Insolvence - jak to bude

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.2.18 07:13
@eumedon píše:
Ale může.

To neni pravda.Jsi v insolvenci mas zivotni minunum a najednou vlastnis auto za pul mega, byt za 3 mega.To asi ne ze?

• Citovat
  • Upravit
19793
20.2.18 07:19
@Anonymní píše:
To neni pravda.Jsi v insolvenci mas zivotni minunum a najednou vlastnis auto za pul mega, byt za 3 mega.To asi ne ze?

To bylo auto za půl mega?

Kdo je v insolvenci, nemá životní minimum, ale nezabavitelný příjem. A pokud mu na přiměřeně drahou ojetinu někdo daroval peníze, on to auto potřebuje pro dosažení příjmu (a tím splácení dluhů) a správce s tím souhlasí, tak to lze. Příjem z daru nezatajil a naložil s ním způsobem, se kterým souhlasil insolvenční správce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.18 07:21
@eumedon píše:
Nerozumím jejímu jednání, jeho jednání rozumím: Proč lidé kupují auto? Někteří proto, aby ukázali svůj sociální status, jiní proto, že je potřebují.Jak jsem napsal: Auto třeba koupil proto, že spotřebuje (většina lidí žijících na vesnici má auto proto, že je potřebuje, zpravidla pro dopravu do zaměstnání a zpět) a správce se ptal proto, aby se ujistil, zda to bude v pořádku, zda tím neporuší podmínky insolvenčního řízení. To není nesmysl. Co je na tom nesrozumitelného?

Ja teda jeho jednani nerozumim ani trochu. Pujcku jsem si na ti auto musela vzit ja protoze jemu zadnou nedaji a tolik penez jsme usetrenych nemeli. A to ze to nesplaci a auto sj vesele pouziva i kdyz ho nema doplacene to je na povazenou. Samozrejme vim ze hkavni chyba je u me ze jsem si od nenechala nic podepsat ale holt jsem byla hloupa a nenapadlo me ze je ti takovy sr*č!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.2.18 07:23
@eumedon píše:
To bylo auto za půl mega?Kdo je v insolvenci, nemá životní minimum, ale nezabavitelný příjem. A pokud mu na přiměřeně drahou ojetinu někdo daroval peníze, on to auto potřebuje pro dosažení příjmu (a tím splácení dluhů) a správce s tím souhlasí, tak to lze. Příjem z daru nezatajil a naložil s ním způsobem, se kterým souhlasil insolvenční správce.

Jakej dar???Jak jsem psala ja si penize pujcila na sebe a on je mel splacet jam pisu o komentar vyse. A auto nebylo za pul mega.Ale sam si psal ze pri insolvenci muzes cokoli vlastnit tak jdem udala priklaf ze to neni pravda.

• Citovat
  • Upravit
19793
20.2.18 07:26
@Anonymní píše:
Ja teda jeho jednani nerozumim ani trochu. Pujcku jsem si na ti auto musela vzit ja protoze jemu zadnou nedaji a tolik penez jsme usetrenych nemeli. A to ze to nesplaci a auto sj vesele pouziva i kdyz ho nema doplacene to je na povazenou.

Když to není jeho půjčka, tak ji přirozeně nesplácí. Není to jeho dluh, je to tvůj dluh. On nemůže splácet tvé dluhy, ježto je v insolvenci. Nemůže splácet tvé dluhy, má dost svých vlastních a nemá ani z čeho je splácet - je na nezabavitelném minimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.18 07:29
@eumedon píše:
Když to není jeho půjčka, tak ji přirozeně nesplácí. Není to jeho dluh, je to tvůj dluh. On nemůže splácet tvé dluhy, ježto je v insolvenci. Nemůže splácet tvé dluhy, má dost svých vlastních a nemá ani z čeho je splácet - je na nezabavitelném minimu.

Je to muj dluh ano ale na jeho auto. A ze nema z ceho placet je totalni nesmysl.Ma praci na cerno kde vydelava bokem 20 tisic mesicne coz do insolvence neuvedl. A jeho dluh to proste je.Byla ustni domluva a i kdyz jsem si tu pujcku vzala ja tak ji splacel do doby nez jsme se rozesli.

• Citovat
  • Upravit
19793
20.2.18 07:32
@Anonymní píše:
Jakej dar???
@eumedon píše:
Takže ty sis půjčila peníze a ty peníze jsi mu darovala, aby si koupil auto?
@Anonymní píše:
I tak se to da rict.Ale aby to bylo ofiko vse ok kvuli insolvenci tak si nechal napsat smlouvu na auto za 10 tisic.

Když jsi mu darovala peníze na auto, tak to byl dar. A napsala jsi, že je to auto za 45 tisíc a ofiko za 10 tisíc, tak žádné auto za půl mega.

Kdyby si koupil novou oktávku za půl mega, tak to bude vypadat blbě, když si člověk v oddlužení koupí za darovaných 10 tisíc starou popelnici, aby se nějak dopravil do práce a zpět, tak na tom nic divného není.

Auto za 10 tisíc nebo 45 tisíc lidé na vesnici běžně vlastní proto, aby se nějak dopravili do zaměstnání a zpět, ne z plezíru. Prostě je potřebují k obživě.

Příspěvek upraven 20.02.18 v 07:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.18 07:34
@eumedon píše:
Když jsi mu darovala peníze na auto, tak to byl dar. A napsala jsi, že je to auto za 45 tisíc a ofiko za 10 tisíc, tak žádné auto za půl mega.Auto za 10 tisíc nebo 45 tisíc lidé na vesnici běžně vlastní proto, aby se nějak dopravili do zaměstnání a zpět, ne z plezíru. Prostě je potřebují k obživě.

Ano napsala jsem dar protoze to tak ve vysledku je protoze to neplati. Takze jsem mu ho nedobrovolne darovala.

• Citovat
  • Upravit
19793
20.2.18 09:45
@Anonymní píše:
Chci se obratit na jeho inaolvencniho spravce. Myslite ze to ma smysl.?

Takže odpověď na původní otázku: Myslím, že to smysl nemá. I věřitelé, kteří mu půjčili v době, kdy v insolvenci nebyl, nedostanou všechny své peníze nazpět, a to mají písemné smlouvy, resp. důkazy o existenci dluhu. Nemůžeš mít přednost před těmito věřiteli.

Ten, kdo tvrdí, že mu půjčil v době, kdy byl v insolvenci a navíc nemá důkaz na to, že to byla půjčka a ne dar, je podle mne bez šance. Dlužník pravděpodobně bude tvrdit, že šlo o dar. To je můj názor, ale můžeš to zkusit. Správce ti skoro jistě řekne, že je tvůj problém, že jsi se zadlužila, abys půjčila někomu, komu nikdo jiný - vzhledem k jeho insolvenci - nepůjčí. Neptala ses ho na názor, když ses zadlužovala, abys mu půjčila, nebude to řešit teď. Peripetie tvých vzájemných vztahů s insolvenčním dlužníkem jej sice mohou jako člověka dojmout, ale jako insolvenčního správce ho nemohou zajímat. Že to není problém pro něj k řešení, že on zastupuje věřitele, kteří včas přihlásili své pohledávky, které vznikly před prohlášením úpadku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.18 09:59
@eumedon píše:
Takže odpověď na původní otázku: Myslím, že to smysl nemá. I věřitelé, kteří mu půjčili v době, kdy v insolvenci nebyl, nedostanou všechny své peníze nazpět, a to mají písemné smlouvy, resp. důkazy o existenci dluhu. Nemůžeš mít přednost před těmito věřiteli.Ten, kdo tvrdí, že mu půjčil v době, kdy byl v insolvenci a navíc nemá důkaz na to, že to byla půjčka a ne dar, je podle mne bez šance. Dlužník pravděpodobně bude tvrdit, že šlo o dar. To je můj názor, ale můžeš to zkusit. Správce ti skoro jistě řekne, že je tvůj problém, že jsi se zadlužila, abys půjčila někomu, komu nikdo jiný - vzhledem k jeho insolvenci - nepůjčí. Neptala ses ho na názor, když ses zadlužovala, abys mu půjčila, nebude to řešit teď. Peripetie tvých vzájemných vztahů s insolvenčním dlužníkem jej sice mohou jako člověka dojmout, ale jako insolvenčního správce ho nemohou zajímat. Že to není problém pro něj k řešení, že on zastupuje věřitele, kteří včas přihlásili své pohledávky, které vznikly před prohlášením úpadku.

Jo mas pravdu. Myslela jsem si to, jen jsem nevedela jestli neni aspon mala sance sve penize dostat zpatky.Diky za komentar

• Citovat
  • Upravit
19793
20.2.18 10:29
@Anonymní píše:
Jo mas pravdu. Myslela jsem si to, jen jsem nevedela jestli neni aspon mala sance sve penize dostat zpatky.Diky za komentar

Závisí to na tom, jaké máš důkazy pro to, že šlo o půjčku a do kdy je splatná. Insolvenční dlužník, kterému je povoleno oddlužení, nesmí dělat dluhy po splatnosti. Insolvenčnímu dlužníkovi nikdo rozumný půjčku neposkytne. Jenže i insolvenční dlužník odebírá služby jako nájem bytu nebo spotřeba energie a mají-li být poskytovatelé těchto služeb nějak chráněni, aniž by si museli nechat platit předem, musí nad insolvenčním dlužníkem v oddlužení viset nějaký Damoklův meč například pro případ, že nebude za tyto služby platit. Jenže tito poskytovatelé služeb jsou zpravidla schopni vznik svých pohledávek prokázat.

