Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, tak proti vám se cítím docela dobře
Ale fakt mě to uklidnuje, že si můžu přečíst, že ne každá má těhu úplně v pohodě. Ted dva dny se cítím super, tak jen čekám, jestli mi nepřijdou na nějakou infekci ![]()
Ja bych potrebova vlezt do kuze nejake jine tehule a zkusit si, jak moc je normalni, ze to bricho boli, jake citi tlaky na mocak a tak … ja nic z toho neznam a nevim, z ceho se mam a nemam desit …
Danek rikal, ze kdybych cejtila nejakej moc velkej tlak na moceni, tak mam prijit … no to bych tam mohla bydlet
Pudli a jaká je to bolest spíše jen tlak?? Já mám někdy problémy s trávením, takže mě bolí žaludek, je to prej tím, že mimi tam už tlačí. Je to takový hrozný tlak, jak kdybych snědla pytel kamenů.
tak tlak mam taky, po jidle … ale boli me bricho treba pri prevalovani ze strany na stranu,nebo kdyz si bricho nejak primacknu, treba ve drepu a pri ruznych manevrech … ne moc…
co si tak vybavím, tak mě bolelo břicho jakoby odspodu a přitom zevnitř, když se mi špatně sedělo, ale připadá mi to strašně dávno, tak se špatně vzpomíná
Pudloslava píše:
tak tlak mam taky, po jidle … ale boli me bricho treba pri prevalovani ze strany na stranu,nebo kdyz si bricho nejak primacknu, treba ve drepu a pri ruznych manevrech … ne moc…
tak se pridavam do klubu (ale sem slaboch, na pohotovosti sem byla jen jednou
)
Pudlo (ty mas pudla? my je s partnerem nesnasime, ale uz podruhe mame stareho krizence pudla z utulku - ale jsou fakt ohyzdni
) koukala sem, jak se ti vede, protoze sem mela dost podobne priznaky, tak sem cekala, co s tebou udelaji, protoze se mi k doktoru nechtelo. Bricho mam tvrdy prakticky porad, boli kdyz se hybu a pridaly se i regulerni bolestive kontrakce (proto ta pohotovost), ale na CTG se celkem nic nedelo, tak sem se uz s tvrdym pupkem smirila. Pry by to melo byt po 30 tydnu lepsi.
baba nemam pudla a taky je nemam rada
a taky nemam rada modrou barvu ![]()
tak regulerni kontrakce me zatim nepostihly, az budou, tak jedu taky, neboj … zatim mam pri silnejsim tvrdnuti hlavne pocit stazeni a boleszi minimalni … a staci abych mela dve za sebou a uz se cpu extra horcikem, mam pripraveny indometacinovy cipek (muze se jen v II trimestru, takze s tim budcde brzo utrum) a zvazuju, koho ukecam, aby mi napsal salbutamol (koucky absolutne nedoporucuje betamimetika bez dohledu v nemocnici, ale astmatici tohle brat muzou i v tehu, tak proc ne ja)… a mam doma afonillum, protoze jsem ńasla nejaky clanek, kde pisou, ze teofyllin je bezpecne tokolytikum - nikde jinde uz ne a zadnej gynekolog u nas o tom nevi … a rekla bych, ze to trochu pomaha - ale az druhej den (jsou to retardovane kapsle)
a cipek ti drzi? Me Danek rikal, ze vaginalne je to jen malej spuntik, ale cervikometrie je dobra, takze jako dobry. Dite natlaceny dole - snad alespon porodim snadno - ikdyz historek typu „mela jsem to samy a prenasela jsem…“ jsem cetla hafo.
a po 30 TT se ma zlepsit co? to tvrdnuti? to bude spis horsi, ne? Spis se zlepsi to, ze bychom uz se nemusely tolik bat, jako ted…
a podle meho predbezneho vyzkumu je kazde dxalsi tehotenstvi horsi a horsi …parada, ne?
Holky já se azse bavím
![]()
Mě tak baví vás číst. Já jsem všude slyšela jak je těhotnejm okolo mě dobře a jak je to skvělí a já byla úplně vyřízená.
