Hypotéka na manžela a koupě bytu

Anonymní
10.2.20 21:50

Hypotéka na manžela a koupě bytu

HYPOTÉKA teprve o ní uvažujeme, ale už teď z toho mám plnou hlavu. Máte dobrou zkušenost s konkrétní bankou? Co je potřeba k vyřízení hypotéky? Na co si třeba dát pozor? Jak dlouho trvá vyřízení? Děkuji za jakoukoliv radu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Pvln34
10.2.20 22:00

Čo znamená „hypotéka na manžela“? Snáď tu hypo budete mat spolu, rovnako ako aj byt, či?

• Citovat
  • Upravit
662
10.2.20 22:27

Ten na koho bude hypotéka psaná musí mít pracovní smlouvu na dobu neurčitou, dodat potvrzení o příjmu. Hypotéku vám nedají na celou částku ceny bytu, určitou část (myslím že 10 procent z ceny) musíte zaplatit ze svého. My máme u ČSOB a veškerou administrativu (výpis z katastru, odhad,…) si zařizují oni sami. Je dobrý se i pojistit proti nemožnosti splácení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
10.2.20 23:15

Najděte si finančního poradce. Když se poptáte po známých, určitě vám někoho schopného doporučí. Ušetříte si tím peníze, čas a nervy…

• Citovat
  • Upravit
3533
10.2.20 23:22

I když je hypotéka na manžela, tak spadá do SJM, ledaže byste měli rozdělení SJM. Já dřív dělal v ČS i hypotéky, takže celkem vím. U ČSOB si dej velký pozor. Leckdy sice vycházejí nejlevněji, ale mají tragickou správu hypotéky. Když něco potřebuješ v průběhu, nelze to řešit osobně, ale jen přes linku a tam voláš od čerta k dáblu a ničeho se nedomůžeš. Jestli hypotékám nerozumíš a ještě si třeba myslíte, že bude potřeba v průběhu na tom něco dělat, určitě tam nejděte. ČS se bohužel také dost zhoršila, ale pořád si zachovávají vysokou úroveň. Malé banky umí rozumně jen refinancovat, jinak nové hypotéky neumí a mají tam lidi, co tomu skoro nerozumí.
Jestli je to nová hypotéka, jdi do velkých bank: ČS, KB, HYPO (ČSOB) - i přes výhrady, co jsme výše psal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
11.2.20 06:06
@riccius píše: . Malé banky umí rozumně jen refinancovat, jinak nové hypotéky neumí a mají tam lidi, co tomu skoro nerozumí.
Jestli je to nová hypotéka, jdi do velkých bank: ČS, KB, HYPO (ČSOB) - i přes výhrady, co jsme výše psal.

Docela kecáš. Rozlišuj mezi malou bankou a hypotečně mladou bankou. To je sakra rozdíl.

Takové Fio má milion klientů (malé rozhodně není) a hypotéky tragédie. Airbank má 800 tis klientů, hypo v pohodě, ale co jsem slyšel, neumí financovat stavební činnost.
Případ z prosince: Raifka zamítla, Wustenrot schválil (do měsíce od zamítnutí Raifky). Ten Wustenrot je velikostně cca čtvrtka té Raifky? Takže asi tak…

Inu, na každé bance se najde škraloup, nicméně na takový Unicredit jsem snad pozitivního nic neslyšel ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3533
11.2.20 07:17
@Vrtacka píše:
Docela kecáš. Rozlišuj mezi malou bankou a hypotečně mladou bankou. To je sakra rozdíl.

Takové Fio má milion klientů (malé rozhodně není) a hypotéky tragédie. Airbank má 800 tis klientů, hypo v pohodě, ale co jsem slyšel, neumí financovat stavební činnost.
Případ z prosince: Raifka zamítla, Wustenrot schválil (do měsíce od zamítnutí Raifky). Ten Wustenrot je velikostně cca čtvrtka té Raifky? Takže asi tak…

Inu, na každé bance se najde škraloup, nicméně na takový Unicredit jsem snad pozitivního nic neslyšel ;)

A v čem kecám?:-) Nikoho nezajímá počet klientů - to jsou jen čísla v databázi- ale bilance banky. A když si to najdeš, tak Fio podle mě nebude ani v první desítce.
Velká čtyřka má cca 70% bankovniho trhu a velká trojka v Hypo (výše uvedené mají snad 80% všech hypo na trhu). Proč asi. Teď tedy Moneta bude kupovat Wustenrot, tak se uvidí, co to s trhem udělá. Jinak dobrá poznámka. Určitě když zamítne jedna, nemusí zamitnout druhá. Ale je potřeba si uvědomit, že zamítnutí/zrušení hypotéky je v bankovním registru vidět a banky se vždy do něj dívají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
11.2.20 07:43

@riccius: ale kecáš :-)
Lidi moc nezajímá bilanční suma, bo takový Unicredit je plný korporátu a pro lidi nic moc. Lidi opravdu zajímá počet klientů. Dva roky stará statistika:
 https://zpravy.aktualne.cz/…c1f6b220ee8/

Fio nejenže není za první desítkou, ale je Nr 7 v bilační sumě a Nr. 5 v počtech klientů. Nebude to dlouho trvat a převálcuje Monetu, to je jisté. :lol:

Faktem je, že na hypo trhu mají 3 největší banky brutální podíl, cca jak píšeš. Vysvětluju si to dvěma důvody:

• nebudou na tom s flexibilitou a podmínkami tak špatně
  • lidí se bojí, či jsou pohodlní se poptat jinde. Dost často měnší banka poskytne lepš podmínky.

Když s těchto bodů má větší váhu si opravdu nedovolím odhadnout :-D

Opět něco staršího:
https://www.banky.cz/…vetsi-banky/

Tak koukám, že
první linie: ČS, ČSOB, KB
druhá line: Raifka, Wustenrot, Unicredit (překvapení) a Moneta

Zbytek bude hypotečně na procentu, či pod něj, tj FIO, mBank, Air, atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel