Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Lucie996 je to tvoje 1 IVF? Nějak sem nepostřehla jestli si to už nepsala ![]()
Zajímám se jestli se to někomu povedlo na poprvé ![]()
@agiss jestli potřebuješ uklidnit, tak ně se to před 3mi lety povedlo napoprvé. A byla jsem tenrát ve skupince, kde jsme byly takové 3. ![]()
Holky, jaký máte názor??? Jsem po císařském řezu, proto mi nebyla doporučena dvě embrya. Ale na KETu máme zamraženo po dvou (teda jsou tři, takže 2 + 1), po nevydařeném IVF jsem byla přesvědčená, abych si zvýšila šance, že si nechám zavést dvě…ALE…jak nad tím přemýšlím a hledám, asi zůstanu u jednoho
9 z 10ti příběhů má kladný konec, ale já nestojím o to, rodit brzo, případně pár měsíců ležet v nemocnici…mám syna, chci se starat i o něj…A představa, že ty děti nebudou v pořádku, uááá nikdy bych si to neodpustila! Ale mám dilema - co dělají s tím druhým embryem, které si vlastně zavést nenechám? Sice to je blastocysta, ale je to „moje dítě“ a já ho morálně nemůžu nechat spláchnout do záchodu
Co byste dělali vy a jak to vidíte?
@Tomička Ahoj, mám stejné dilema…u nás tedy zamrazují po jednom, takže toto řešit nemusím, ale i tak, pokud otěhotním, tak nechci více jak dvě děti, takže zbylé nechám asi několik let v mrazáčku, kdybych se třeba za 8 let zbláznila a chtěla další…ale pak? U nás v CAR je možnost darovat je na výzkum, to bude asi pro nás ta správná cesta…raději toto, než stoka, třeba to pomůže ostatním párům do budoucna ![]()
A otázka dvojčat? No já mám kolem sebe několik kamarádek, co měli po IVF dovjčata a vždy s komplikacemi, takže za mě dvojky ne. ![]()
@Tomička Brouku ale s tím se musíme smířit už na začátku IVF. Jsou to naše spojené buňky, ale ber to tak, že jich máš zmrazených víc a všechny si stejně zavést nemůžeš. Mysli na své zdraví. Je lepší donosit jedno zdravé miminko, než riskovat život dvou a navíc i ten svůj ![]()
@Tofik píše:
@agiss jestli potřebuješ uklidnit, tak ně se to před 3mi lety povedlo napoprvé. A byla jsem tenrát ve skupince, kde jsme byly takové 3.
Ano, přesně tohle potřebujeme slyšet ![]()
@esprit1 píše:
Ano, přesně tohle potřebujeme slyšet
já u toho tenkrát byla a mohu potvrdit, byla to pěkně započatá diskuze
a brzy se přidali i ostatní ![]()
Ach jo, to je těžké
A nemůžou ho asi znovu zamrazit co? Darovat bych ho taky nemohla, jsem divná, ale i když to někomu radost udělá, já bych nechtěla, aby někde běhalo „naše dítě“ - co se chová jako já a vypadá jako manžel…I když bych ráda zvýšila šanci na úspěch, život v budoucnu je pro mě důležitější… ![]()
@Tomička píše:
Holky, jaký máte názor??? Jsem po císařském řezu, proto mi nebyla doporučena dvě embrya. Ale na KETu máme zamraženo po dvou (teda jsou tři, takže 2 + 1), po nevydařeném IVF jsem byla přesvědčená, abych si zvýšila šance, že si nechám zavést dvě…ALE…jak nad tím přemýšlím a hledám, asi zůstanu u jednoho9 z 10ti příběhů má kladný konec, ale já nestojím o to, rodit brzo, případně pár měsíců ležet v nemocnici…mám syna, chci se starat i o něj…A představa, že ty děti nebudou v pořádku, uááá nikdy bych si to neodpustila! Ale mám dilema - co dělají s tím druhým embryem, které si vlastně zavést nenechám? Sice to je blastocysta, ale je to „moje dítě“ a já ho morálně nemůžu nechat spláchnout do záchodu
![]()
![]()
Co byste dělali vy a jak to vidíte?
Já mám stejný „problém“, taky jsem po císaři a taky musím zavádět jedno. My jsme dávaly už při druhém IVF 2 embrya, chytlo se jedno. Teď mi rovnou dr řekl, že už dvě ani náhodou a já ho tlačit nebudu, protože, přesně jak píšeš, mám dceru, která mne potřebuje a riskovat rupturu dělohy a boj o přežití prostě nebudu.
@Tomička Já myslím, že embryo ani darovat nelze, jen vajíčko…je to jako být adoptivní matkou, to taky oficiálně nelze… ![]()
@Tomička píše:
Ach jo, to je těžkéA nemůžou ho asi znovu zamrazit co? Darovat bych ho taky nemohla, jsem divná, ale i když to někomu radost udělá, já bych nechtěla, aby někde běhalo „naše dítě“ - co se chová jako já a vypadá jako manžel…I když bych ráda zvýšila šanci na úspěch, život v budoucnu je pro mě důležitější…
Nemůžeš darovat embryo jniému páru, jen na výzkum. Tzn. žádné tvoje dítě nikde běhat nemůže, ale pomoci jiným párům tím, že mají na čem zkoumat nové věci, může. Jestli neco zbyde nám, vyřeším to asi stejně jako @Hanesi, aspoň budou užitečná.
Ale je to těžké, chápu.
Díky holky, nechám jen jedno…a o tom výzkumu jsem nevěděla, popřemýšlím
Nikdy jsem nečekala, že budu řešit IVF, natož tohle
Mám zamražené dvě a jedno (dvě dávky) - takže na první ket pro mě bude asi nejjednodušší, když použiji nejdříve to jedno…protože druhý ket stejně nebude jen tak…
@Tomička píše:
Díky holky, nechám jen jedno…a o tom výzkumu jsem nevěděla, popřemýšlímNikdy jsem nečekala, že budu řešit IVF, natož tohle
Mám zamražené dvě a jedno (dvě dávky) - takže na první ket pro mě bude asi nejjednodušší, když použiji nejdříve to jedno…protože druhý ket stejně nebude jen tak…
Druhý KET nebude vůbec
![]()