Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky mě se vám dneska vedrala na mysl jedna myšlenka a přemýšlím dnes o tom tak nějak celý den, nejde mi to nějak z hlavy. Nevím jestli je to tím, že ten první pokus nevyšel nebo co… Asi to taky má vliv…
Napadlo vás někdy, že se tady snažíme každá takovou dobu o dítě (ať přirozeně, nebo uměle to je jedno), vrážíme do toho hromadu peněz, snažíme se pro to udělat maximum a jestli nám to pak nakonec vyjde a splní se, co si tu všechny přejeme, že to pak nakonec stejně nemusí být podle našich představ??? Že se pak třeba může stát, že se narodí postižený miminko, nebo nám z toho v pubertě vyroste třeba feťák nebo něco?
Nevím proč mě to dneska napadlo, ale vedralo se mi to do mysli jak červ.
Možná i proto, že tak trochu ikdyž vzdáleně prožívám útrapy mojí kamarádky, jejíž syn v podstatě pomalu umírá. Má nevyléčitelnou genetickou nemoc a momentálně je ve fázi, kdy už skoro zbývá si jen přát, aby ten konec přišel brzy a rychle. Ikdyž ona ho má ze spontálního otěhotnění.
Ale což o ty nemoci, no tak dobře, to může postihnout kohokoliv jakákoliv nemoc, ale kdyby pak v pubertě z toho vyrost nějakej hajzl, násilník nebo feťák, tak si asi člověk řekne:,, Tak pro tohle já se trápila? Píchala si injekce a jezdila do CARu, abych měla TOHLE???"
Samozřejmě, že tohle si žádná nepřejeme a hodně záleží i na výchově a na rodinném zázemí a věřím tomu, že když se mu dostane všeho co má a při správné výchově a vedení, tak se dá ovlivnit asi hodně. Já vím, že člověk má myslet pozitivně, ale jen mne tak napadlo, jestli podobné obavy taky někoho z vás napadly. Konec konců, pozitivně jsem myslela celou dobu stimulace a zejména nejvíc těch 14 dní po ET, tak nyní mám nárok na trochu skepse ne??? A asi i by se měl člověk alespoň zamyslet na všemi možnými alternativami, které ho mohou potkat. Nebo ne? ![]()
Dzezdy, myslim ze resis filosofickou otazku…
a myslim, ze kazdou z nas to tady napadlo… ale to je proste risk… to je zivot…
i v papirech k IVF to mas uvedeno, ze to ze te oplodni, nezaruci narozeni zdraveho ditete, toto riziko sebou neses…
kazdopadne zas na druhou stranu v dnesni dobe kdy jsou moznosti ruznych genetickych vysetreni si myslim, ze se spoustu veci da odhalit a zalezi na tobe zda dite chces ci nechces donosit a tak…
ale pokud se budes uzirat touto otazkou, tak se na tehotneni vyprdni… bud to chces se vsemi riziky nebo ne…
i moje svagrova ma maleho ze spontaniho tehu a diky preklampsii rodila moc brzo, lekari mu pak davali antibiotika coz mu zpusobilo krvaceni do mozku a malem to neprezil a ted je postizeny, ma v tele zabudovany shunt… atd. atd. atd. takze my to mame primo v rodine, naprosto ukazkkove selhani lekarstvi pri standardnim bezproblemovem tehu, ktere skoncilo tak jak skoncilo…
@Dzedzy ahojky…já řeším ted zase to, že má pubertální dcera nechce dalšího sourozence a doslova mě vydírá tím, že pokud budu mít dítě, tak se stěhuje k tátovi…naštěstí je můj bývalý manžel rozumný a vysvětlil jí to…no nevím jak dlouho to bude chápat, ale snad to pomohlo…
takže tě zcela chápu…a zrovna jsem si říkala za co mi to všechno dělá…kde jsem udělala chybu??? snažíš se jak můžeš a takhle se ti odvděčí ![]()
@sakalmilion Tak to je teda drsný
A odůvodnila Ti to nějak? V tomhle věku bych čekala spíš opak. Nebojí se, že tě ztratí?
@Tofik podle mě jo,,,řekla mi že když se narodila ségra, tak jsem na ní taky neměla čas…že to bude stejný…říkám, tak snad chápeš, že to miminko té péče potřebuje víc
tak uvidím…podle mě je toho na ní taky všeho moc…myslím, že je neštastně zamilovaná, v říjnu jsme se odstěhovali k příteli do baráku a je daleko od kamarádek a tak všechno dohromady…bude jí v září 16..