Ono je snadné říct, že jsem komusi na dobré slovo půjčil peníze. Ale kdo chce zasáhnout do cizího života tak, že mu bude například hrozit zrušení povolení oddlužení, musí být schopen svá tvrzení taky dokázat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.18 13:57

Ahoj. Potřebovala bych prosím poradit co dělat… moji rodiče mají insolvenci v té měly zajištěného 1 věřitele tak musely prodat být. Z prodeje bytu se zaplatilo 100% zajistenemu věřiteli a ještě zbylo aby mohly zaplatit 100% nezajistenym věřitelům. Můj táta chtěl po insolvencim správci aby dal navrh na zaplaceni 100% nezajistenym věřitelům ale insolvenci správce se k tomu pořad nemá. Furt říká ze to má otec napsat tu zadost a ze mu ji má poslat obyčejné poštou a furt to proste oddaluje už je to cca 3 měsíce co má správce peníze z prodeje na ucte z toho zaplatil zajištěného věřitele a svoji provizi. Otec už poslal správci sepsány navrh už je to asi měsíc a správce zatím žádný navrh nepodal. Naši se odstěhovaly do najmu ale nějak ještě neporesily adresu takže na starou adresu jim přišlo vyrozumění o tom ze soud povoluje aby se z prodeje zaplatil zajištěny věřitel a provize insol. spravci. Mojemu tátovi to tam postacka nechala ale moji máme ne, nevím proč, tak ten její dopis se vrátil zpět soudu. Ten dopis je úplně stejný jako má otec takže si řekly ze to asi nemusí vyzvednout když už to jednou mají. no tak táta volal správci aby se zeptal jak to je s tím návrhem o doplaceni zbyleho dluhu a ten mu dal pořádnou sprchu ze diky tomu se celá Insolvence muže zrušit a ze diky tomu to teď stojí a správce nemůže dat ten navrh na zaplaceni zbyleho dluhu. Já si ale myslím ze správce to schválně natahuje a ze schválně nechce dat ten navrh protože jim zbývá ještě cca 3 a půl roku a tím ze by to zaplatily by jim Insolvence zkoncila a správce by přišel o 1500,– měsíčně nebo kolik se mu platí. chci se zeptat jestli muže můj otec napsat nějak ten navrh aby se ze zbytku peněz zaplatil zbyly dluh ve výši 100% a poslal tu zadost sám na soud? Nebo to musí jít přes správce??? Jejich novou adresu jim správce neodeslal na soud a řekl ze to je jejich věc.. tak by mě zajímalo jestli i ten navrh si můžou podat sami… předem děkuji

• Citovat
  • Upravit
19793
20.2.18 14:43
@Anonymní píše:
chci se zeptat jestli muže můj otec napsat nějak ten navrh aby se ze zbytku peněz zaplatil zbyly dluh ve výši 100% a poslal tu zadost sám na soud? Nebo to musí jít přes správce??? Jejich novou adresu jim správce neodeslal na soud a řekl ze to je jejich věc.. tak by mě zajímalo jestli i ten navrh si můžou podat sami… předem děkuji

Samozřejmě, že může dát návrh na soud. Nemusí to jít přes insolvenčního správce.

A to doručování (změnu trvalého pobytu) ať si pořeší, jinak mají zaděláno na další průšvih.

Správně hádáš, že insolvenčního správce to štve, protože tím skončí i vaše insolvence a jemu odměna z vaší insolvence. Ale věřitelé i vy budete rádi (pokud tedy ty peníze insolvenční správce nezpronevěří).

Jestli to chcete mít sichr, tak běžte do občanské poradny, tam vám poradí a taky vám tam s tím snad pomůžou. Ale vzít si na to vlastního advokáta zřejmě vyjde levněji, než platit odměnu insolvenčnímu správci, když nemusíte. Insolvenční správce nezastupuje před soudem vás, ale insolvenční věřitele vůči vám a soudu.

Jestli se pletu, tak ať mne někdo opraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.18 18:55

@eumedon jak to mám chápat pokud insolvenční správce peníze nesproneveri?? Tu adresu si tam hned nahlásí a s tím ze si máma nevyzvedla ten dopis muže být taky nějaký problém??

• Citovat
  • Upravit
2597
20.2.18 20:09

Novou adresu musíte hlásit písemně přímo soudu! Taktéž žádost o vyplacení nezajištěných věřitelů také rovnou na soud. Nikdy neposílejte nic jen solo pro správce. Ten to jednak bude protahovat a druhak stejne bez rozhodnutí soudu toto udělat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel