Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zakladatelko, mrzí mě tvá situace, podpořila bych tě, ale jak tu někdo výše psal, i kdyby prošla změna legislativy, tak ti zřejmě nepomůže. Mimochodem změnu bych podpořila, možnost podstoupit ivf single ženám i legalizaci náhradního mateřství. Ne z nějakého mého morálního přesvědčení, ale protože je lepší tomu dát právní rámec, než systém všelijak obcházet a pohybovat se v šedé zóně, což se nyní celkem běžně děje. V případě zakladatelky pohnutky chápu, ale větší šanci bych viděla v dobrém právníkovi a řešení situace individuálně soudní cestou. Samozřejmě je to o penězích, na dlouho a výsledek dost nejistý.
@Serpentini podívej se, já fat nemám potřebu tě přesvědčovat.
@Gracetheworld píše: Více
Tak hned ve svém prvním příspěvku na to podvádění dává návod, že si má kdokoliv vzít sebou na kliniku kamaráda, aby se vydával za partnera a tvrdit, že mají v rodině schizofrenii nebo autismus, aby jim klinika dala cizí sperma a pak jen stačí kamaráda neuvést do RL a je hotovo. To mi přijde dost výmluvné. Navíc by nepsala, že měla zahraničního dárce, ale že podstoupila IVF v zahraničí.
@Serpentini píše: Více
Ano, to máš pravdu… Nějak mi nedocvaklo že je to stejná uživatelka ![]()
Tyto podvody se mi příčí, ale bohužel to u nás jinak nejde. I proto by nějaká změna legislativy nebyla od věci.
@Katerina981 píše: Více
Takže se jméno kliniky nedozvím. Přesvědčovat nepotřebuji, jak jsem psala hned zpočátku… jen jsi mě pobavila ![]()
@Gracetheworld děkuji za názor. Ano i já bych byla asi pro aby do tohoto šly ženy, které vědí, že mateřství finančně utáhnou samy. A už jen náklady na samotné IVF jsou vysoké a proto si myslím, že by do toho šly ženy, které to v hlavě mají srovnaný. Ty, které touží po dítěti a tikaji jim biologické hodiny a ne a ne zavadit o normálního chlapa.
Vše jsem s právníkem konzultovala, mám zjištěné varianty jak by šlo postupovat dále.
A pokud by se toto u nás zlegalizovalo, tak se to týká i me a můj konkrétní případ. V tu chvíli by byly embrya moje - jakože od anonymního dárce. Což sice pro mě znamená, že by nebyl zapsaný v rodném listě, ale to mi je jedno.
V tomhle se neshodneme. Já jsem zásadně proti tomu, aby si singl ženy kupovaly genetický materiál na výrobu dětí na zakázku. Ale v pohodě, akceptuji jiný názor. ![]()
@Serpentini ne, nedozvíš. děláš ze mě lhářku a je vidět, že mi nepřeješ. Tak proč bych měla s tebou něco sdílet.
Ale ta legislativa je tady právě proto, aby se tohle nedělo. To je jako bys napsala, že ono se krade, krást se nepřestane, tak by se to mělo dovolit.
@Michaela3530 píše: Více
Ta embrya by ale nebyla od anonymního dárce, ta jsou vytvořená za naprosto jasných podmínek a se souhlasem člověka, co zemřel.
@free333 píše: Více
Já bych ale tchyni neporizovala každé dva roky" nové vnouče "
Měla by pravděpodobně jen jedno. A sama ona o to stojí a je mi maximální oporou. Lepší tchýni bych si přát nemohla
ona se na vnouče těšila už několik let, takže ač si sama prochází neskutečnou bolestí o to malé stojí celá jeho rodina.
Na toto může být taky odlišný názor každého člověka.
@Janli píše: Více
A vy máte neustále potřebu vše co napíšu shazovat a stát si za svým názorem, který je prostě nejlepší…
Já vím od koho a za jakých podmínek embrya vznikly, ale pokud by se single ženám IVF legální cestou, tak já bych embrya měla " jakoby " od anonymního dárce. Rozumíte tomu? Informace podložená právničkou
Já vím, teď mi napíšete " tomu já nevěřím "
@Janli píše: Více
Tak zrovna tohle bych s krádežemi nesrovnávala… S těmi podvody nesouhlasím, i když mám dost empatie na to, abych chápala co k tomu ty ženy vede.
Napsala jsem jen, že úprava legislativy tak, aby to šlo se nechat oplodnit dárcem pokud o to ta žena stojí a může si to dovolit, by mi nevadila.
Obchod s genetickým materiálem probíhá i tak, darovaná vajíčka, embrya, spermie, se vším se v dnešní době normálně pracuje, jen by se tomu dal trochu jiný právní rámec, než který existuje teď.
Výchova takových dětí a to jestli to říct/neříct a možné dopady pro to dítě si musí každý zvážit sám a určit si co je pro něj ještě v pohodě a co ne. Na tohle neexistuje univerzální odpověď a každý si na to musí udělat názor sám.
@Michaela3530 píše: Více
Víš, ono to asi bude tím, že do té problematiky vidím i z té právní stránky a protože tady po této stránce přidáváš jeden nesmysl za druhým, myslím si, že jsi troll a tato diskuze je fejk. Tímto tady diskuzi končím.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.