@sakalmilion Aha. Hmmm…Potřebuje potvrzení mateřské lásky…Tak si s ní zkus někdy jen tak popovídat jako kámoška. Jen samy dvě. Aby ses v tu chvíli věnovala jen jí. To je prý v tomhle věku důležitý. A zvlášť, když má strach, že se jí budeš věnovat méně. Já to teda zatím znám jen z teorie, ale líbí se mi. Já jsem s mámou neměla kdovíjaký vztah.
navíc, jak sama říkáíš, je to na ní teď moc, takže asi mamču potřebuje víc než jiná 15tiletá holka
![]()
Dzezdy kdyby mel clovek takto uvazovat o vsem tak by nic neudelal napr. kdybz si koupim auto muze mi ho nekdo nabourat, jak si poridil koberec muze se uspinit atd vim ze prirovnavat to k temto prikladum je mozna trochu nesmysl ale proto si musi kazdy dobre rozmyslet proc do toho ivf zda chce to DITE jinak to ani podstupovat nemusime pokud nechce nikdy nevis co budoucnost prinese treba se vdas a nemyslis hned na to ze se nekdy muzes rozvest
a dite muze vyrust hodne ci grazlik…
Ahoj holky, chtela bych se zeptat zda mate nektera zkusenosti s laparoskopii ohledne pruchodnosti vejcovodu…Zitra jdu na prvni IUI, vsechny testy jako hormonalni profil i spermiogram jsou v poradku… jedina neznama je tedy pruchodnost vejcovodu.Mam dve moznosti, bud jit na laparoskopii a zjistit realitu nebo rovnou IVF…ted jsme se jeste naslepo rozhodli pro IUI… ( mela jsem operaci slepaku, takze srusty jsou mozne) Jakou variantu byste po zkusenostech volily?
diky
@sivana já bych třikrát vyzkoušela IUI a když by se nezadařilo, tak teprve pak bych šla do IVF.
@sivana Ahoj. No já než bych dělala IUI či něco jiného, tak bych nejprve dokončila diagnostiku, tzn. i laparoskopii. Kdyby Ti zjistili srůsty, tak hned znají příčinu proč to nejde.
Holky diky za nazory
,asi pujdu do te laparoskopie, je tam ale cekaci doba 2 mesice na operaci, tak doktor souhlasil, ze zkusime to IUI…le moc tomu neverim, ze by to mohlo dopadnout:),ale aspon se neco deje:) ![]()
Laparku i kdyz delanou z duvodu srustu mam za sebou tudiz i pruchodnost pri jednom my zkusily jedno iui a nic pred LP pak pruchodnost vse ok i veskera vysetreni tudiz jsme ted stejne skoncily u ivf a pokud bys mela srusty ver ze ty uz by te bolely ![]()
@Baby1987 píše:
Laparku i kdyz delanou z duvodu srustu mam za sebou tudiz i pruchodnost pri jednom my zkusily jedno iui a nic pred LP pak pruchodnost vse ok i veskera vysetreni tudiz jsme ted stejne skoncily u ivf a pokud bys mela srusty ver ze ty uz by te bolely
To znamena, ze bys sla hned na IVF v mem pripade?:)
Já měla laparku 2×. První byla účelná. Měla jsem bolesti a doktor tam,,něco" viděl. Myslel si, že cystu na vaječníku. Ani v nemocnici na 3D ultrazvuku přesně nevěděli co to je, ale už tušili, že cysta to nebude. Nakonec to byl ucpaný vejcovod, který mi odstranili. Na druhou laparku jsem šla před umělkem v rámci komplexního vyšetření možných příčin neplodnosti, zda je alespoň druhý vejcovod průchodný. Ten naštěstí průchodný byl. Ale přirozené otěhotnění ani pomocí Clostylbegytu nešlo. Pak mi zjistili teprve tu endometrii. Díky ní byla šance na otěhotnění po IUI u mne cca 8%. To jsme řekli, že nemá cenu a šli rovnou do IVF, kde nám dávali šance cca 51% a rozhodně toho nelituju ikdyž první pokus nevyšel. Vyjde třeba druhý no.
Jinak ty myšlenky jsem měla takový jen včera, dneska mě to už zas pustilo. A Baby1987 má pravdu, kdybychom takhle uvažovali o všem, tak se ani nehneme z místa v podstatě. I tak jsem ale ráda, že tyhle myšlenky nemám jen já. Někdy mám už fakt pocit, že mi vážně hrabe.