Introvert a pozorovatel ve školce – nezapojuje se, ani si nehraje

Anonymní
12.10.10 17:21

Introvert a pozorovatel ve školce - nezapojuje se ani si nehraje

Ahoj maminky školkáčků, máte doma taky někdo extrémního introverta, který si ve školce nehraje ani se nezapojuje? Syn bude mít 5 let, do školky chodí od 3., nikdy tam nechodil rád, první rok brečel, tento rok sice chodí nerad, ale nebrečí, ani nesmlouvá, aby tam nemusel, prostě to tam přetrpí. Ve školce se ale vůbec do žádné aktivity nezapojuje, s dětmi si nehraje, dokonce ani sám s hračkama - jen pozoruje, chodí po třídě nebo sedí někde sám v koutku. K jeho povaze: od malička je raději sám, povahou introvert, hodný (možná až moc), neprůbojný, dětskou společnost nevyhledává, je raději s dospělými. Na hřiště od mala chodit nechtěl, když tam bylo víc než 3 děti, tak chtěl domů, nedej Bože když na něho někod zakřičel. Sám si hodně vyhraje, má dobrou paměť, na druhou stranu špatně mluví - chodíme k logopedovi. Má ale velmi bohatou slovní zásobu, kdo ho slyší mluvit, tak tvrdí, že je „dospělácký“ a taky tak mluví a vyjadřuje se. V minulém týdnu přišel ze školky 2× s nějakou odřeninou, že ho někdo šťouchnul nebo bouchnul. Dnes jsem se paní učitelky ptala, jak to vůbec s ním ve školce vypadá, jestli ho tam náhodou někdo „nešikanuje“ a neubližuje mu. Dozvěděla jsem se to, co jsem psala už na začátku, že se nezapojuje a nehraje si, do všeho je popostrkovaný buď paní učitelkou nebo i dětma. Máte taky doma někdo takového samotáře? Zvažujeme návštěvu dětského psychologa. Děkuji za všechny Vaše postřehy, rady, připomínky…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
12.10.10 17:52

něco podobnýho měl synovec a je autista

• Citovat
  • Upravit
12978
12.10.10 18:40

Ano, některé indicie napovídají na autismus..Ale to může vyvrátit či potvrdit pouze odborník.
Navštivte nějakého a budete mít jasno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
12.10.10 18:40

Přesně tohle jsem byl já. A na něco podobného měl náběh můj synovec, ale když se mu narodil mladší brácha, tak se srovnal…
Tvůj synek je jedináček nebo má sourozence?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
12.10.10 19:15

Děkuji za všechny reakce… On nemá problém s osobním kontaktem ani s komunikací (ale spíš s dospělými). Jedináček není, má 8měsíční sestřičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
12.10.10 19:28

Tak to je velká šance, že by se něco mohlo pohnout, až s ním ségra začne běhat… Ale možná i tak cítí, že je od ní jakoby o dost starší…
Třeba by se něco změnilo, kdyby s ním školku tehdy začínalo víc kamarádů, se kterýma si hrál už před školkou. Já jsem se taky jenom díky tomuto do školky těšíval… Klukovské války na sídlišti už ve třech letech, no a pak jsme ve školce nesměli blbnout, ale stejně jsme si říkali, že si to odpoledne všechno vynahradíme… No a první neslušný vtip jsem slyšel taky ve školce, takže dnešní děti myslím nejsou ani v tomto jiné… Kamarádství mívá cenu zlata. Ale ze samoty ven je obyčejně složitá cesta… Ale věřím tomu, že při objevení se „té správné“ činnosti hned pozná, že je to něco pro něho… a bude po problému. Jen si musí najít to, na čem se může s ostatníma podílet. Někdy to jde samo, někdy to chce čas… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
12.10.10 19:59

Jainik, co na to říct? Že můj syn byl to samé a dneska je mu skoro 11 a je to velký skaut a duší každé akce, tehdy to na něj bylo prostě moc, ale nedalo se nic dělat. I následující dva roky chtěly hodně trpělivosti, ale pak už se to začalo markantně zlepšovat. Bereme ho takového, jaký je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
12.10.10 20:21

Některé znaky autismu na syna sedí, některé vůbec ne, k dětskému psychologovi se objednáme - uvidíme… Jak pročítám články o autismu, tak se mi zdá, že by něho mohla sedět lehčí forma autismu ASPERGERŮV SYNDROM, ale diagnostikovat samozřejmě nebudu a ani nechci, necháme na odborníkovi. Syn začal od září chodit do angličtiny, tam se těší a zád se, že ho to i baví, zapojuje se, možná je to i tím, že je tam kolektiv jiných dětí a hlavně asi míň dětí, no a taky možná i tím, že to trvá jen hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7572
12.10.10 22:01

Ahoj, u nás ve školce byla podobná holčička, maminka z ní byla nešťastná, ale letos s ní chodí její ségra a je k nepoznání, dokonce mluví i se mnou :palec: . A to jsem s nimi jezdila pouze na plavání, stranila se kolektivu, nechtěla s nimi sedět ani plavat, ale nakonec to zvládla s pí. učitelkou.
Ale radu nemám, jen tento postřeh :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
13.10.10 08:35

Obě moje děti měly určitou tendenci k tomuto chování, syn víc, dcera míň, ale ani jeden není aspík. Syna znervozňoval hluk, toho bylo ve školce moc, taky nikdy neměl rád - a to mu zůstalo - agresivní děti.
Musím ještě říct, že u psycholožky jsme byli, protože jsem z toho jeho chování nebyla moudrá. Ven jsme vyšli s úplně jinou „diagnozou“ :lol: ale co se tohoto týkalo, ps. říkala, že mám být trpělivá, že se časem naučí některé věci blokovat, že citlivý bude vždycky, ale naučí se víc ovládat svoje pocity. Postupně se to děje, ale jsem především ráda, že jsem šla :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
13.10.10 14:06

Stejné chování měl syn mé kamarádky - má diagnostikovaný aspergerův syndrom. Taktéž je velmi inteligentní a chodí na logopedii, je mu špatně rozumět.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
14.10.10 10:25

Nebo je to proste introvert. JA BYLA STEJNA, nehrala jsem si a nesnasela jsem ostatni deti. jedinacek. koukala jsem jak si hraji a rikala si, ze jsou divny, ze nechteji domu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavouk
8.11.10 16:03

Já jsem byla v dětství úplně stejná a i moje dcera se ve školce chovala podobně. Vašemu synkovi bude asi víc vyhovovat škola. Jestli můžu něco poradit, naučte ho číst, to je pro takové povahy to pravé.

• Citovat
  • Upravit
janikk
8.11.10 16:25

Děkuji za radu, písmenka ho baví, zná už všechny, tak myslím, že i čtení mu bude dělat radost :-) Máme za sebou vyšetření u dětského psychologa, teď nás čeká EEG a neurolog. Jsem hned klidnější, že se „něco děje“ - hlavně, že budeme vědět, jak mu pomoct, jak mu to ulehčit a jak s ním „pracovat“, aby se cítil co nejlíp :-D

• Citovat
  • Upravit
pavouk
8.11.10 16:47

Hlavní je asi respektovat, že každý má jinou povahu. Pokud dítě nemá zájem být duší kolektivu, nemusí z toho být hned nějaká diagnóza, stačí ho podporovat v tom, co se mu líbí a co mu jde, a ono už si svoje místečko najde.
(Pěkně se to takhle od stolu teoretizuje, ale sama jsem teď nervózní - do školky se chystá mladší syn, další takový introvert jak vyšitý, copak tam asi bude předvátět?)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin