Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Breza23 Těžko říct, co je lepší - a chápu, že se bojíš po těch neúspěších. Taky mám za sebou 3 IVF a teď čekám na výsledek KET v nativu. Pro mě je určitě lepší nativní cyklus, všechno mi krásně funguje (problém je asi v kvalitě vajíček), ale u Tebe musí posoudit doktor, jestli to půjde. Já jsem se rozbrečela, když jsem viděla rozpis na stimulovaný KET. Otázka i je, kdy chcete zavádět (jestli čerstvý embryotransfer, tak se tomu nevyhneš a jestli je vám to jedno a šlo by to, můžete zamrazit a transferovat kdykoliv potom). Prober to s doktorem.
@Breza23 A jo, i s darovaným vajíčkem je to nejistota - záleží, kde je u vás problém a proč jsi potratila. Darované vajíčko vyřeší problém ve vlastních vajíčkách. Neboj, musíš věřit
Teď vám stimulují dárkyni nebo jak to máte?
@Muchomirka Já mám jit v pondeli právě na tu injekci (na kterou se mi moc nechce) a dárkyni budou stimulovat. Manžel pak v říjnu na odběr. Ta injekce, která udělá něco jako přechod prý rozšíří okno pro implantované embryjko. Já mám navíc strach, abych v tom přechodu pak nezůstala. Už jsem z těch všech léků úplně mimo
@Breza23 Chůdo, úplně s Tebou cítím. Jsou to hrozný gardy hormonů, co jsme do sebe nabouchaly. A dost (já teda asi všechny) z nich naprosto zbytečně. Taky už toho mám plný zuby. Ale neboj, v přechodu určitě nezůstaneš - všechno je to řízené a po vysazení se vše vrátí do normálu. A ideálně Ty už budeš čekat miminko
Moc času na rozmyšlenou teda nemáš, achjo.
@Muchomirka je to smutné, když si pichas injekce a výsledek to žádný nepřináší
ale nic není zbytečné. Kdybys to nepostoupila, tak by sis zase vyčítala, že jsi pro to neudělala všechno. Moc bych ti přála, abys na narozeniny dostala ten nejkrásnější dárek
Jaký je u vás problém, přišlo se na něco?
@9Paja3 co ti k tomu říkal Dr? Teď nevím, jestli si to nepletu, ale je to první stimulace? Poprvé doktoři vždycky zkouší, jak tělo reaguje. Kdyby to teď náhodou nevyšlo, tak příště zkusím jiné léky/dávky ☺️
@San09 Ty jsi hodná, děkuju
Tohle přesně říká můj partner - že nic z toho není zbytečné a že bych litovala, že jsem to všechno neudělala, když jsem mohla. Že pak už to nepůjde. Nelituje ani peněz. Že pak bychom brečeli, k čemu nám jsou peníze, když nemáme děti. A máš pravdu - když se to povede, najednou to dává všechno smysl. Prostě jsme to museli podstoupit a teď už dobrý. Ale když se to nakonec nepovede, je to hrozná lítost a bezmoc a nepochopení. Mně je jen líto toho mého tělíčka, ono je jinak tak zdravé a šťastné, nikdy mě nezradilo a já do něj takhle brutálně zasahuju…
@San09 Nó a „náš problém“ - před lety to byli expartnerova špatná morfologie 3 roky jsme se snažili a nic - tenkrát jsem řekla, že IVF JÁ NIKDY NEPODSTOUPÍM
a nakonec jsem se s ním rozešla (když odmitnul udělat cokoliv pro zlepšení spermiogramu s tím, že pro to se nenarodil - nekouřit a nepít). Potkala jsem skvělýho kluka a bác - přišlo se na to, že má genetickou chromozomální aberaci, tzn. děťátko by bylo na 50% postižené. Roky jsme se i tak snažili přirozeně, ale bylo nám důrazně doporučováno IVF. Pro mě stále nemyslitelné. Strašně jsem se trápila, jezdila po ženských kruzích, tancích, meditacich, všude možně a stejně nic. Přitom jsem byla zdravá, mladá, cyklus krásný, všechno fungovalo. On se taky trápil. Rozešli jsme se, ale pak to IVF precejn jen nakonec zkusili - a z něj 2 embryjka s trisomií a byl konec. No a teď mám partnera, čas utekl a je mi 39. Musela jsem vzít rozum do hrsti. Dvakrát jsme zkusili IVF a nic z toho
Odstěhovala jsem se za ním do Brna, přestoupila do Reprofitu a tam mi doktor citlivě a na rovinu řekl, že už je problém ve vajíčcích - že v tomhle věku je úspěšnost už jen 5%. A že poslední pokus na pojišťovnu doporučuje s darovaným vajíčkem. Pro nás opět nejprve naprosto nepředstavitelné. A teď - máme od dárkyně (studentky VŠ, 22 let, moje krevní skupina, výška, váha, barva očí i vlasů i zájmy) 7 krásných, jedničkových embryí a jedno z nich právě čeká na moje 40. narozeniny. Nikdy bych neřekla, že tohle bude můj příběh, ale je a tak to prostě je ![]()
Dekuju všem moc za pochopení. Půjdu zítra do toho a uvidim. Jak říkáš, když to nezkusis, budu toho vždycky litovat. My jsme oba s manželem nad 40, takže budeme doufat. U manžela je prý asi 83% šance, ze když bude dárkyně pod 30, mohlo by to klapnout. I když ty spermie taky nejsou už nejmladší. Ale jak říkáš musí teď vše omezit, aby byly šance co nejvyšší. Ještě jednou Dekuju. A taky se držte, ať se vše splní 💕
Holky prosím Vás dnes jsem 11 den od et a clearblue ukazuje 1-2 týdny. Je to v pohodě? Nebo nemělo by tam být už 2-3 nevím jak se to počítá po transferu. Děkuji moc!!!
@San09
Jj první. Je mi jasný, že kdybych šla podruhý, tak pravděpodobně zvýší dávku. Tak uvidíme ve středu, co se jim tam podaří odebrat. Mám prachy ještě na jedno IVF, platit ještě třetí, tak se vydojím z úspor.
@Muchomirka Máš teda pěkně strastiplný příběh a naprosto chápu to, jak ses dlouho s IVf nemohla smířit…
Tý jo, tak teda já jsem docela ráda, že mi doktor na začátku takový procentu pravděpodobnosti nesděloval, naopak tím, že u nás byla potíž u partnera, u mě žádný problém nezjištěn, tak říkal, že je docela velká, třeba 50%, a to mi bylo 39… Oni ty čísla umí s člověkem pěkně zamávat… Ano, kvalita jde dolů věkem, to bez debat, ale já jsem asi založená docela podobně jako ty (jak zmiňuješ kruhy, tance, apod.), a myslím, že šance je vždycky, není to tak, že jednou je člověku 40 a je to konečná…
Ono je klidně možné, že k miminku, které věřím, že se teď povede od dárkyně, ti ještě klidně přibyde další, možná přirozeně, možná z vlastního vajíčka, možná jinak… prostě bych si to nechávala otevřené… Ale to je jen můj náhled, že po tom všem, čím sis prošla, si pořád netřeba zavírat ty ostatní možnosti na základě nějaké 5 procentní pravděpodobnosti a nenechat se tím semlít. Držím palce!
Ahoj holky, píchate si stimulační injekce každý den přesně ve stejnou dobu? Nebo tam může být třeba hodinu rozdíl?
@Rhian Děkuju
a naprosto s Tebou souhlasím. Nechávám to otevřené. To je asi to nejvíc, co se za tu dobu učím. Kdybych nevěděla, že jsem se fakt poctivě předtím snažila přirozeně a 3 IVF s mými vajíčky nevyšly, určitě bych na dárkyni ani nepomyslela. Můj předchozí doktor taky pořád říkal - „hlavně klid, to půjde, do 43 let je všechno úplně v pohodě“. Hezky se to poslouchalo a hezky se tomu věřilo, ale výsledek bohužel žádný.
A jak to teda u vás dopadlo? Nebo je? ![]()
@Muchomirka Rozumím, po několika neúspěšných pokusech člověk prostě zkouší další věci a s tou vírou to otřese. Já jsem tak nevěděla, jaká bude kvalita vajíček a myslím, že mi dost pomohla strava, akupunktura a bylinky, chodili jsme oba, já tak rok, protože k samotnému transferu jsem se dostala až po skoro roce různých jiných přímo nesouvisejících potížích. Zadařil se první transfer, teď jsem v 7. měsíci ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.