Isotretinoin

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
50
11.3.25 22:58

Isotretinoin

Ahoj, zdravím všechny,
Od příštího týdne začínám s lékem na akné Isotretinoin.
Snažím se o tom zjistit co nejvíce a načerpat co nejvíce informací a i zkušeností ostatních :)
Akné trpím od puberty (teď to bude tak 10 let cca) a ne a ne se ho zbavit a stále se zhoršuje.
Budu ráda za všechny vaše typy, rady a zkušenosti. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
MartaProchajda
11.3.25 23:10

Zkušenosti nemám. Ani s I., ani s akné. Ale vím, že při léčbě akné se to v prvním cyklu obnovy kůže zhorší, ve druhém je to podobné jako před léčbou a ve třetím už dochází ke zlepšení až vymizení obtíží. Cyklus obnovy kůže tvrá podle stáří člověka. Čím starší, tím delší ten cyklus je.
Isotretinoin je asi to nejsilnější, co se na akné dává a většinou to je pro pacienty s cystickým akné a je dost vedlejších účinků.
Víc informací najdeš na redditu ve skincareaddiction, kam pravidelně chodím diskutovat. Kdo chce vidět Martu Prochajdu na fotce, může ji tam najít. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2187
11.3.25 23:19

Chvíli to trvá, ale funguje to. Vedlejší účinky - suché všechno. Takže budeš promazávat a zvlhčovat všelijaké části těla. Psychické problémy jsou pověra. Taky dávkování je trochu ekvilibristika. Na netu jsou videa některých uživatelek. Hlavně nesmíš otěhotnět, je tam vždy těžké poškození plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
11.3.25 23:23

@Okta
O tom těhotenství vím. Také budu pravidelně docházet ke své dermatoložce na těhotenské a krevní testy.
A už mám nakoupené různé krémy, vazelínu, kapky do očí, apod.
:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartaProchajda
11.3.25 23:40
@Okta píše: Více

Pověra nejsou, jen se vyskytují u jednoho pacienta z mnoha. Každý lék má něco.
Ona to je prakticky obří dávka vit. A, akorát je rozpustný ve vodě, na játra to má ale stejný vliv. Účinná dávka je prý ta, u které začnou být suché rty. Ale dá se to spočítat podle hmotnosti.
Co jsem četla, tak v USA se dávkují vyšší dávku po kratší dobu (3 měsíce), v EU o něco nižší delší dobu (4 měsíce). Nejlepší je ale ještě měsíc přidat, aby se to pak nevrátilo.

Lidi s těžkým akné v pubertě nebo s jakýmkoliv v dospělosti prý mají trošku jinou kůži než ostatní a stárne jim pomaleji. Proto vypadají mladší, než jsou. To bych si snad to akné i dala, aspoň na pár týdnů. :P

• Citovat
  • Upravit
ruzzicka
12.3.25 02:31

Hodně pít, mazat rty balzámem a používat hydratační krém – pleť bude extrémně suchá. Vyhni se alkoholu a sluníčku, kůže je citlivější. První týdny se akné může zhoršit, ale vydrž, efekt přijde.

• Citovat
  • Upravit
15411
12.3.25 17:20

S dovolením se připojím k diskuzi. Syn 14 let dostal zrovna teď na silné akné Curacné 20mg, která obsahuje Isotretinoin. Rok s tím bojujeme, nic nepomáhá a nyní se mu to rozjelo tak šíleným způsobem na zádech, že už mu to narušuje běžný život, má velké mokvavé boláky, za čas prasknou, bolí ho to, je z toho unavený. Tak doufáme, že to zabere a uleví mu to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
12.3.25 19:02

@Adaneli
Tak přeju hodně štěstí a trpělivosti! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15411
13.3.25 08:41

@Ivetka224 moc díky, tobě taky. Snad to zabere, i když je to driák, tak jsem si říkala, že to jinak nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
15.3.25 13:47

@Adaneli
Ano, říkám si to samé. I když je to driák, tak si myslím, že je to to poslední, co mi pomůže.
To samé mi řekla dermatoložka, že když už to řeším tolik let a kosmetika nezabírá, tak to můžu pouze s kosmetikou řešit dalších 10 let.
Proto se přiklání k tomu isotretinoinu.
Za 4 dny začínám :) :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15411
17.3.25 10:44

Držím palce, syn už začal brát, tak uvidíme, kdy budou vidět první výsledky. Kamarádka to brala a jí to pomohlo a má od akné pokoj, ale u syna v pubertě nevím, zda s to nebude zase opakovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
31.3.25 19:49

@Adaneli
Tak dnes jsem dvanáctý den na práškách a jsem opravdu na prášky :D
Dávku mám 30mg denně
Suché rty, únava, dnes se mi začal loupat obličej (pravá tvář) a to se mažu jak šílená, i rty :D
Suchá pokožka hlavy a vypadám, jak když mám brutální lupy :D
Ale velký plus - už se mi nemastí pleť :) Často se mi motá a bolí hlava a horkost v tvářích a v uších :D vždycky to přijde a zase odezní
Ale nevzdávám to :) může to být i horší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15411
31.3.25 22:15

@Ivetka224 fíha, to máš tedy vše hodně vysušené a příznaky taky nic moc. Synovi se vysušují hlavně rty a začíná i obličej. Boláky má pořád, ale řekla bych, že se jich tvoří méně. Ve čtvrtek jde na krev a na kontrolu tak doufam, že bude vše o. k.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
2.4.25 19:18

@Adaneli
Mě čeká kontrola za dva týdny :) ale je to každý den jiný, jak na houpačce. Někdy mám den, kdy je mi úplně na prd (únava, apod.) ale potom jsem zase úplně v pohodě, jakoby nic :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15411
3.4.25 09:37

@Ivetka224 já myslím, že si na to musí tělo zvyknout. Syn byl na kontrole, tak má pokračovat v léčbě a za měsíc zase kontrola. Uvidíme, kdy bude nějaký viditelný efekt, už by si to zasloužil, říkal, že žije v permanentních bolestech kvůli těm bolákům na zádech a teď je ještě k tomu vysušenej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí