Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Janli u nás se o to nezajimaly. Museli jsme nejdřív postavit za tu částku kterou jsme řekli že máme a až pak nám začali uvolňovat penize. A znamy jak jsme psala tak u tech se taky nezajimaly ![]()
Děkuji všem za odpovědi. Jsem asi naivní, ale myslela jsem si, že pro banku je důležité, abychom spláceli hypotéku a ne jestli dům dostavíme. Takže, pokud konečná cena domu bude dejme tomu 3 000 000, místo odhadovaných 4000 000, tak musíme dokázat, že máme i ten 1 000 000 i když ho potřebovat nebudeme.
@flicek18 Můžu se zeptat, která banka to byla?
@Anonymní píše:
Děkuji všem za odpovědi. Jsem asi naivní, ale myslela jsem si, že pro banku je důležité, abychom spláceli hypotéku a ne jestli dům dostavíme. Takže, pokud konečná cena domu bude dejme tomu 3 000 000, místo odhadovaných 4000 000, tak musíme dokázat, že máme i ten 1 000 000 i když ho potřebovat nebudeme.
Tak samozrejme ze je důležité, abyste dum dostavili, když jim bance rucite…
@Anonymní píše:
My to máme u české spořitelny, známý nevím. Můžu s zkusit zeptat ![]()
Jinak s tím splácením a nedostavenim baráku, tím že u nich máte hypotéku tak ten barák je pro ně záruka toho když nebudete splácet, proto je v jejich zájmu aby jste ten barák dostávali aby ho v případě dluhů mohli lépe prodat… ![]()
@flicek18 píše:
@Janli u nás se o to nezajimaly. Museli jsme nejdřív postavit za tu částku kterou jsme řekli že máme a až pak nám začali uvolňovat penize. A znamy jak jsme psala tak u tech se taky nezajimaly
Jak nezajímali? Vy jste přece museli svoje peníze prostavět, to rozhodně není nezájem. Tipuju, že vám musel rozestavěnou stavbu cenit odhadce, dodat podklady do banky a teprve potom vám uvolnili hypotéku. A takto si to asi zakladatelka nepředstavuje. Ona si myslí, že dostane hypo, tu prostaví a pak budou zbytek pytlíkovat, jak to půjde a až dostaví, tak dostaví. Ale takto to nefunguje. Stavba se musí do určité doby dostavět a zkolaudovat. Proto jsem jí radila finančního poradce, protože její představy jsou diametrálně odlišné od reality.
@Janli já dotaz pochopila tak, jestli si banka po trolujw zda ty peníze mají. Jinak ano jak to píšeš ty tak rak to máme my.
@flicek18 fakt jim nemusíš chodit do banky ukazovat dva miliony
, ale občůrat se to úplně nedá…
@Janli Mě nejde o to, že zbytek peněz budeme nějak „pytlíkovat“ abychom nějak dostavěli. Mě se jedná o to, zda musíme mít ten rozdíl mezi reálnou cenou domu (svépomoci by to bylo levnější) a odhadovanou cenou. Samozřejmě že nějaké peníze naspořené máme, jinak bychom do stavění nešli. Jedná se mi o ten rozdíl. Dám jenom příklad: odhad domu dle odhadce by byl 4 000 000, hypotéku bychom chtěli na 1 500 000 a naspořeno bychom měli 1 000 000, takže prostředky na stavbu 2500 000 a za tu cenu bychom dům postavili (neříkám, že za tu cenu postavíme, je to jenom příklad). A teď co ten 1 500 000 do odhadované ceny, o to se mi jedná.
Finančního poradce jsme už měli, ale byl to nějaký amatér, který moc nevěděl o čem mluví. Tak mě to docela odradilo. Ještě zkusím pohledat jiného poradce, ale je to docela problém.
Nejsem ti schopná fundovaně odpovědět, ona to má každá banka trochu jinak, ale obecně to bývá tak, že musíte prostavět celou svoji částku a případně pak nemusíte čerpat celou hypotéku. Vy musíte mít rozpočet na dům, který se svépomocí, byť částečnou počítá. Pokud bude rozpočtová cena domu vyšší, tak máte smůlu. Po poradci se poptej nejlíp mezi svými známými. Určitě budou mít někoho, kdo je opravdu dobrý…
Pokud odhadce banky usoudi, ze se to za 2,5 milionu da postavit, tak az prostavite svuj milion a půl, tak vam uvolni zbytek.
@Janli částečně jak píše se to udělat dá. Nám barák taky nadhodnotili i proto reálu aniž bychom to po nekomu chtěli. Ale je to proto že stavíme svépomocí ale oni cenu počítají za kolik to je od firmy.
@Janli píše:
Najdi si finančního poradce, protože tohle bude trochu oříšek. Potřebuješ hypotéku od banky, která umí financovat stavbu svépomocí. Tvoje představa, že si na čtyřmilionový dům půjčíš jen 1,5mega a banka se nebude zajímat, kde vezmeš zbytek, je trochu naivní. Banka potřebuje jistotu, že budete mít finance na dokončení stavby.
@Anonymní píše:
@Janli Mě nejde o to, že zbytek peněz budeme nějak „pytlíkovat“ abychom nějak dostavěli. Mě se jedná o to, zda musíme mít ten rozdíl mezi reálnou cenou domu (svépomoci by to bylo levnější) a odhadovanou cenou. Samozřejmě že nějaké peníze naspořené máme, jinak bychom do stavění nešli. Jedná se mi o ten rozdíl. Dám jenom příklad: odhad domu dle odhadce by byl 4 000 000, hypotéku bychom chtěli na 1 500 000 a naspořeno bychom měli 1 000 000, takže prostředky na stavbu 2500 000 a za tu cenu bychom dům postavili (neříkám, že za tu cenu postavíme, je to jenom příklad). A teď co ten 1 500 000 do odhadované ceny, o to se mi jedná.
Finančního poradce jsme už měli, ale byl to nějaký amatér, který moc nevěděl o čem mluví. Tak mě to docela odradilo. Ještě zkusím pohledat jiného poradce, ale je to docela problém.
No, pokud to odhadnou příliš vysoko, hrozí ti, že ti povolí na hypo vyšší částku než jsi plánovala, tzn. že budeš muset splnit podmínky pro vyšší hypotéku a jakoby tu si půjčit. Ohledně toho kolik můžeš nedočerpat se informuj u banky, každá to má trošku jinak, stejně jako to nakládání se stavbou svépomocí. Ideálně se podívejte po jiném poradci, pokud se opravdu bojíte, že v dnešní době vám stavbu ohodnotí o tolik výš.
Jo, spořka je na hypotéky fakt pružná.