Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj ,
nemáte nějakou osvědčenou fintu jak zmáknou hysterii z mytí hlavy u 2l.holčiny?
Když se malá narodila dostali jsme pro ní šampon a sprcháč pro mimča od Vichy.Bohužel,když došel,tak jsme zjistili ,že se vČechách nedá koupit.V lékárně nám doporučili šampon u kterého nás ujišťovaly-slepice,že neštípe v očích.Musim podotknout ,že do té doby bylo mytí pro malou zábavou,potápěla se,plavala,prostě pohoda.
Hned po prvním umytí skvělým šamponem ale nastal řev a manža zjistil,že šampon v očích štípe.Ihned letěl do koše,ale i tak nastalo peklo.Od tohoto mytí má malá panickou hrůzu z jakékoliv činnosti vztahující se k vlasům.Hysterčí u česání,u holiče se na nás chodili koukat,jestli jí vraždíme,takže holička jí odmítla stříhat a u mytí hlavy tak řve,až přestává dýchat.U každého mytí i třeba jen rukou už křičí „habu ne“ a drží se za vlasy.
Mysleli jsme,že jí to přejde,ale trvá to už přes 1/2 roku.Už jsme přistoupili k tomu,že jsem jí doma oškubala na krátko,culíčky jsem obrečela,jen aby jsme omezili česání.Ale mýt vlasy musíme,alespoň jednou týdně.
Navíc jí vadí i to,že někdo šahá na hlavu nám.Vzali jsme jí k holiči,když mi dělali melír a dopadlo to tak,že jí manža musel odvést,jinak by zbořila kadeřnictví jak řvala,že máma habu vlasy néééé.
Poraďte mi,prosím nějakou fintu jak to řešit.Jsem bezradná
Zkouseli jste myt hlavu panenkam - podivej, panence taky myjeme hlavicku, ona pri tom neplace, zkusis ji umyt panence taky? No a ted panenka s mamou umyji vlasky tobe, ano?
My jsme v tomhle věku řešili prakticky to samé. Syn dostával hysterické záchvaty nejprve z mytí hlavy a pak už i z koupání samotného. Nevím co to odstartovalo, ale nejspíš taky nějaký šampon v očích.
Už jsme z toho byli docela zoufalí, protože on se vyloženě děsil a nechtěli jsme ho takhle trápit. Nakonec jsme se začala koupat s ním, to hodně pomohlo. Hrála jsem si s ním ve vaně a on pomalu začal roztávat. Ve vaně jsme měli spoustu gumových zvířátek do kterých se dala napustit voda a pak malým pramínkem vystříknout ven…kačenky apod. S těmi zvířátky jsme si vždycky hráli a stříkali po sobě a já pomalu přecházela na jeho vlasy. Když mi mohl ve stejnou chvíli taky vlasy postříkat, nebral to tak tragicky a nakonec mě i nechal mu ty vlasy umýt. Hodně jsem ho při tom povzbuzovala a ubezpečovala, objímala a zabralo to. Asi po dvou měsících se začal koupat zase sám a i když dodnes mytí hlavy nemiluje, už nehysterčí.
Se stříháním a česáním to měl úplně stejné jak popisuješ ty a také se to po čase zlepšilo. Pořád se mi ho sice podaří učesat tak jednou za tři dny a stříhat se nechá jen když má hodně dobrou náladu, ale už neplatí, že vlasy rovná se tragedie.
Doufám, že ti moje zkušenosti trochu pomůžou. Vydržte, věčně to trvat nebude.
Me deti dokonce i ve vane ze stresu zvracely…Manzel jim musel drzet zinku na ocich, ale i tak to byl boj
Babicka pak dceri ukazala jak jsem ja byla sikovna a zaklanela hlavicku a ona me samozrejme musela napodobit - uz nebreci, ale zinku musi mit na ocich porad. Tu mladsi take stacilo naucit jak se poradne zaklonit a ted uz nepotrebuje ani zinku. Chce to proste vydrzet. Take pomahalo zrcadlo, kde se mohly videt s namydlenou hlavou a nebo jsem jim nenapadne namacela zinkou hlavu az ji mely mokrou a pak jsem to mydlila - to nastesti nevadilo, no a tu chvilku revu pri smyvani jsem musela proste prezit..
Hodne stesti a pevne nervy
bubina
ahojky, momentálně řešíme úplně stejný problém. Začalo to až teď v posledních 2týdnech, kdy je úplně hysterický, když si má lehnout na záda do vody a zaklonit hlavičku mi do dlaně … Vodu miluje, dovede si ve vaně s konvičkami a kelímky vyhrát pěkně dlouho. Nikdy problém s mytím hlavy nebyl, až teď… Jsem z toho nešťastná, má hodně husté vlásky, nechce si je ani mýt ani ostříhat … Děs běs …
Snad to nějak překonáme, držím palce i ostatním a přeji pevné nervy .
Tak u nás situace naprosto stejná. Syn se až začal dávit a zvracet, jak ječel. ![]()
Od jara do podzimu ho nechávám úplně nakraťoučko takže vždy mu to vezmu jen žínkou a na ní trošku šamponu a pak opatrně umýt.
A nejhorší je toto období, kdy vlasy už má delší. To je boj, pomáhá i manžel. Vlasy myjeme tak 2krát do měsíce ![]()
koukám, že je to všude stejné…malá útěcha, já vím ![]()
I u nás tohle proběhlo a právě teď opět probíhá. Holka začala řádit kolem 2 let, vydrželo jí to hoooodně dlouho (skoro rok
). Nechtěla si lehnout, zaklonit hlavu, nic. Jsem „tvrdá“ matka, tak jsem ji prostě tu hlavu namočila, vydrbala a pak s ní válčila na omytí. Jednou v létě se ale najednou SAMA položila, že chce omýt hlavu
od té doby v klidu leží a dělá i blbinky ![]()
Kluk ležel v klidu jen do doby, než si sám sedl
od té doby konec klidu a pohody! (Ale pořád to ještě šlo…) Asi měsíc už ale máme stavy šílenství
Když se koupe se sestřičkou, je to celkem v klidu - ona mu drží zrcátko, hraje si s ním, ale když je sám, tak to jde jen silou
![]()
Věřím, že i jeho to jednou přejde
Taky jsme to měli, před měsícem jsme to zdolali. Jak?
Malej si vleze s tátou do sprcháče, a mejou si vlasy navzájem. Nečekala jsem, že by to mohlo mít úspěch, ale povedlo se. Fakt do 2 a3/4 roku řval jak tur.