Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Fakt dobré téma. Musím říct, že mě to aspoň trochu uklidnilo. Taky mě to už za několik měsíců čeká a přiznám se, že trochu strach mám. Ani ne z té bolesti, i když jsem docela posera, ale právě z toho, že nevím, jak se budu chovat. Na jedné straně fakt platí, že když člověk při bolesti křičí, tak se mu tím uleví, protože tak vydává přebytečnou energii, která se hromadí v těle (četla jsem o tom i nějakou studii). Na druhé straně, jak mi osvětlila kamarádka, která už to má za sebou - na mé křičení prý není nikdo zvědavý, protože 1. když křičím, tak miminko nemůže dýchat, 2. ruším tím ostatní a hlavně PA a doktora. Nějaký roubík do úst mi prý nedaj, protože bych se mohla začít dusit, takže to vypadá, že zařvu, a pak se za to budu omlouvat do doby, než zařvu znova:-) No jsem na sebe teda zvědavá.
A jen tak mimo mísu. Pár let zpátky jsem byla na vyšetření na koloskopii. Fakt dost nepříjemné a i přes nějaký oblbovák do žíly dost bolestivé. Přes to své obluzení jsem si občas dovolila vzdechnout, jako au, och, ale rozhodně žádné řvaní. No a ten doktůrek - střevo sotva po škole hned na mě houknul „co tady hekáte, co až budete rodit?“. Neměla jsem tehdy sílu mu vůbec něco odpovědět, ale říkala jsem si, že poznámka od nějakého mladého doktůrka o bolesti při rození fakt sedí.
Umiňuju si, že budu myslet celou dobu na toho našeho úžasného drobečka, ale po přečtení všech těch příspěvků už si svým předsevzetím nejsem tak jistá:-)Ale porodily ostatní, porodím taky:-)
He hé.
To je témátko pro mě.
![]()
Já při porodech řvu, ale dávám bacha, abych se nevysilovala.
POKAŽDÉ upozorňuju manžela, že budu chtít umřít - a taky že to v těch nejtěžších chvílích ječím.
Pak se taky koukám na hodiny a řvu na dr aby mi už řekla, kdy bude mimi venku.
(Totiž u prvního mi asistentka řekla „do 10 minut bude hotovo“ a já to teď už vyžaduji pokaždé. ![]()
No ale zase rodím max hodinu (od první větší kontrakce).
Taky se mi stalo, že mi jedna nána v porodce řekla „teda vy jste řvala, jako by vás zabíjeli“ a přitom měla císaře na objednání (že prej se bojí rodit normálně
). Čili za mě nebát se a klidně zařvat, ježkovy tam už viděli takovejch ječáků… To je jako když jde dívčina poprvé na gyndu a myslí si, že dr bude koukat zrooovna jen na ni a on už přitom viděl pipek plno.
Ahoj,nečetla jsem všechno,ale uklidním tě že na to jsou tam opravdu zvyklí.Jsem taky pohodář,ale rodila jsem 22 hodin v děsnejch křížovejch bolestech a řvala jsem jak tygr možná od jedný do deseti večer,už to prostě nešlo vydržet.Když se šlo konečně na věc zvládla jsem jen dvakrát zatlačit a po třetí už jsem neměla bradu na prsou,ale zakloněnou dozadu,řvala jsem jak když mi řežou nohu a nebyla schopná ničeho jinýho,naštěstí jsem měla super doktora,kterej mi fakt hodně pomohl,jinak by se malá asi udusila.Buď v klidu,vedle na sále maminka hoooodně sprostě nadávala a řvala taky jak viktorka,pak jsme se tomu na pokoji už jen smály ![]()
Tak já rodila skoro 8 hodin, malá byla koncem pánevním. Kontrakce jsem měla po 5, 3 minutách na střídačku hned od prasknutí vody. Bolesti se začaly stupňovat a já se ještě pořád smála na doktora. Když jsem ležela na sále a do žíly mi proudil oxytocin, tak ty kontrakce se nedaly vydržet. Bralo mne to na tlačení a já se držela madel a naříkala, že už nemůžu, že chci tlačit. PA mi pořád říkala, ještě vydržte, ještě chviličku. Hodinu a půl jsem zavírala oči, křečovitě se držela madel,sem tam tahala manžela za tričko a naříkala. Měla jsem šílenou žízeň, jazyk až na vestě. Když jsem mohla tlačit, tak jsem pocítila úlevu a to už jsem nevydala ani hlásku. Samotné tlačení bylo proti kontrakcím hračka.
Opravdu mne nebolelo, cítila jsem dole jen tlak. Každý to vnímá jinak. Myslím, že jsou zvyklí, oni chápou, že to bolí. Takže klidně si zakřič, pokud to pomůže.
Nouky píše:
Ale je to fakt ostuda! Kámošky prý ani necekly a předpisově spolupracovaly. Ách jo!
Kecají ![]()
Co blázníš? Jaká ostuda…bolí to jak sviňa, takže zaječení a nadávání je to nejmenší ![]()
BTW: Každý porod jsem měla jinačí…první jsem jen potichu tvrdila, že už nemůžu a nechci … ke konci mi nešel vytlačit, plodovku mi píchali těsně před porodem …porod byl méně bolestivý, ale delší - bez epi
druhý porod … první mi rupla plodovka…kontrakce jak blázen, mnohem bolestivější,bez epi, porod rychlejší…ječela jsem na celé kolo
NO A CO!!!! Taky mi asistentka říkala, že ještě nesmím tlačit… já na to FAKT!! To mám novinku, už kurva rodím!!!!
A rodila jsem - na tři zatlačení/rozuměj zaječení/ malá venku ![]()