Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ajajinka
Naprosto Tě chápu a rozumím… Člověk má tak nějak pořád strach. Mě dnes potěšil pan doktor, nemusím na revizi, děloha se hezky vyčistila 🙌🏻. Prý krásná ovarialní rezerva na obou vaječníkách a krásně mi vše vysvětlil, povídal si se mnou hodnou chvíli, na to, že to není můj ošetřující lékař, byl velmi laskavý, empatický a musím říct, že po tomto dnešním rozhovoru už absolutně neváhám a ivf se skutečně nebojím.
S uiu do sebe taky cpeme hormony, při ivf jsou holt také. Navíc mi potvrdil to, co už vím dávno, bohužel až okolo 80% embryí není schopno uhnízdění, nebo života, proto v raném těhotenství zanikají. Navíc, i když se nám každý měsíc normálně tvoří třeba dohromady 10 vajíček i více, tak dominantní je vždy jeden, max 3. Většinou se uvolní i po hormonální injekci 1, max 2 a ostatní zanikají. Přesto, že už se neovlivní jakému vajíčku se vlastně podařilo uzrát a uvolnit, tak se nějaké uvolní, třeba je schopné oplodnění, ale bohužel už potom embryjko není natolik zdravé a schopné. U ivf se vaječníky nastimulují a odeberou se všechny vajíčka, která se odebrat dají a laboratorně se snadno zjistí, které je v pořádku a které ne. Není pravda, že podle toho kolik se vezme vajíček se ženě přiblíží přechod a podobné blbosti, ty vajíčka by i tak zanikla…
A riziko rakoviny,… co jsem tak poslední týden koukala na různé studie, tak pořád vede hlavně svatá trojice: stres, kouření, genetika a samozřejmě takový ten hektický způsob života, no a v neposlední řadě i nezdravý životní styl. Takže si myslím, že když se ke zdravému životnímu stylu a k oblibě sportu ještě uklidním i ivefkem, tak to bude pro mě menší zlo, než tyhle nervy před, při a hlavně po uiu… Na ivf si vezmu v práci volno a naladím se na mód klid, vyšší úspěšnost, miminko už bude mít rodiče po svatbě a uvidíme. Pan doktor mi dnes říkal, že prý nejvíce úspěšný je vždy, za dlouhé roky jeho praxe, právě podzim. Tělo má po létě dobité baterky, máme dost vit. D, i stravu většinou člověk v létě víc „ozdraví“. Tak se zkouším takto naladit a uvidíme, co bude. Všem nám držím palce ❤️️🙌🏻 🕊️️.
Zdravím holky, já jsem dneska devátý den od IUI a už jsem to nevydržela
Jenže stejně si tím moc nepomůžete, slabší dušík tam je, ale může to být Ovitrelle. Takže zase jenom čekat a čekat
Jak jste na tom vy?
@chipsa ahoj, jak ti to dopadlo? Já půjdu na další IUI asi až v září, teď si dávám přes léto klid od hormonů.
Nějak to tady utichlo holky jak jste na tom? @Lucinta @Elkapelka
Ahoj holky, můžu se k vám s dovolením přidat? Rok se nám nedaří a tak chceme zkusit první IUI, manžel má špatný SPG, kde se píše, že se IUI nedoporučuje, ale přeci bych to ráda zkusila. 01.09. půjdeme na první konzultaci a zároveň manžel na kontrolní SPG, tak jsem zvědavá. Můžete mi prosím zhruba popsat průběh prosím, ať zhruva vím, co mě čeká?
@Verča22938 Ahoj manžel at si papa nějaké vitamíny manžel když měl horší spermio tak jsem mu koupila obyčejný slezink a pak to byla nádhera
mě ještě před IUI dělali genetické vyšetření a reprodukční imunologii a až pak jsme začli. Sledují tě ultrazvukem zda jsou dost velké folikuly pokud ano tak podle naplánovaní IUI dostaneš injekci s hormonem na vyvolání ovulace v den IUI ještě kontrolní ultrazvuk manžel odevzá vzorek ten hodí do přístroje kde se smícha z nějakou tekutinou která těm spermiim dělá dobře a až je to připraveno vloží se přes katetr do tebe
nebolí to je to jako klasická prohlídka a pak podle zařízení kam pujdeš si bud ještě na chvili poležíš nebo pujdeš domů ![]()
@Ajajinka manžel již 3. měsíc užívá reproman, což je kombinace vitamínů zaměřena na spermie, tak jsem zvědavá, jaký bude výsledek. Děkuji moc za shrnutí, nikdy by mě ani nenapadlo že tohle v našem věku budeme řešit (23,31), ale bohužel, doufám, že nás na to IUI pustí 🙄
@Verča22938 tak záleží co se píše v té zprávě
Jak moc je to s těmi spermiemi “zlé” aby to nebyla jen ztráta času
Jinak jak tady napsala Ajajinka nade mnou IUI je jako gynekologická prohlídka
Ani o tom skoro nevíš
Záležitost na několik minut
Ale třeba IVF je dost podobné, jen časově trochu náročnější. Teda alespoň za mě..