Byla jsempřesně ajko vy, UTZ nejlépe domů a dělat ho tak 10× denně ![]()
Do nemocnice s křečema bych radši nejezdila. Já jak jsem si tam tak 2,5měs poležela tak vím že hospitalizovali i takovéhle případy, takže to bychneriskovala, to snad radši ještě trochu té nejistoty ![]()
Pudlo mě bolelo břicho opravdu celé těhotenství. Fakt úplně od 5týdne až do konce. Víc nebo míň, ale pokaždý alespoň trochu. Při každém větším pohybu, natáhnutí (to už sjem ani nedělala) otočení. Jednou sjem měla tak strašnou bolest (píchání) e jsem si řekla že tohle nepřežiju, ale vyčkala sjem a přešlo to. Prostě to tak u někoho je no
dyby se ta boelst nějak stupňovala nebo byla pravidelná tka bych se jela zkontrolovat
Příznaky-jo přesně když byly tak jsem si říkala jestli mě to břicho nebolí jak na potrat, dkyž nebolelo tak jsem si říkala jestli se příznaky neztrácí
No na palici ![]()
Ale vy mi tady přijdete všechny strašně pozitivní, já jsem už fakt propadala beznaději, byl to hrozný stav. Uklidnila sjem se až tak kolem 30tt to sjem si říkala že už by mimčo snad přežila, ale těhotenství se strašně vleklo, pořád mě něco bolelo, byla jsem strašně omezená. No fakt na to nevzpomínám ráda.
A Pudlo-já měla čípek skoro žádnej a rodila sjem stejně ais 10h ačkoli mě všichni ujišťovali že to půjde určitě strašně rychle ![]()
Leila snad si na to taky zvyknu - je fakt, ze me bricho takhle poboliva uz dyl a zatim se nic nedeje (ja tedaporad jako resim, jestli to uz je ta infekce plodoveho vejce po odtoku VP), akorat mi to kolisa, nektery dny jsou docela dobre …tak si rikam, proc ne vsechny …
a kdyz se uklidnuju tim, ze to boli jak se deloha zvetsuje, tak kdyz to neboli, tak si rikam „to se asi prestala zvetsovat, mimi neroste“
a taky si hmatam, jestli ji mam uz dost vysoko - nekde jsem cetla, ze vzdalenost od spony po fundus v cm ma odpovidat TT, u me to je ale tak 21 cm… panika, ale koukla jsem do toho obsolentniho gravidografu v prukazce a alespon v teto jedne polozce jsem v normalnim rozmezi ![]()
no me ted treba prijde srandovni, jak jsem se nervovala v prvnim trimestru z rozlicneho pichani v brise - to bycvh uz v druhem tehotenstvi neresila…
Tamiflu prej na tu praseci nebude ucinkovat
ja se prave domluvila s manzelem, ze me na dalsi kontrolu hodi autem, ale protoze to bude nadlouho (budu mit nejdriv oGTT a pak kontrolu), tak jsem myslela, ze zkusim jet domu MHD … tak zase nevim, jestli riskovat, nebo si trapne sehnat aspon rousku…
tuhle nedeli to v kostele tolik nekaslalo, jako minule …
podle me z toho zase nic nakonec nebude, ale bojim se za dva
Začínám řešit, že to moje píchání a bolení asi nebudou jen ty moje střeva
Na:,–(ila jsem si docela brouka do hlavy
Navíc nejdu tento týden na UZV, tak se asi do příštího týdne zblázním… Jsem to říkala, že mi ta euforie ze screeningu dlouho nevydží…
Že já sem vůbec pořád lezu… ![]()
Teofylin? Toho bych se asi bala, nema malou terapeutickou sirku? Betamimetika taky nechci, bala bych se vlivu na mimco, taky proto sem odmitla hospitalizaci. Beru jen horcik (kteremu teda taky moc neverim), kamaradka gyndarka me ,,uklidnila" tim, ze kdyz se to ma narodit driv, tak oni s tim stejne moc nenadelaji. Tak se povaluju doma a komanduju partnera a doufam, ze to vydrzi. Ty kontrakce me stvou, ono to vypada presne jako poslicci, ale zas nejsou tak casto aby to miminu vadilo. Teda doufam.
To tvrdnuti by se melo zlepsit, deloha je pry nejdrazdivejsi od 20 do 30. tydne. No to sem zvedava. Cipek zatim drzi, ale nekdy mam pocit, ze to mimino snad vypadne, jak je navaleny dole.
S dalsimi tehu nestras, dava mi dost zabrat to prvni.
Pudli- o té chřipce mi ani nemluv, víš co na mně za den nakašle a nafuní lidí??? Zatím si to moc nepřipouštím, ale… Už abych byla doma…
Kamis uz i ty!!!! ![]()
heleme pichalo cely prvni trimest , sice ne moc silne, ale zato rytmicky treba po 10 sec na stejnem miste treba nekolik hodin, pak zase jinde … furt jsem to resila.....
taky bych chtela UZ kazdy tyden.....