"ingeligentní slova" v konverzaci

Anonymní
1.3.23 12:15

"ingeligentní slova" v konverzaci

Dobrý den,

pocházím z takové „dělnické rodiny“ ač jsou rodiče oba skvělí, tak jejich vyjadřování je prostě takové prosté.

Hodně čtu, ale přijde mi, že asi nevhodnou literaturu, ráda bych začala v konverzaci používat „vhodná inteligentní slova“, ale nevím popravdě ani jaká?

Chodím do prváku na střední školu, ráda bych na sobě pracovala.

Poradíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33702
1.3.23 12:20
@Anonymní píše:
Dobrý den,

pocházím z takové „dělnické rodiny“ ač jsou rodiče oba skvělí, tak jejich vyjadřování je prostě takové prosté.

Hodně čtu, ale přijde mi, že asi nevhodnou literaturu, ráda bych začala v konverzaci používat „vhodná inteligentní slova“, ale nevím popravdě ani jaká?

Poradíte?

No a jaká slova máš na mysli? Nějak nechápu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14622
1.3.23 12:24

Co? :lol: Žádná speciální mluva inteligentů neexistuje :lol: naopak kdo je inteligentní, nepotřebuje ze sebe inteligenta dělat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14622
1.3.23 12:25
@Anonymní píše:
Dobrý den,

Poradíte?

Takže poradím vykaslat se na to :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aleriga
1.3.23 12:25
@Anonymní píše:
Dobrý den,

Poradíte?

Pokud si chceš rozšířit slovní zásobu, čti dobré knihy. A oprav si ten nadpis.

• Citovat
  • Upravit
616
1.3.23 12:28

Vhodná slova ještě z člověka inteligenta nedělají. Důležitá je celková kultivovanost projevu, čili mluvit slušně, k věci, nepoužívat slovní vatu (prostě, vlastně, jako, jakoby) a nesnažit se za každou cenu znít inteligentně či vzdělaně, to by mohlo spíš působit křečovitě. Vyvaruj se taky cizím slovům, u kterých neznáš přesný význam. Stejně tak není nutné používat slova z cizích jazyků tam, kde je český ekvivalent. Na rozvoj slovní zásoby je vhodná prakticky jakákoliv literatura.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21092
1.3.23 12:34

Existují kurzy a knížky jak lépe mluvit. Ale můžeš si začít slova co chceš znát vypisovat a když někde čekáš si je projít.

Takhle jsem měl vypsaný anglický slova na vojně, tam se furt na něco čekalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14622
1.3.23 12:46
@Kníže Ignor píše:
Vhodná slova ještě z člověka inteligenta nedělají. Důležitá je celková kultivovanost projevu, čili mluvit slušně, k věci, nepoužívat slovní vatu (prostě, vlastně, jako, jakoby) a nesnažit se za každou cenu znít inteligentně či vzdělaně, to by mohlo spíš působit křečovitě. Vyvaruj se taky cizím slovům, u kterých neznáš přesný význam. Stejně tak není nutné používat slova z cizích jazyků tam, kde je český ekvivalent. Na rozvoj slovní zásoby je vhodná prakticky jakákoliv literatura.

Vtip je v tom, ze ne každý inteligentní člověk je kultivovaný :lol: inteligentní člověk naopak ví, ze ve způsobu projevu nespočívá podstata sdělení a ani podstata té inteligence samotné, tu fakt nenacvicis - bud inteligentní jseš, nebo nejses :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
1.3.23 12:51

Jak se říká, nepoužívejte cizí termity, pokud jim suterénně nerozumíte :mrgreen:

Zakladatelko, osobně bych řekla, že pomáhá číst kvalitní knihy, z počátku se zaměřovat hlavně na spisovnost, výslovnost (v řeči), případně gramatiku (v psaném projevu).

Protože není nic ošklivějšího, než když napíšeš ingeligentní místo inteligentní, a k tomu hodíš pár nespisovných nebo hovorových výrazů, když se to úplně nehodí.

Takže záleží, kde se chceš takhle prezentovat - mezi kamarády nebo někde na diskusním fóru si klidně hovorovou češtinu dovolit můžeš, a přesto můžeš vyznívat inteligentně, když nebudeš mlít nesmysly ;)

A pozor, abys to nepřehnala a nezněla příliš úzkoprse, nebo až archaicky. To je pak spíš trapné než inteligentní ;)

Nic se nemá přehánět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14622
1.3.23 12:53

Nicméně zakladatelko abych dala taky nějaký tip, ja osobně považuji za velmi přínosné jak pro rozvoj inteligence a mysleni, tak i následně pro vlastní mluvu, osvojit si základy výrokové logiky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
1.3.23 13:00
@Semtex píše:
Nicméně zakladatelko abych dala taky nějaký tip, ja osobně považuji za velmi přínosné jak pro rozvoj inteligence a mysleni, tak i následně pro vlastní mluvu, osvojit si základy výrokové logiky :palec:

To jdeš ale na patnáctiletou holku v prváku trochu zhurta, i když máš pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14622
1.3.23 13:05
@Mar__tanka1983 píše:
To jdeš ale na patnáctiletou holku v prváku trochu zhurta, i když máš pravdu.

No, ale zase třeba my jsme se s tím v matematice na škole setkali, i když jenom okrajove. A bylo hned někdy ze začátku prave :think: pokud si tedy dobre vzpomínám :mrgreen:

pravda, na střední mě to příliš nezaujalo a dokonce spíše otravovalo, ale jak jsem studovala potom logiku na vs, tak to i po letech považuji za maximálně přínosné, strasne mě to tehdy bavilo a ještě teď se někdy bavím díky tomu a hodi se to do života :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
1.3.23 13:10

Jinak do začátku bych poradila, aby tvým dobrým přítelem byla opravdu Pravidla českého pravopisu plus Slovník cizích slov.
Když uslyšíš slovo, které tě zaujme, vyhledej si ho, klidně i zapiš, třeba do deníčku 8) Obecně psaní deníku není od věci, budeš si trénovat. Já se nejvíc naučila syntaxu během písemných slohových prací na 8G. Můj táta na to byl hroznej pes, a když se k tomu přidala „paní profesorka“ Hronková, bylo to peklo. Ze začátku ;) Na konci gymplu už jsem dokázala vyšvihnout nejlepší práce v ročníku.
Jestli nemáš ve škole češtinářku nějakou důru, klidně se jí s tím svěř - že bys na tom chtěla pracovat a jestli by ti nepomohla. Možná tě pošle do háje, ale třeba bude naopak ráda, že má studenta s hlubším zájmem :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
1.3.23 13:17

@Semtex Já si to matně uvědomuju někdy ve třeťáku na gymnáziu. Už tehdy mě to bavilo, a je pravda, že z toho čerpám dodnes.
Hlavně ve fejsbůkových bitkách je vidět, že u některých typů to hodně pokulhává v nejzákladnější formě, a když je člověk v dobrém opraví, ještě se čertí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6037
1.3.23 13:20

I já přispěji se svojí troškou do mlýna. Prosím žádné amerikanismy. Nebo co nejméně. Včera jsem v podcastu od jednoho novináře, kterého mám jinak velmi ráda, slyšela spojení „independentní zprávy“ (proč ne nezávislé news?). A normálně se mi zježily vlasy na hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová