Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
@eumedon jak to mám chápat pokud insolvenční správce peníze nesproneveri?? Tu adresu si tam hned nahlásí a s tím ze si máma nevyzvedla ten dopis muže být taky nějaký problém??
Nespronevěří neboj, ty peníze jsou deponovány na účtu, na který chodí i srážky od zaměstnavatelů. Správce s nimi nesmí nijak nakládat, dokud soud nevydá nějaké rozhodnutí a vzhledem k tomu, že si rodiče nepožádali ani o vyplacení přeplatku, ani o vyplacení věřitelů, nemá co rozhodovat. Nevyzvednutí dopisu není žádný problém, jestli si jej nepřebrala, bude vyvěšen v IS rejstříku a tím bude považován za doručený
@Gabulle píše:
Nevyzvednutí dopisu není žádný problém, jestli si jej nepřebrala, bude vyvěšen v IS rejstříku a tím bude považován za doručený
S tím souhlasím. Každý si může veškerou korespondenci a vše, co se kolem insolvenčního řízení děje, přečíst na stránkách http://isir.justice.cz, pokud zná č. j. toho řízení anebo nacionálie insolvenčního dlužníka.
Nicméně do budoucna má nachystáno na průšvih každý, kdo nepřijímá poštu na adrese trvalého pobytu a současně nemá zřízenu datovou schránku: Co kdyby si někdo usmyslel, že mu něco dluží, vyzval je na adrese, kde nebydlí a zažaloval to? Platební rozkaz bude zrušen, soud nařídí jednání, obešle je na adrese, na níž mají hlášen trvalý pobyt a už to jede. Nemluvě o úřadech.
@eumedon Nepřebírání pošty je vždy problém, jakákoliv obsílka od soudu či úřadu je po uplynutí několika dní považována za doručenou, ikdyž si ji fyzicky nikdo nepřebral.
@Gabulle chápu a ano je to jejich chyba ze hned nenahlasili novou adresu ale bydlí tam zatím asi 14 dni a mají teď dost vyřizování tak na to zapomeli ale ano měly to hned oznámit. Soud už dal rozhodnutí ze se má vyplatit zajištěny věřitel pak správce si má vzít nějaké peníze a zbytek se má dat dluznikum(rodičům).. jenže teď správce tvrdí ze diky tomu ze si máma dopis nevyzvedla se to cele prý zdržuje a ze správce prý nemůže zaplatit zajištěného věřitele a ze nemůže podat ani navrh na vyplacení nezajistenych věřitelů. A ze se cela Insolvence muže diky tomu zrušit.. otec chtěl aby správce dal navrh na zaplaceni zbxleho dluhu ale přijde mi ze správce nechce tam dat ten navrh tak proto se ptám jestli si to můžou dat sami. Pro otce to bude výhodné protože už od toho bude mít klid pro nezajistene věřitele to bude také výhodné protože se jim zaplatí 100% jinak kdyby musel otec pokračovat ve splátkách tak by dostaly jen 60%. Tak doufám ze to vše dobře dopadne..
Být vámi, normálně napíšu na soud, že žádáte o vydání peněz věřitelům, toto nikdy soud nezamítne. Ano, nepřebrání pošty skutečně řízení prodlužuje, ale NENÍ to žádný důvod pro zrušení oddlužení. Jednejte rychle, sepsání dopisu Vám zabere max hodku a na druhý den je to na soudu. Napište tam vše, jak tu adresu, tak i tím vzniklý problém s nepřebranou poštou a žádost o vyplacení pohledávek věřitelů. Dobře to dopadne ![]()
@Anonymní píše:A přečetla jste si vůbec, co vám napsala @Gabulle? Pořád vám ještě přijde, že ten návrh správce na soud schválně nepodává? I když
@Gabulle jenže teď správce tvrdí ze diky tomu ze si máma dopis nevyzvedla se to cele prý zdržuje a ze správce prý nemůže zaplatit zajištěného věřitele a ze nemůže podat ani navrh na vyplacení nezajistenych věřitelů. A ze se cela Insolvence muže diky tomu zrušit.. otec chtěl aby správce dal navrh na zaplaceni zbxleho dluhu ale přijde mi ze správce nechce tam dat ten navrh tak proto se ptám jestli si to můžou dat sami.
@Gabulle píše:
Novou adresu musíte hlásit písemně přímo soudu! Taktéž žádost o vyplacení nezajištěných věřitelů také rovnou na soud. Nikdy neposílejte nic jen solo pro správce.
Radu jste dostala! Dejte ji přečíst rodičům!
Psala jsi, že soud vydal rozhodnutí o prodeji, vyplacení zajisteneho veritele, o vyplaceni odmeny spravce a o vraceni preplatku dluznikum. Tim je to jasne a insolvenci spravce není opravneny sam davat nevrhy soudu, co s tim preplatkem, notabene, kdyz ma v ruce rozhodnuti soudu, ktere nejak hovori. Insolvenci spravce neni obhajce ani poradce dluzniku ani jejich zamestnanec. Sami dluznici musi vyvijet aktivitu, pokud neco po soudu pozaduji. A je to opravdu otazka selskeho rozumu a chvile casu na sepsani. Nechteji tam po vas zadne paragrafy ani pravnickou hantyrku.
@Gabulle soud vydal rozhodnutí o zaplaceni 100% zajištěnému věřiteli pak aby si správce vzal to na co má nárok a zbytek ze má dat dlužníkům. jenze můj otec navrhl ze by se ze zbytku zaplatilo nezajistenym věřitelům 100%. Správce chtěl ať to otec sepíše a pošle mu to klidně obyčejné. Otec to správci sepsal už někdy v lednu a správce to stále ještě nepodal. Navíc můj otec nevěděl ze muže sám odeslat něco soudu on myslel ze vše se řeší přes spravce. Proto sem píšu jak to řešit když vidím ze správce tohle řešit asi nechce…
@Anonymní píše:
@Gabulle soud vydal rozhodnutí o zaplaceni 100% zajištěnému věřiteli pak aby si správce vzal to na co má nárok a zbytek ze má dat dlužníkům.
Kdo řekl, že zbytek se má dát dlužníkům? Soud?
… jenze můj otec navrhl ze by se ze zbytku zaplatilo nezajistenym věřitelům 100%.
To je furt dokola: Tak ať to otec navrhne písemně soudu. V čem je problém? Co na touto radu otec?
Už mi připadáš jak troll: Opakovaně dostáváš tutéž radu a opakovaně si meleš svou.
Navíc můj otec nevěděl ze muže sám odeslat něco soudu on myslel ze vše se řeší přes spravce. Proto sem píšu jak to řešit když vidím ze správce tohle řešit asi nechce…
Tak teď už to ví. Každý může něco navrhnout soudu.
A návrh dlužníka soudu, aby soud přikázal uhradit zbytek dluhu nezajištěným věřitelům, soud neodmítne (pokud tedy na účtuv insolvence skutečně tolik peněz je).
@eumedon ano soud dal rozhodnutí. Problém není v ničem! Já sem se sem přišla zeptat jestli muže otec dat sám zadost soudu nebo jestli to musí jít přes správce. Snazila jsem se vysvětlit jak to je. Nejsem zadnej troll! Stačí si to přečíst od znova.. na moji otázku sem psal i někdo jiný…a @Gabulle dík za radu
@Anonymní píše:
@eumedon ano soud dal rozhodnutí. Problém není v ničem! Já sem se sem přišla zeptat jestli muže otec dat sám zadost soudu nebo jestli to musí jít přes správce. Snazila jsem se vysvětlit jak to je. Nejsem zadnej troll! Stačí si to přečíst od znova.. na moji otázku sem psal i někdo jiný…a @Gabulle dík za radu
Já jen, že neustále opakuješ totéž, že otec myslel (nebo snad ještě myslí?).
P. S.: Rádo se stalo.
@Anonymní píše:
@eumedon jak to mám chápat pokud insolvenční správce peníze nesproneveri?? Tu adresu si tam hned nahlásí a s tím ze si máma nevyzvedla ten dopis muže být taky nějaký problém??
nezpronevěří, ale důvod proč to natahuje @eumedon trefil/a. Ten nepřevzatý dopis problém nebude, když se soudu rychle sdělí korespondenční adresa. Soud nezruší oddlužení dlužníkům, kteří sami požadují 100% úhradu zbylého dluhu jednou splátkou, to by bylo silně v neprospěch věřitelů.
Btw, tak mně napadá, když teprve teď je vydané usn. o uspokojení ZV, tak vlastně dříve ani nemohl správce tu mimořádnou splátku provést, protože ten “přebytek” ještě nebyla hyperocha, určená k výplatě dlužníkům, ale výtěžek zpeněžení o jehož vynaložení musí nejdříve rozhodnout ins. soud. Takže v tom usnesení nyní musí být, že Is je povinen hyperochu - přebytek výtéžku vydat dlužníkům a ti vlastně teprve poté mohou určit, co se s ním stane.
Takže vyzvat správce k vyčíslení zbytku k úhradě pro nezajištěné a až vydá tu hyperochu, tak k tomu přičíst 1089, poslat mu to jako mimořádnou splátku a on to bude muset v tom měsíci rozpočíst, vyplatit a je insolvence končí. Tadá ![]()
Prosím poradí mi tu někdo, jak insolvenční řízení probíhá? Mám několik nebankovních půjček a už včera jsem měla dvě z nich splatit, ale pán, se kterým to vše probírám je momentálně nemocný a ozve se až ve čtvrtek. Nevím, jak mám dál postupovat, jestli si mám alespoň prodloužit splatnost těch půjček? Protože komunikovat s nimi musím a chci aby nebyl problém. Ale už nemám na splácení celé částky všem věřitelům. A co vše potřebuji k insolvenci ať vím na co se připravit?
Děkuju moc za odpovědi
Dobry den. Mohla bych poprosit o nějakou radu kde bych sehnala nějaký vzor na zadost na vyplacení nezajisteneho věřitele??
@Anonymní píše:
Dobry den. Mohla bych poprosit o nějakou radu kde bych sehnala nějaký vzor na zadost na vyplacení nezajisteneho věřitele??
nic takového neexistuje. Nezajištění se vyplácejí rozvrhem buď po konečné zprávě, nebo v rámci oddlužení.