Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Dn0712 píše: Více
Přesně tak. Mrtvý prostě mít děti nemůže pokud nebyly počaty před jeho smrtí.
@Anonymní píše: Více
Tak to aby se tam ty, ktere chtějí změnu odstehovaly a můžou tam plodit a vychovávat samy děti, pobírat jejich dávky a příspěvky
Počkej, tohle je nesmysl. Podepisuje se každý transfer, žádných šest měsíců. Tady nás zase někdo tahá za nohu….
Nemůžeš vědět jak by se ti co vyprávělo a kdo by koho miloval, protože to se nikdy nestane. Za života s tebou chtěl mít dítě, ale teď je mrtvý, kde bereš tu sebejistotu za něj rozhodovat, že by chtěl mít posmrtně dítě? Já bych to třeba pro svoje dítě nechtěla, aby nikdy nepoznalo maminku nebo tatínka. Nepřijde mi správné schválně si pořizovat dítě bez jednoho z rodičů, to už si pak neporizuješ dítě abyste byli rodina, ale jen abys měla dítě.
@Anonymní píše: VíceJá bych v takovém případě byla pro, pokud by muž zanechal závěť se svým souhlasem. Určitě je škoda zničit životaschopná embrya.
@Janli vím,co mám napsané v souhlase který mi leží před očima, vím co mi řekla právnička a o čem jsem byla v CAR poučena…souhlas je platný na transfer 6 měsíců od jeho podepsání.
@Serpentini a ty tak nemůžeš ale vědět, že se to nikdy nestane a že jednou tomu drobeckovi ten příběh nebudu vyprávět…a kde bere jistotu náš stát, nebo ostatní kteří řeknou " třeba změnil názor " já s tím člověkem strávila několik krásných let. Proces IVF jsme zahájili spolu a tím dal jasný souhlas.
Bylo by něco jiného, kdyby měl sperma jen zamrazene a já ho chtěla použít… To je proces oplodnění, ale tady byla za jeho platného souhlasu vytvořena dvě embrya…dvě embrya, ze kterých můžou vzejít kvalitní lidské osoby…ale radši je necháme zlikvidovat, protože není fér aby dítě neznalo otce…Můj „otec“ je živý, já jsem byla plánovaná a i tak zmizel hned při narození a nikdy jsem ho neviděla.
@Janli o to jsem se ani neprosila.
Každá klinika si může toto upravit dle svých vnitřních pravidel.
@Serpentini píše: Více
Dite rozhodne není zbozi. Proto je teda potreba si rict, jestli uz ty embrya nejsou zmrazenym zivotem a myslím to vazne a nejsem zadny nabozensky fanatik.
A čí ty embrya teda jsou. Jsou její, protože mají její DNA? Jsou jeho, protože maji jeho DNA? Nebo jsou obou? V peipade ze jeden jeden manzel tedy umre, či jsou? Ja si dovedu dost dobre predstavit, že v některé zemi by tohle mohl být dost dobre právní spor. A tyhle veci maji být prostě ošetřené preden právě pro ty případy „co by kdyby“.
Tohle ale ošetřuje legislativa, ne vnitřní řád kliniky.
@andrasteia píše: Více
Ty věci ale ošetřené jsou. Ty „embrya“ ani nejsou embrya, jsou ve fázi shluku buněk, to se nazývá blastocystou. Shluk buněk se stává embryem až ve věku tří týdnů. Shluk buněk nemá žádnou vlastní mysl, nemá končetiny, necítí, není to dítě. Ostatně ne každý tenhle shluk buněk se stane v procesu IVF dítětem, absolutní většina se dítětem nestane. Tolik ke zmrazenemu životu ![]()
@Anonymní píše: VíceŽádný drobeček neexistuje, máš někde v mrazáku shluk buněk, který je napůl tvého bývalého mrtvého přítele a který ti kvůli tomu nikdo nedovolí použít. Nemáš embrya, máš pouhé blastocysty a technicky je ani nemáš. Tvůj mrtvý přítel dál souhlas s tím, že s tebou chce mít rodinu, ale vy už rodinu nikdy neutvoříte, protože je mrtvý, s plozením dětí po smrti určitě souhlas nedal. Ano, není fér vůči dítěti, aby mělo mrtvého otce. Očividně tě samotnou nepřítomnost tvého otce poznamenala a to pro tebe tvoje máma chtěla úplnou rodinu.
Souhlas je platný šest měsíců, ale jen pro ten jeden konkrétní transfer. Pro každý další transfer musí být podepsaný další souhlas.
@Serpentini Možná vám to přijde jako ‚shluk buněk‘, ale pro mě je to pokračování života, který jsem chtěla sdílet s mužem, který už tu není. Když nemáte zkušenost s bolestí ze ztráty po něm i dítěti a touhou po rodině, je snadné takhle odsuzovat..
Embryo se stává od oplodnění vajíčka…tudíž to co je v mrazáku, je embryo ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.