Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Veronika2015 píše:
Ja teda nwm, ale myslím, ze srazet muzou, ja sem na neschopence, beru na neschopence 12000 a posílají mi, ne 9000, ale 7500
Dobrý den jen se chci zeptat jako RP vam snižili na tech 7500. Nějak jsem to nepochopila omlouvám se
Jinak jsem to Já co se včera ptala.
@Veronika2015 nezapomente že nezabavitelna částka je složena i z procentuální části mzdy či jiného příjmů. Tzn, když je menší příjem, automaticky se sníží i nezabavitelna částka. Na netu je hromada kalkulaček, takže stačí zadat jaký je aktuální měsíc příjem a dle toho si zkontrolujeme, jestli vám beztrhli více. Já mam rodicak, manžela a 2 děti a do 10000,– příjmů mi nelze nic srazit
@Anonymní píše:
@Veronika2015 nezapomente že nezabavitelna částka je složena i z procentuální části mzdy či jiného příjmů. Tzn, když je menší příjem, automaticky se sníží i nezabavitelna částka. Na netu je hromada kalkulaček, takže stačí zadat jaký je aktuální měsíc příjem a dle toho si zkontrolujeme, jestli vám beztrhli více. Já mam rodicak, manžela a 2 děti a do 10000,– příjmů mi nelze nic srazit
ja zatím bezdětná ( sem na neschopence - tehotna ) mrknu na tu kalkulačku
Ahoj. Moji rodiče jsou v insolvenci a jelikož měli zajištěného věřitele bytem tak byt bude správkyně prodávat. Chtěla bych se zeptat jestli je muzou jen tak z bytu vyhodit až se prodá nebo jestli dostanou nejakou dobu na vystěhování a na to aby si našly pronájem?? A taky bych se chtěla zeptat jak to budou mit kdyz ma určeno kolik bude mesicne splácet ale ne každý měsíc ma stejnou výplatu( jednou ma vic jednou Min)predem dekuji
@Anonymní píše:
Ahoj. Moji rodiče jsou v insolvenci a jelikož měli zajištěného věřitele bytem tak byt bude správkyně prodávat. Chtěla bych se zeptat jestli je muzou jen tak z bytu vyhodit až se prodá nebo jestli dostanou nejakou dobu na vystěhování a na to aby si našly pronájem?? A taky bych se chtěla zeptat jak to budou mit kdyz ma určeno kolik bude mesicne splácet ale ne každý měsíc ma stejnou výplatu( jednou ma vic jednou Min)predem dekuji
Ano, z bytu je muzou jen tak vyhodit, je nutne domluvit se s novym vlastnikem, zadna zvlastni ochrana neexistuje. Pokud zadal a ma stanovenou pevnou mesicni splatku, pak ji musi kazdy mesic bez pardonu dodrzet. Jinak je splatka vypoctena vzdy proporcne z prijmu, tzn. vyssi prijem a vyssi splatka a naopak.
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat jestli je muzou jen tak z bytu vyhodit až se prodá nebo jestli dostanou nejakou dobu na vystěhování a na to aby si našly pronájem??
Možná na to dostanou 15 dnů. Vědí to, tak by s tím hledáním nového bydlení neměli čekat.
@eumedon ano to nemely. Jenze oni nevědí kdy se ten byt začne prodávat. Tak pravé nevim kolik času budou mit na to vystehovani
@Anonymní píše:
@eumedon ano to nemely. Jenze oni nevědí kdy se ten byt začne prodávat. Tak pravé nevim kolik času budou mit na to vystehovani
Bude to dobrovolná, nebo soudem nařízená dražba? U soudem nařízené dražby je lhůta pro vyklizení uvedena přímo v OSŘ:
OSŘ, § 160
(1) Uložil-li soud v rozsudku povinnost, je třeba ji splnit do tří dnů od
právní moci rozsudku nebo, jde-li o vyklizení bytu, do patnácti dnů od právní
moci rozsudku; soud může určit lhůtu delší nebo stanovit, že peněžité plnění se
může stát ve splátkách, jejichž výši a podmínky splatnosti určí.
