Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Ivan PPZ píše:
Nezpochybňuji ta čísla. Já se s tebou prakticky ani nepřu. Jen se snažím poukázat na to, že ta situace- i po „zdražení“ nemovitostí nemusí být pro majitele zase tak super bezpečná. Ale prostě nakoupí za optimálně nízkou cenu a prodá za optimálně vysokou cenu. Třeba by to platilo pro novostavby „někde“. Oni v tom bydlí 5 let, tak to asi taky „možná“ bude mít jinou cenu, než novostavba. A např.- developeři sice aktuálně možná chtějí nějaké zachovalé ceny za metr - opravdu se jim nechce slevňovat-, ale ty ceny je obtížné realizovat. Takže sice byt prodají za metrovou cenu třeba 125.000, ale k tomu dodají „zadarmo“ garáž. stání, vybavení bytu…
Ale já uvádím naprosto průměrné statistické ceny za byt. Žádné „optimální“ ceny, jak tady pořád píšeš. Optimální by bylo, kdyby někdo dokázal koupit pod průměrnou cenou a pak dokázal prodat nad průměrnou cenou, nebo kdyby získal v bance lepší úrokovou sazbu než průměr. Takové případy také jsou a pak je samozřejmě ten zisk mnohem větší. I když teda kdo trochu ví, co dělá, tak si nastaví i delší fixaci.
A nezpochybňuju ani to, že někdo prostě koupí blbě, nastaví si blbě hypotéku a pak je na tom o něco hůř. Ale jak jsem ti tady spočítal, tak v tom je pořád obrovský prostor pro chybu. Třeba kdybys ten byt potřeboval střelit rychle a nabídnul ho řekněme milion pod průměrnou cenou, tak jsi pořád dva a půl mega v plusu.
Ono se na tom prakticky nedá prodělat, respektive musel bys to opravdu hodně vykonit abys prodělal. Tak si to spočítej pro jakýkoliv konkrétní případ, který tě zajímá. Možná budeš překvapený.