Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jura007 Umim strach pojmenovat a to mi pomáhá zbavit se strachu z budoucnosti. Pochopit mne nemusíš, není to tvoje povinnost.
@Menora píše:
Co na tom je? Já jsem také nechtěla, aby mi v porodnici dávali vepřové. Neměli s tím problém.
Je to diskriminace lidí s odlišnými názory oproti věřícím (což je taky jiný názor). Pokud nejím žádné maso, nevidím důvod vyžadovat k tomu souhlas doktora. Stejně tak, pokud třeba, já nevím.. nejím lepek, nebo mléčné produkty. Obojí, dokud si alergickými reakcemi tělo opravdu fest nezhuntuji, tak doktoři nepoznají, ani podle krve, ani podle kolonoskopie. Nicméně signály, že tyto potraviny opravdu mé tělo nepřijímá, přichází, a dost silné, již mnohem dřív. A tak různě podobně.. Buď neberu ohled na nic, nebo pak musím vařit tak, bych vykryla všechny stravovací návyky.
@Sluka píše:
Je to diskriminace lidí s odlišnými názory oproti věřícím (což je taky jiný názor). Pokud nejím žádné maso, nevidím důvod vyžadovat k tomu souhlas doktora. Stejně tak, pokud třeba, já nevím.. nejím lepek, nebo mléčné produkty. Obojí, dokud si alergickými reakcemi tělo opravdu fest nezhuntuji, tak doktoři nepoznají, ani podle krve, ani podle kolonoskopie. Nicméně signály, že tyto potraviny opravdu mé tělo nepřijímá, přichází, a dost silné, již mnohem dřív. A tak různě podobně.. Buď neberu ohled na nic, nebo pak musím vařit tak, bych vykryla všechny stravovací návyky.
Dobře uznávám, máš pravdu. Jenže v realitě je mnohem snazší nevařit bez vepřového, než vařit několik „iks“ jiných chodů podle různých diet, například ve školní jídelně, abychom vyšli vstříc všem. Možná právě proto to potvrzení od lékaře. Určitě tam bude i jistá praktická stránka věci. Pokud je někde na škole velká komunita muslimských dětí, tak je jasné, že se bude vařit bez vepřového, alespoň jim ano. Mně osobně tyto věci vůbec nevadí.
@Jura007 píše:
No jenomže civilizační střety, způsobené nedostatkem zdrojů v některých lokalitách, se během tisíciletí odehrávaly mockrát. A napadené civilizace, pokud adekvátně nereagovaly, skončily špatně. Zkuste si vygooglit třeba „Harappa“ nebo „Mohendžodaro“.
Mimochodem, k úvahám o možnosti či nemožnosti přežití současné euroatlantické civilizace vedou například některé kapitoly z knihy Jiřího Svobody „Utajené dějiny podnebí“. Mě třeba přiměly k tomu, že jsem o husitských válkách začal uvažovat jinak než doteď… Ono v tom tehdy nebylo jenom náboženství, ale taky tenčící se přírodní zdroje. A jsme u toho, proč se islám dobývá do Evropy. Doma nemají takovou životní úroveň, jakou očekávají tady.
Proč Mohendžodáro? Harappa?
.
Dobývají do Evropy, protože očekávají lepší životní úroveň? Ale to mluvíš o opravdu jenom určité skupině obyvatelstva. V dnešní době má Evropě problémy ne s imigranty ( v první řadě), ale v mnohem větší míře s lidmi v několikáté generaci, kteří jsou Evropané a do Evropy patří. Pokud lidé prchají do Evropy, tak povětšinou kvůli ohrožení vlastního života. Já sama jsem lidem v zemi, kde jsem pobývala říkala, že v Evropě není nic, co by bylo lepší než u nich doma.
A povětšinou jsem dostávala za pravdu.
@Menora píše:
Dobře uznávám, máš pravdu. Jenže v realitě je mnohem snazší nevařit bez vepřového, než vařit několik „iks“ jiných chodů podle různých diet, například ve školní jídelně, abychom vyšli vstříc všem. Možná právě proto to potvrzení od lékaře. Určitě tam bude i jistá praktická stránka věci. Pokud je někde na škole velká komunita muslimských dětí, tak je jasné, že se bude vařit bez vepřového, alespoň jim ano. Mně osobně tyto věci vůbec nevadí.
To je mi jasné, proč to zavedli právě takto
Nicméně, Židé mají mnohem víc omezení, a do tohoto se stejně nevejdou. U nás ve škole či v práci být vývěska, že na přání se vaří bez vepřového, případné jiné diety po oštemplování doktorem, tak mám před očima rudo a jdu si vyřvat rovnoprávnost ![]()
@Menora píše:
Proč Mohendžodáro? Harappa?.