§ 336d
(2) Dražební jednání soud nařídí nejméně 30 dnů po dni vydání dražební
vyhlášky.
§ 336j
(4) Soud v usnesení o příklepu podle odstavce 3 uloží povinnému, umožňuje-li
to povaha vydražené nemovité věci, aby vydraženou nemovitou věc vyklidil
nejpozději do 15 dnů od nabytí právní moci usnesení nebo doplacení nejvyššího
podání, nastalo-li později, a poučí účastníky o možnosti postupovat podle § 336ja odst. 1 s vyčíslením, jaký je minimální předražek a do kdy musí být učiněn.
Takže nejméně 30 dnů od vydání dražební vyhlášky do dražby a 15 dnů od příklepu do vyklizení.
@eumedon vůbec nevim. Oni rodiče neměli problém s tim věřitelem vše normalne platili jenze neplatili jinaci veci kvůli kterým šly do Insolvence no a tim ze ten věřitel je zajištěny tak se ten byt musí prodat. Prodej řeší insolvenční správkyně a oni zatim nic nevědí. Udelal se odhad a ted se jen čeká.. ma to byt tak ze byt se prodá a z toho bude vyplacen zajištěny věřitel no a zbytek musí splácet. Takže kdyz se byt prodá tak se musí do 15dnu vystěhovat? Nebo to bude platit až se vše přepíše na katastru?? Uz se to táhne od unora a ja jsem z toho úplně na nervy. Furt se dívám na pronájmy furt neco shanim alej horsi je ze nevim na kdy to mam shanet a za jakou dobu musí byt vystěhování.
@Anonymní píše:
@eumedon vůbec nevim. Oni rodiče neměli problém s tim věřitelem vše normalne platili jenze neplatili jinaci veci kvůli kterým šly do Insolvence no a tim ze ten věřitel je zajištěny tak se ten byt musí prodat.
Když mu nedluží, tak se snad nemusí prodat. Pokud tedy šli do oddlužení včas, soud rozhodl o oddlužení splátkovým kalendářem a na úhradu splátek dle splátkového kalendáře + plnění zajištěnému věřiteli jim stačí příjmy:
http://www.kn.cz/…ni-poradna-7
Záleží tedy na tom, zda o prodej požádá zajištěný věřitel a pokud budou schopni plnit splátkový kalendář plus závazky zajištěnému věřiteli, tak ten k tomu nebude mít rozumný důvod (banky to dělají celkem nerady, nejsou zařízeny na realitní činnost).
U zajištěného věřitele je vyjimka, mohou se s ním dohodnout na pokračování splácení a o byt nepřijít. Pokud by splácet přestali, může kdykoliv dat pokyn ke zpeněžení. Ovšem je potřeba toto řešit do přezkumného jednání. Pak už je pozdě.
Jelikož jsme jiz zapatily celych 100 procent IS jiz me informoval, ale uz skoro mesic cekam az vypracuje konecnou zpravu a predlozi soudu.jak dlouho vse trva..urcite ještě dorazila jedna vyplata is ale to jiz bylo zapaceno STo procent…jak to tedy bude vrati mi správce vyplatu vezme si další poplatek za další mesic…vůbec nerozumim, co tak dlouho trva.mate někdo zkušenost s ukoncenim insolvence když zaplatite sto pr drive jak za 5 let…
@Anonymní píše:
Jelikož jsme jiz zapatily celych 100 procent IS jiz me informoval, ale uz skoro mesic cekam az vypracuje konecnou zpravu a predlozi soudu.jak dlouho vse trva..urcite ještě dorazila jedna vyplata is ale to jiz bylo zapaceno STo procent…jak to tedy bude vrati mi správce vyplatu vezme si další poplatek za další mesic…vůbec nerozumim, co tak dlouho trva.mate někdo zkušenost s ukoncenim insolvence když zaplatite sto pr drive jak za 5 let…
Trva to dyl, nez jeden mesic:))) MAji na vse cas. Ale penize, co uz jsi doplatila, dostanes zpetne.