Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Všechny vás zdravím,
spadl mi kámen ze srdce, že nehysterčím sama. Jsem těhu počtvrté. První těhu báječné, druhé riziko DwnS, třetí zamlklé těhu, revize v 9tt. a právě jsem 5tt těhu. Ještě jsem ani nebyla u gyndr, ale pomalu mě zachvacuje panika. V noci jsem přemýšlela nad potratem, ráno nad mimoděložním těhotenstvím, mám pocit, že z toho tentokrát zcvoknu a to jsem se nemohla dočkat.
Potřebovala bych co nejdřív navštívit lékaře, aby mě uklidnil, ale vím, že 3 dny po vynechání menzes je ještě příliš brzy. ![]()
Všem nám držím palečky!!!
Tak vás jdu všechny uklidnit, to mi to jde, když už jsou obě děti úspěšně venku… ![]()
Pokud vezmeme v úvahu statistiky a pravděpodobnosti, tak všechny v pořádku donosíte a porodítě zdravé děti…Pracovala jsem tři roky v mateřském centru, znám davy maminek a spoustu strašidelných historek o průšvizích v těhotenství, při porodu a tak…Ale tragické a smutné příběhy které se OPRAVDU staly znám asi tak tři, čtyři…
Je to i o koncentraci informací…Pokud zadám do vyhledávače na netu „problémy s pupečníkem“, pak se dozvím tolik o nebezpečí spojených s pupeční šňůrou, že to zcela zkreslí moji představu o reálném nebezpečí…Které je velmi malé…
Tak doufám, že mě odsud nevyhodíte, ale mám potřebu vnést sem trochu světla… ![]()
Já zase řeším dětské nemoci a sháním antibiotika na nemoc virového původu, takže to evidentně svědčí o tom, že i já tu mám své místo… ![]()
Judycum píše:
Já zase řeším dětské nemoci a sháním antibiotika na nemoc virového původu, takže to evidentně svědčí o tom, že i já tu mám své místo…
jo tak to jsme na tom stejně - mě ráno volala máma, jestli už jsem koupila roušky - jezdím denně v MHD minimálně 2× 0,5hodiny a to ještě v centru. Nejdřív jsem si říkala, že nebudu plašit - ustáli jsme pražskou epidemii žloutenky, letos se nám vyhly i angíny a chřipky, ale nechce se mi brát to na lehkou váhu … mno od tý chvíle, co mi máma volala na to myslim skoro pořád
![]()
Sandrik , já od té doby, co je malá na světě, plašila na hranici normy už třikrát: žloutenka, černý kašel a meningitida…Pořád si říkám, vždycky začnou média plašit, vyhrožuje se a šíří panika (SARS, nemoc šílených krav, ptačí chřipka, žloutenka) a pak z toho naštěstí nic není…Ale stejně je mi úzko, kdo mi zaručí, že to tak bude i u prasečí chřipky…
Mít známého doktora, tak si snad nechám preventivně napsat antivirotika, ať je mám doma… ![]()
Zdravím vás všechny. Ač jinak vcelku velmi racionálně uvažující, tak i já patřím do plašící skupiny.
A s cím plaším? Dnes jsem v 7tt+6, mám od doktorky potvrzené těhu, mám dokonce i fotečku z 5tt+6 a na srdíčko jsem objednaná až na příští pondělí. No a můj problém je takovej, že mě nic nebolí, nezvracím, nevaděj mi žádný vůně a smrady. Připadám si jako blázen, ale opravdu mě děsí, že mi nic není. Ale vůbec nic. Takže jsem se rozhodla, že odpoledne sjedu do nemocnice a řeknu jim tam, že mám křeče v břiše a budu doufat, že mi udělaj UTZ a tam už bude to srdíčko. Já se jinak asi vážně zblázním.
Dík za přečtení a kdyby jste některá prošla už podobným ´´problémem´´, tak bych byla vděčná za sdělenou zkušenost.
Děkuji moc a doufám, že vaše všechny plašící starosti opravdu zůstanou jen v představách.
Ahoj, me taky skoro nic nebylo, mirnoucke nevolnosti se objevily az kolem 8TT, le neblila jsem,jen jsem mela pachute v ustech… …jojo, pro tehotnou i absence priznaku je stresujici, co?
Jančo , já dost často uvažovala, že takhle zkusím atakovat nemocnici, radila mi to kamarádka-porodní asistentka…Pokud nahlásíš problém, udělají určitě UTZ…Ale u mě bylo srdíčko vidět až v 8tt a nevolnosti jsem u prvního těhotenství neměla vůbec…Jen mě bolela prsa a to určitě až mnohem později…
JančaK - mě taky nic nebylo, jediný co, tak kolem 5-6tt se mi zvětšily prsa ale jinak vážně nic, žádný píchání v podbřišku, nevolnosti, bolehlavy, … když jsem od všech slyšela dotazy jak mi je? nechápala jsem, proč by mi mělo být nějak jinak a taky mě napadlo, jestli je všechno ok, když jsem vlastně „divná“ že jsem bez obvyklých příznaků, ale jak jsem psala dřív, tenkrát jsem to moc neřešila, asi proto, že jsem měla i míň informací a v mým okolí nebyl nikdo těhotný ani s malými dětmi
Judycum - u mě to všechno vždycky rozvíří hlavně moje máma - pokud znáš film Ať žijí duchové, tak moje máma je typická Černá kronika
lol::lol: to na klidu moc nepřidá
ještě, že své průpovídky v době mého těhotenství krotila, ale ostatní ušetřeni nebyli, což jsem pochopila ve chvíli, kdy otěhotněla sestra a tak to něříkala jí, ale všem okolo
VikiSaM - držím palce, ať to tentokrát dobře dopadne a za chvilku ti už dr potvrdí, že se drobkovi v bříšku daří jak má ![]()
Ahoj ![]()
Pudli, gratulka k dobré kontrole…ulevilo se aspoň trochu?
Jančo - do nemocnice, no nevím, můžou si tě tam i nechat a to pak není o oc stát
Já jsem byla přesvědčená, že určitě mám zamlklé těhotenství. Zdály se mi šílený sny, jak mě vezou na sál, na vyčištění. Takže pro svůj klid jsem si zaplatila utz u úplně cizí doktorky, abych byla klidnější
Úplně v klidu jsem jí řekla, jak to je a že se bojím, že můj gyndr mě objednal až za 5 týdnů…mmch, taky jsem několik let chodila do Pronatalu, doktor Schmitz ![]()
Holky, je normální, že když mi tvrdne břicho, tak jakoby cítím „srdce v krku“? Jako zrychlení tepu a pak přijde ztvrdnutí?
Elisa - mě břicho netvrdlo, ale stávalo se mi, že mi zničeho nic vylítnul tep na 90-95 a to jsem jen seděla, měla jsem pocit, že se mi rozskočí srdce, že se nemůžu dodechnout a bylo to prostě hrozně nepříjemný. Oběhala jsem si utz, ekg, krev i kontrolu štítky a nic nenašli, diagnostikovali tachykardii. Nejspíš to bylo od uskřípnutí nervu nebo žíly nebo tak něco, měla jsem to cca v půlce 8. měsíce a přešlo to samo po cca 3-4 týdnech
Sandrik, takže ještě potíže se srdcem??? No, to mi ještě chybí
![]()
Zítra mám kontrolu, tak to nadhodím…objevuje se mi to zničeho nic, právě že to pozoruju když jsem úplně v klidu - najednou se začne tep zrychlovat a za pár vteřin je břicho jako šutr. A nebolí to…takže kontrakce to nejspíš nebudou.
A díky za odpověď ![]()
Elisa citit srdce v krku neni priznak niceho vazneho, ja teda cejtim svuj tep uplne vsude, polozim treba presty na stul a za chvilku citim tep - mam nejakou hypedynamickou cirkulaci…
no oni mi vlastně žádný problém nenašli, ekg jsem měla ukázkový, ale podle příznaků konstatovali tachykardii ![]()
svůj tep cítím i teď jako netěhotná, třeba když dám nohu přes nohu, vysloveně cítím, jak se mi ta horní noha hýbe podle tepu ![]()
Eliso - tyhle stavy mivam uz od puberty a v prvnim tehu se to zacalo objevovat casteji cca v tom 8.mesici. Vysvetlila jsem si to sama pro sebe tak, ze mam vsude dite, tudiz srdce a vsechno zmacknute nahoru a tim se to stane. Bricho mi u toho asi netvrdlo, ja jsem vubec v prvnim tehu zadne tvrdnuti nepocitila. Jen jsem mela tep cca dvojnasobne rychly.
Janco - taky je mi dnes nejak podezrele lepe. Misto abych se radovala hloda to ve me jak cervotoc…
![]()