Insolvence - jak to bude

Napsat příspěvek
Velikost písma:
jahuhudka
7.6.20 14:47
@evulinda79 píše:
insolvence neboli osobní bankrot, dlužník zaplatí státu 30 - 60 procent dlužné částky a zbytek mu bude,,odpušten" neboli ho za něj,,zaplatí stát",ten ale získává prostředky od svých občanů prostřednictvím daní, toť k celé insolvenci, peníze stát opravdu nevyčaruje, takže zbytek doplatíme my

Co to meles :lol: dlužník dluží kde komu třeba sousedovi a ty to opravdu ze svých daní nedotujes. Ani stát. :lol: Prostě to odnese věřitel. Nikdo věřiteli nedoplati do 100 procent dluhu :lol: Bity je věřitel ty za dlužníka fakt nic neplatíte.

• Citovat
  • Upravit
19792
7.6.20 18:53
@Anonymní píše:
@alun-ka dokladaly ale to sem měla rodicak jen 1650kc a pak mi ho zvýšily o 80tisic a teď beru 9900kc

Jasně, byly o tom dlouhé diskuse, i zde na miminu, pak vyšel zákon ve Sbírce zákonů, všichni si to tam můžou přečíst, dávku ti zvýšil úřad, jen soudci a věřitelům se to ještě nedoneslo.

Jdi do toho, to zatajíš!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19792
7.6.20 18:58
@evulinda79 píše:
insolvence neboli osobní bankrot, dlužník zaplatí státu 30 - 60 procent dlužné částky a zbytek mu bude,,odpušten" neboli ho za něj,,zaplatí stát", ten ale získává prostředky od svých občanů prostřednictvím daní, toť k celé insolvenci, peníze stát opravdu nevyčaruje, takže zbytek doplatíme my

Už to nehul.

Stát za nikoho dluhy neplatí (leda vy vyjímečných případech, jako jsou dluhy zaměstnavatele zaměstnancům, a i tam je limit 3 měsíce, tuším).

@jahuhudka píše:
Co to meles :lol: dlužník dluží kde komu třeba sousedovi a ty to opravdu ze svých daní nedotujes. Ani stát. :lol: Prostě to odnese věřitel. Nikdo věřiteli nedoplati do 100 procent dluhu :lol: Bity je věřitel ty za dlužníka fakt nic neplatíte.
:pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
3.2.26 11:19

Dobrý den, oživuji téma. Můj ex má insolvenci, přihlásila jsem se s dlužným i běžným výživným, dodala,,tunu,, lejster od exekuce, po potvrzení účtu a já nevím co všechno. Ale teda zachytit insolvenční správkyni ať už po telefonu nebo aby odpověděli na email či doporučený dopis je nadlidský úkon.
Jak se postupuje, když nikdo nekomunikuje a peníze chodí jak kdy?
Když kouknu do insolvenčního rejstříku, tak tam je uvedena insolvenční firma, a že peníze mi chodí každý měsíc, ale není to tak a všude čtu že výživné má přednost před ostatními dluhy :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19792
3.2.26 12:52
@KáťaKašpi píše: Více

Jako první bych si asi založil datovou stránku, abych neutratil peeníze za poštovné. Korespondence orgánům veřejné moci (včetně insolvenčnímu správci) přes DS je zadarmo, jinak za hubičku (tuším 5 Kč, ale nevím, jestli to nezvedli).

Navíc, za okamžik doručení orgánu veřejné moci přes datovou schránku se považuje okamžik dodání, což je pár sekund po odeslání.

Pak bych vyzval přes datovou schránku insolvenčního správce k plnění, které jsem podle jeho dokumentace měl dostat, ale nedostal. K nápravě bych mu dal čas maximálně týden.

Pokud bych ani v této lhůtě peníze nedostal, obrátil bych se se stížností na příslušný insolvenční soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
3.2.26 13:07

@eumedon děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19792
3.2.26 15:58

@KáťaKašpi Ještě jsem si ověřil postup, který jsem vám navrhl, u AI (nejsem právník, ale dělal jsem jako ajťák i software, který sloužil inkasní agentuře). Takže je to zhruba tak, jak jsem napsal:

Pokud insolvenční správce nevyplatil v rámci insolvenčního řízení přiznané peníze, je třeba neprodleně písemně vyzvat správce k plnění. Pokud to nepomůže, podejte podnět k insolvenčnímu soudu na přezkum postupu správce, neboť jde o povinnost správce plnit včas a řádně. Stav výplat lze sledovat ve veřejném insolvenčním rejstříku.

Co dělat krok za krokem:

1. Písemná výzva správci: Nejprve kontaktujte přímo insolvenčního správce s písemnou žádostí o vysvětlení a vyplacení částky, nejlépe doporučeným dopisem nebo datovou schránkou.

2. Kontrola insolvenčního rejstříku: Ověřte v insolvenčním rejstříku, zda již bylo vydáno usnesení o schválení oddlužení/konkurzu a zda je v něm stanovena lhůta pro výplatu.

3. Podnět na insolvenční soud: Pokud správce nekomunikuje nebo neplní své povinnosti, podejte podnět k insolvenčnímu soudu, který dohlíží na činnost správce, aby přezkoumal jeho postup.

4. Návrh na výměnu správce: V extrémních případech (neplnění povinností, nezákonné jednání) mohou věřitelé podat návrh na odvolání nebo zproštění insolvenčního správce výkonu funkce.

Důležité informace:
Přeplatky by měl správce vrátit bez zbytečného odkladu.
Věřitelé jsou uspokojováni poměrně (pokud nejsou zajištěni) podle velikosti jejich pohledávky.
Je třeba si ověřit, zda nebyla pohledávka v přezkumném řízení popřena nebo zda nebyla promlčena.

Moje poznámka: Komunikace datovou schránkou vás přijde podstatně levněji a je rychlejší (hlavně z hlediska dodržení například vašich lhůt - za okamžik doručení orgánu veřejné moci se považuje okamžik dodání, i kdyby to bylo v pátek ve 23:45; to mají na poštách i podatelnách zavřeno, ale DS odslat můžete z domu).

Datové zprávy se ale uchovávají po dobu 90 dnů, pokud si nepředplatíte datový trezor. Ten není drahý, ale něco stojí. Jenže když zrovna potřebujete něco řešit, tak hádám to vyjde levněji, než něco posílat doporučeně přes poštu.

Ale za 90 dnů byste to snad měla mít vyřešeno.

Přeji mnoho zdaru. :kytka:

Příspěvek upraven 03.02.26 v 16:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
3.2.26 16:05

@eumedon pochopila jsem, dluh už je uhrazeny, ale posílají mi běžné výživné, dokud bude probíhat insolvence. Nicméně peníze chodí jak kdy. Když se podívam do toho rejstříku, tak tam bylo teď po novém roce přidáno jaké byly kam platby a u výživného bylo hrazeno každý měsíc, což skutečnosti neodpovídá ( mohu doložit výpisem z účtu), takže v tomhle případě mi to přijde od ins. spravkyne jako podvod :think:, když mi peníze prostě nepřišly a ona tam zapsala že vyplácela každý měsíc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19792
3.2.26 16:09

Jak jsem psal: Když neodpovídá správcova dokumentace v insolvenčním rejstříku o tom, co vám prý poslal, vašim příjmům na účtu, reklamujte to nejdřív u něj, tj. žádejte o vysvětlení nebo doplacení chybějících plateb datovou schránkou. Když to nepomůže, obraťte se na soud, který má na něj dohlížet.

Klidně to mohla být zpronevěra, proč ne? Buď jeho, nebo jeho účetní.

Příspěvek upraven 03.02.26 v 16:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
3.2.26 16:10

@eumedon dneska jsem posílala datovkou dotaz, tak uvidím kdy a zda se ozve, pockam. tyden a potom se případně obrátím na soud, ale že by zrovna 2000 ji za to staly :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19792
3.2.26 16:12

Mohlo jít o chybu. Chybička se vloudí. Proto je to třeba nejdřív řešit s insolvenčním správcem.

2000 Kč by žádnému ins. správci za průšvih nestál, podle mne nějaká chyba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel