se u někoho zmíníme tak nám říkaj že jsme sebevrazi. A já už opravdu nevím ![]()
Příjem partnera nejistý, váš nízký. Co vím, kamioňáci nárok na hypotéku nedostávají, protože to nemají „papírově“.
Na smlouvu má 16tis a zbytek diety. Už jsme se byli ptát v určitých bankách kde berou 100% diet. Třeba Hypoteční banka bere 100% diety ale třeba spořitelna bere jen 40% diet.
Ne. Rozhodně bych se nestěhovala daleko od vašeho jediného příjmu. Ty nemáš momentálně příjem žádný. Muž nemusí najít stejně ohodnocenou práci. 29 tisíc je docela dost, dost pravděpodobně by jinde mohl mít míň a ty máš hodně málo. Takže hypotéku ano, ale pokud bys vydělávala i ty a dům byl v blízké lokalitě. Jinak je to fakt sebevražda.
A dům za 1 milion? Ten asi nebude v super stavu, takže počítej s náklady na opravy a asi i vysokými provozními náklady. A jak to tak u domů bývá, pořád bude něco polykat. To si lidi, kteří bydleli v bytě úplně nedokážou představit.. ![]()
Já osobně bych do RD šla pouze jako do nízkoenergetické novostavby ![]()
A pokud je kamioňák, tak už bych do toho nešla vůbec. Dopravci jsou šmejdi a dost často prostě neplatěj. Nebo pošlou výplatu za 3 měsíce a podobně. Zkušenost z rodiny. Dvacetileté manželství, vysněný barák, hypotéka (když žádali, nikdy se nestalo, že by přišla výplata později) a požádali a najednou problémy se stavbou, problémy s výplatou (změna zaměstnavatele, po několika měsících opět problémy s výplatou), problémy s placením hypo, problémy v manželství. Nucený prodej baráku, dluhy, skoro rozvod.
Ne, díky.
Jenže tuto práci co má tak jde pomalu a jistě do háje a v blízkosti nic jinoho pořádnýho neni. V týhle práci jde pomalu a jiste s penězma dolu jsou tam nový lidi a ty je honěj jak blázni, když manžel řekne že jet nemuže že musí dělat pauzu tak mu řeknou že když nepojede tak támhle čekaj další lidi na místo. Proto jsme teď začli řešit co potom. Stěhovali by jsme se k hranicím takže by byla možnost jít dělat i do německa. Jinak dum je pěknej je sice starej ale bydlela tam starší paní která ten dum potřebuje co nejdřív prodat(potřebuje peníze aby si mohla koupit byt jelikož dum už nezvládá, během pul roka šla hodně s cenou dolu( a jelikož je to dum kde žila skoro celý život tak si zájemce hodně vybírá(to víme od sousedů). Dum má všude plastová okna topení je dělano před 10ti lety a el. taky, 3 roky stará koupelna a záchod. Měli jsme tam i stavaře. Ano opravy tam jsou, ale to je na každym baráku. Jinak já i manžel jsme vyrustali na baráku a v bytě jsme jen pár let. Takže víme jaký starosti jsou kolem baráku. Tady dělá hodně ta vzdálenost a my se nemužem pořád rozhoupat. ![]()
@Anonymní píše:
Jenže tuto práci co má tak jde pomalu a jistě do háje a v blízkosti nic jinoho pořádnýho neni. V týhle práci jde pomalu a jiste s penězma dolu jsou tam nový lidi a ty je honěj jak blázni, když manžel řekne že jet nemuže že musí dělat pauzu tak mu řeknou že když nepojede tak támhle čekaj další lidi na místo. Proto jsme teď začli řešit co potom. Stěhovali by jsme se k hranicím takže by byla možnost jít dělat i do německa. Jinak dum je pěknej je sice starej ale bydlela tam starší paní která ten dum potřebuje co nejdřív prodat(potřebuje peníze aby si mohla koupit byt jelikož dum už nezvládá, během pul roka šla hodně s cenou dolu( a jelikož je to dum kde žila skoro celý život tak si zájemce hodně vybírá(to víme od sousedů). Dum má všude plastová okna topení je dělano před 10ti lety a el. taky, 3 roky stará koupelna a záchod. Měli jsme tam i stavaře. Ano opravy tam jsou, ale to je na každym baráku. Jinak já i manžel jsme vyrustali na baráku a v bytě jsme jen pár let. Takže víme jaký starosti jsou kolem baráku. Tady dělá hodně ta vzdálenost a my se nemužem pořád rozhoupat.
Hele já jsem člověk, co má rád věci pod kontrolou, aspoň do míry, kterou dokáže ovlivnit. Pokud jste dobrodružné povahy, směle do toho.
Nemyslím to zle, ale pokud je někde výraznější nejistota a navíc nemáte dva příjmy ani našetřeno, tak je dneska třeba vše dvakrát rozmyslet..
Já bych si taky přála mít baráček se zahrádkou pro děti a na zeleninu, nic velkého nebo luxusního, ale dokážu zhodnotit, na co máme nejen finančně, ale i ty věci kolem.. Možná moc přemýšlím a je to někdy ke škodě, ale v důsledku se mi ta rozvážnost vždycky spíš vyplatila ![]()
@Svandu určitě to zle neberu spíš jsem chtěla slyšet názor jiných. Protože pokud nepujdeme tak manžel bude odcházet do jiné práce a tam třeba už zase nedosáhnem na hypo. On už si v tom okolí obvolával práce a 3 firmy z 5-ti mu řekli že muže nastoupit ihned jenže víte jak je to v dnešní době s prací jednou nezaplatí a už se v tom vezete. Jenže to samé se muže stát i když pujde někam do práce tady co teď bydlíme.
Když pujdem do baráku tak tam je výhoda v tom že budeme mít větší rezervu(z prodeje bytu) než máme tady v bytě. Jenže byt se muže prodávat kldině rok co si budem povídat.
Tak nejdřív prodejte byt a potom kupte dům. Budete bez hypotéky a bez ní se lépe překlenuje nějaké těžší období. Pokud má manžel práci nejistou, můžete skončit s dluhy bez baráku.
Bohužel u nás se pohybují byty kolem 300tis a to si chci dát jako rezervu nastranu ![]()
Tak si zkus vypočítat bonitu na netu, zda vám vůbec půjčí.