Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Liskulaska yJo jo, ten pocit teseni se, az se zacne neco dit, znam
Taky to tak mam…Tak at se dari
@Ha-Ja No je, taky jsme to asi měli začít řešit dřív, ale mě se nechtělo do IVF, když prý ‚vše v pořádku‘… Ale tak je mi už jasné, že asi není. Uvidíme taky co imunologie, to čekám na výsledky. Moc děkuji a tobě taky přeji ať se podaří ![]()
@eM00 děkuji 😊 sliznice prý hezky roste, ale když jsem se radovala tak mi doktor řekl že co je teď, neznamená že bude i pak, takže uvidíme no 🙄
@eM00
Ahoj, je to test receptivity delohy. Rovnou mi brali i trochu odběr na NK buňky z dělohy.
Zjistí, kdy je nejlepší čas na vložení embria…
Cyklus musí být stimulovaný… takže estrofem a amelgen (to mám já)
Minulý GERT zjistil, že jsme vkládali o 35 hodin pozdě. Tak jsme to spočítali a vyšel ten 4. KET… ![]()
@eM00 Mě čeká ET nejspíše v lednu, ve čtvrtek mě čeká druhý kontrolní UTZ.
Punkce vychází na víkend nebo pondělí. Budeme mít PGT-A s prodlouženou kultivací. Tak jestli tomu dobře rozumím, v prosinci už se to nestihne ![]()
Je tu někdo kdo bude začínat se stimulací hned po Novém roce?
Já jdu příští týden na injekci Zoladexu a vypadá to že stimulovat začnu hned po Silvestru, takže začátek roku bude u mě ve znamení stimulace.
Fakt doufám že dlouhý protokol mi sedne líp a bude lepší kvalita vajíček než u předchozích 2 cyklů.
@Gracetheworld
Ahojky, velice pravdepodobne ja, podle toho, kdy to dostanu a podle otevoraci doby mezi svatky v pronatalu ![]()
Zatim nemam nic, ale uz jsme domluveni a pujdem do akce hned dalsi cyklus po tomto
@Liskulaska Tak super, vždy je to fajn když je tohle s kým sdílet a marná sláva, holky které si tím taky prochází mají mnohem větší pochopení a empatii pro tu horskou dráhu pocitů, které ze sebe člověk nějak potřebuje dostat.
Já mám dlouhý protokol, tak začínáme už teď. Akorát jsem mluvila s klinikou a buď 12.12. nebo 15.12. jdu na tu injekci, která by měla „uspat“ hormonální procesy a pak podle krve a ultrazvuku bych měla začít se stimulací nějak kolem silvestra. OPU pak nějak kolem 10.-12.1. podle toho jak budu reagovat na stimulaci.
V kterém jsi centru? Já jsem teď v Clayo a teda zatím na ně nemůžu říct křivého slova.
@Gracetheworld ja jsem v pronatalu v koline, je to tam super, prehlasila jsem si tam i gyndu
Doktorka je moc mila a empaticka, do niceho nas nenuti.
Ale tim, ze je to male mesto, vikendy a svatky maji zavreno, a vloni dokonce zavreli kolem 20. prosince a otevreli az v lednu ![]()
Nas ted ceka prvni IVF po nevydarenych IUI a dvou letech snazeni, jsem z toho takova vyjukana jeste.
Na youtube jsem sledovala par, kde slecna mela endometriozu a taky mela zamrazeny cyklus, v podstate leky, ktere ji uvedly do menopauzy, 3× po sobe mela stimulaci kvuli nizkemu AMH a nakonec se ji po sesti letech podarilo otehotnet
odnasim si z toho, ze mozne je vse ![]()
@Liskulaska Tak hlavně že jsi tam spokojená. To jak se tam cítíš je dost důležité. Já v prvním centru spokojená moc nebyla (Gennet Liberec), v druhém ano (ÚPMD Podolí) ale potřebujeme trochu sofistikovanější přístup, vypadá to u nás na problém který vyžaduje špičkovou laboratoř, proto jsme přešli do Clayo. Jinak mi v Podolí nic nechybělo a byla jsem tam moc spokojená.
Clayo je hodně drahá klinika, ale asi i díky tomu jedou i mezi svátky a zákroky a tak dělají i v sobotu, když to tak vyjde.
Ale úplně vím jak ti je, to čekání na MS před zahájením cyklu je na nervy, kor když je to poprvé a nevíš moc co čekat. Budu držet palce aby MS dorazila nějak způsobně a dobře ti to vyšlo a nemusela jsi čekat až na ten další cyklus. To se mi totiž stalo a hrozně mě to sebralo. jak je člověk už psychicky naladěný na to že se konečně začne něco dít a pak se to musí o měsíc odložit je na budku.
Dlouhý protokol hodně prý doporučují ženám s nízkým AMH, kde potřebují z těch vaječníků vykřesat maximum. Já ho mám kvůli horší kvalitě vajíček, ne kvantitě. Na druhou stranu tam mám mnohem vyšší risk OHSS než u krátkého protokolu, ale pokud by mi to mělo zajistit kvalitnější vajíčka, tak je to pro mě přijatelné. A to i kdyby měl ten OHSS nastat, však co by jsme pro ta miminka nevydržely, co? ![]()
Jinak taky jsem četla už spoustu příběhů kdy se stal zázrak a i přes neúspěšné IVF cykly pár nakonec počal přirozeně a tak. Je to hezké to číst, ale bohužel se nedá spoléhat na to že se takový zázrak stane i v našem případě. Ale jak je vidět, tak možné je ledacos ![]()
@Gracetheworld Liberec a Praha, to ses teda uz musela nacestovat ![]()
Diky, ja uz taky odpocitavam v kalendari kazdy den, nejradsi bych uz zacala ![]()
Na zazraky taky neverim, vsechny situace kdy jsem si myslela ze uz to konecne vyjde, protoze tohle a nebo tamhleto nevysly.
A jake mas AMH, kolik je ti let?
Ja mam vysoke, u nas je problem u muze bohuzel, teda aspon co zatim vime, vajicka mi jeste nikdo nemel sanci testovat ![]()
@Liskulaska no, to cestování není tak hrozné. Jsme že severu, do Liberce to máme nějakých 40 km a do Prahy 100. Manžel ale do Prahy jezdí často kvůli práci, tak je pro nás Praha paradoxně lepší než ten Liberec, i když je to dál.
Je mi 37 a amh mám 4,9 takže taky vyšší. A jako vy, u nás je hlavní problém ve spermiogramu. Na to že by mohl být problém i s vajíčky jsme přišli až při ivf. Vajíček jsem u obou stimulací měla dost, oplodnit se ale vždy podařilo jen 2-3 a do 5. dne nám u obou cyklů vydrželo jen jedno, které se po ET nechytlo. Dle lékařů se nedá říct jestli je tam problém ve vajíčku, nebo spermii, že se buňky nezačnou dělit ![]()
Po prvním cyklu jsem měla pocit že klinika něco zanedbala, což bylo ještě znásobené fakt mizernou komunikací že strany lékařky. Když se ale výsledek opakoval i v Podolí, tak už bylo jasné že to není centrem, ale buňkami.
Jinak pokud není problém ještě někde jinde, tak s problémem na straně muže si ta reprodukční medicína umí velmi dobře poradit a šance na úspěch jsou vysoké. Moc držím pěsti aby se vám zadařilo hned na poprvé ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.