Za me IUI bylo strasne bolestive ale ja jsem výjimka, jak rikala dr
Boli me i klasicky ster z čípku.. Pro me to byl celkem horor ale posledni IUI jsem se asi vic uklidnila a dalo se to a taky to vyslo ![]()
@Verča22938 my se s manželem snažili 3 roky taky jsem nečekala že to budu muset někdy řešit a i když to někdy trvá a je třeba dopomoct tak ono to miminko ví kdy má přijít. Mezi prvním a druhým IUI jsem měla pauzu pul roku prostě nevycházelo at už byl vikend, nebo jsem den před tím onemocněla a ja už byla zoufalá pak to vyšlo a těd jsem 11+4 tt. máme před stěhováním do domečku tak čekalo asi at muže rovnou do nového
veřím že i u vás se podaří at už pře IUI nebo přes IVF
Ahoj holky, také bych se ráda přidala, původně jsem myslela, že to celé pročtu, abych věděla jaké to bylo u vás, ale to bych měla asi na dlouho ![]()
O mimi se snažíme od března 2020, 11/2020 biochemické těhu a následně na to cysta jako blázen, která naštěstí sama zmizela. S doktorkou jsme to začali řešit někdy v květnu, hormonální profil naprosto v pořádku, partner spermiogram oligozoospermie, ale naštěstí žádná trága. Doporučila nám Fertilan, že by se to mělo srovnat a přes léto mi ještě rozmluvila CAR. Vzhledem k tomu, že se to kolem nás zas roztěhulovalo (nejhorší jsou ty omylem), jsem to asi už psychicky nedala a řekla dost. 1. konzultaci máme za sebou. Kontrolní spermiogram vyšel parádně, mě čeká ve středu průchodnost vejcovodů a ve čtvrtek konzultace co a jak dál. Kdyby bylo vše OK, klidně by se vrhli buď na plánovaný styk nebo pravděpodobně v pondělí IUI. Bohužel nás asi zbrzdí genetika. Přítelova mamka někdy mezi 40-45 roky měla rakovinu prsu a tak se v CARu bojí, aby to nebylo dědičné. Za prvé, co jsem koukala tak genitka trvá strašně dlouho a za druhé to asi není důvod kvůli čemu bych chtěla jít na IVF, pokud samozřejmě ostatní bude v pořádku. Řešil jste někdo něco podobného? Na jednu stranu si říkám, že kdyby se povedlo přirozeně, taky by nikdo žádnou genetiku neřešil, na druhou chce mít člověk samozřejmě zdravé mimi.
@Makousek94 Ahoj taky jsme byli na genetickém vyšetření a na škodu to určitě není na výsledky se čeka cca 3-4 týdny ale nevím proč to v CAR tak řeší že měla maminka rakovinu to stejně člověk neovlivní i kdyby v rodině nebyla. Muj děda zemřel na rakovinu a muj bratranec má autismus jenže u toho ani neni zjištěna příčina proč vzniká. jinak nám vše vyšlo naštěstí v pořádku. Pokud se v rodině někdo na něco léči vždy v genetice vyjde určité procento že to bude dědičné. neřeknu kdyby se jednalo třeba o Dawnuv syndrom nebo RS nebo SMA a podobně tak jo to lze pomocí IVF vyloučit. ![]()
Ahoj holky, taky se hlásím po delší pauze…Všem co se zadařilo, mooooc gratuluji…My jdeme v úterý na druhou IUI…první bohužel nedopadla
Tak uvidíme, jak to bude tentokrát…Pro mě to bylo tedy trochu bolestivé v prvních 10.minutách..Pak jsem si tam hodinku poležela a manžel si mě odvezl domů…Pokud se nezadaří ani teď, tak nás chce Dr. poslat na genetiku a popř. by chtěla abychom zkusili IVF
Tak se uvidí…já už věřím, že to vyjde..Mějte se hezky
@Karolína117 to mě mrzí že to nedopadlo, jen přemýšlím proč vás na tu genetiku nepošle ještě před tím druhým IUI mě to příjde jako „vyhozené“ pokusy to samé ta imunologie a průchodnost vejcovodu u některých párů ![]()