Dobývají do Evropy, protože očekávají lepší životní úroveň? Ale to mluvíš o opravdu jenom určité skupině obyvatelstva. V dnešní době má Evropě problémy ne s imigranty ( v první řadě), ale v mnohem větší míře s lidmi v několikáté generaci, kteří jsou Evropané a do Evropy patří.
Mohendžodaro a Harappa proto, že je tu paralela ohledně neschopnosti/neochoty bránit své vymoženosti.
A jestli potomci severoafrických muslimů se považují za Evropany? Ve smyslu státoprávním teoreticky ano - jenže to by museli přiznat příslušnost k systému, který jim podle jejich uvažování leze krkem.
Tak nějak tuším, co jim v Evropě chybí: pocit uplatnění a společenského uznání skrze pracovní výsledky a společenské vazby. Ono patřit do ghetta není nic duševně povznášejícího. I když hlady neumřou (díky sociálnímu systému), do spokojenosti mají daleko. No a proto má ve Francii Inslámský stát prakticky neomezený rezervoár nových bojovníků ( v Británii ostatně taky…)
@Sluka píše:
To je mi jasné, proč to zavedli právě taktoNicméně, Židé mají mnohem víc omezení, a do tohoto se stejně nevejdou. U nás ve škole či v práci být vývěska, že na přání se vaří bez vepřového, případné jiné diety po oštemplování doktorem, tak mám před očima rudo a jdu si vyřvat rovnoprávnost
Upřímně, ortodoxní Židé by se nevešli do žádné kuchyně
. Opravdu netoužím mít doma dvě oddělené sady nádobí, nejlépe dvě oddělené kuchyně rovnou
.
Asi to každá vidíme jinak, mě by podobný dotazník nevyvedl z míry, pravdou je, že bych prostě zaškrtla možnost bé a šla to odevzdat do jídelny. ![]()
@Menora píše:
Upřímně, ortodoxní Židé by se nevešli do žádné kuchyně. Opravdu netoužím mít doma dvě oddělené sady nádobí, nejlépe dvě oddělené kuchyně rovnou
![]()
.
Asi to každá vidíme jinak, mě by podobný dotazník nevyvedl z míry, pravdou je, že bych prostě zaškrtla možnost bé a šla to odevzdat do jídelny.
a dotoho vseho musis jeste nekam dat sabes goje
me prijde, ze se zde dela z komara velbloud.
@75tomas.novotny píše:
a dotoho vseho musis jeste nekam dat sabes gojeme prijde, ze se zde dela z komara velbloud.
Já když jsem si to přečetla, ten dotazník, tak jsem v tom žádnou diskriminaci neviděla.
Vždy bude někdo v nevýhodě, nelze nikdy vyhovět všem a tak se vyhoví, jak nejlépe je to možné.
@Menora píše:
Já když jsem si to přečetla, ten dotazník, tak jsem v tom žádnou diskriminaci neviděla.Vždy bude někdo v nevýhodě, nelze nikdy vyhovět všem a tak se vyhoví, jak nejlépe je to možné.
proto navrhuji servirovat amarouny
@75tomas.novotny píše:
proto navrhuji servirovat amarouny
Když to tady čtu, jak to máte složité, opravdu obdivuji ortodoxní židy, jak dokáží vlastně celý život striktně dodržovat třeba „jenom“ předpisy ohledně jídla. Jsem ráda, že jako křesťanka nemusím řešit, jestli je jídlo opravdu košer. My to máme tak, že poděkujeme Bohu za pokrm, který nám na ten den dal, tím je to vlastně „posvěcené“/očištěné/ modlitbou. U nás je to tak, že to, co vchází do žaludku neznečišťuje člověka, protože to stejně skončí v… však víme kde, ale to co vychází ze srdce, to jsou vlastně mnohdy všechny nejhorší věci, to člověka znečišťuje. Je to praktické a osvobozující hlavně třeba ve válce, anebo v různých situacích, kde je každý rád, že má vůbec nějaké jídlo pro sebe a pro děti. Tím se samozřejmě nechci v žádném případě nikoho nějak doktnout, to je jenom taková moje úvaha. ![]()
@Reginaa zalezi jak moc ortodoxni je nekdo, ja napriklad koser nedodrzuji. proc? z pohledu ortodoxnich nejsem verici, z pohledu liberalnich jsem hodne liberalni, nehlede na to, ze v malem meste jako je Lysa nad Labem se tezko bude hledat koser obchod. moje prababicka nejedla sunku a veprove pouze o sabesu, jinak to neresila ![]()