IVF pro single ženy. Chtěli byste změnu legislativy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17
24.6.25 21:46
@Anonymní píše: Více
„tvuj komentář je hluboce nechutný a urážlivý. Nikdo nikoho ‚neždímal ‘ – embrya vznikla za života, se souhlasem a plánem na rodinu. Pokud už nedokážete projevit soucit, aspoň se držte faktů a zvažte, jestli je vhodné mluvit takovým způsobem o něčí ztrátě a bolesti. Takové ubohé výroky víc vypovídají o vás než o mně.
anonymni hrdinka, ze které mi je zle.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2689
24.6.25 21:47
@SlečnaDahlia píše: Více

Ty jsi nechutna a ne žádný komentář, který tady byl napsán. Nemáš argumenty a ztrefujes se do těch nejcitlivějších míst a jeste k tomu si to pretvaris podle toho, aby se ti to hodilo do tve argumentace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
24.6.25 21:49
@Dn0712 píše: Více

Jo, ale to žena udělat může stejně. Nemůže to udělat jen neplodná. V čem je rozdíl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2689
24.6.25 21:55
@Xanthe píše: Více

Ja nevim, jak to myslis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1707
24.6.25 22:00
Myslíš si, že projít IVF je jednodušší cesta, než si najít nového partnera? Jako fakt? :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
24.6.25 22:02
@Janli píše: Více

Nejde o názory (je to neetické), ale o způsob jejich prezentace (hrubost, nevyžádané rady formulované jako příkaz..).

Jsi matka, tak chápeš? Je tady vícero matek a shoda na tom není, takže argumentace tím, že jsi matka, zjevně neobstojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
24.6.25 22:09

Již teď je to, co píšeš možné. Mít dítě bez partnera. Ale může to udělat jen plodná žena. V čem je tedy rozdíl, kdyby bylo umožněno IVF?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2689
24.6.25 22:18
@Viktorka33 píše: Více

No tak pro někoho zřejmě ano…kdyz se radeji nechají napichat hormony než by si udělaly dite s chlapem a nemaji pro IVF zdravotni důvody…nemyslim tenhle konkrétní případ zakladatelky, ale obecně ty, kteří by tak chtěly usilovat o změnu, at můžou jít na IVF samy bez chlapa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2689
24.6.25 22:29
@Xanthe píše: Více

Jo takhle…v tom, ze to neni podporované státem. Když je něco povoleno, tak to znamena, ze je to v pořádku a proste podle me tohle v poradku neni. Samozřejmě, když se ženská s chlapem vyspi, aby otehotnela a ma v planu mu to nerict, taky v poradku neni, ale aspon je to prirozene.

IVF je řešení pro páry, ktere mají zdravotní problémy a ja nechapu, proč zdravá zena neotehotni přirozeným způsobem, kdyz může.

To, co obhajujes, je obchod s genetickym materialem. Jak by sis to představovala? To jako přijdeš do centra, řekneš, ze chces dite, popises od jakého chlapa, oni ti dají na výběr vzorky, jestli chceš holku nebo kluka, řeknou ti, at si vyberes, jaké bude mit dispozice a dají ti katalog, co mají na skladě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
24.6.25 22:44
@Viktorka33 píše: Více

Jo. Pro spoustu žen je nadlidský úkol najít si partnera nebo si nějakého alespoň po nějakou dobu udržet. Proces IVF může sice trvat roky, ale i jen necelých šest měsíců od prvního vyšetření po pozitivní těhotenský test.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
24.6.25 23:18

To je strašná situace. Je mi to líto. Je to těžké i z právního pohledu. Měla by existovat možnost vyjádřit v tomto svou vůli i pro případ úmrtí. Myslím, že právě z tohoto pohledu už to bude strašně těžké zvrátit. Embrya nejsou jen vaše, ale společná. A partner už bohužel nemůže říct, že by si přál, aby se dítě narodilo i po jeho smrti.
Řešení tu ale je i bez partnera. Bude to hrozně těžké rozhodnutí, protože by to znamenalo jiného biologického otce. Stačí dobrý kamarád, který souhlas podepíše (ten souhlas zůstává na té klinice a pokud vám věří, že pak nebudete žádat o alimenty nic neriskuje) a uvede, že z důvodu častého výskytu schizofrenie v rodině si přeje použít darované sperma. Nikdo nezkoumá, jestli to je váš chlap a nikdo nezkoumá tu zátěž. Doktoři nejsou policie. Respektují, že mít v blízké rodině někoho se schizofrenií nebo jiným těžkým dědičným onemocněním je těžké a že to třeba někdo nechce pro svoje dítě. Je důležité si vybrat něco, co se nedá vyloučit genetickým testováním, ale ví se, že v tom hraje dědičnost roli. Další taková věc může být třeba těžký autismus. Jsem si jistá, že na klinice často tuší, jak to je, ale pokud jste konzistentní a neřeknete to na plnou pusu, tak je nijak neohrožujete a pomůžou vám. Pak do rodného listu neuvedete otce a voilá, miminko je tu, tedy když to jde dobře.

Příspěvek upraven 25.06.25 v 00:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
24.6.25 23:32

Podívejte se, kolik vztahů se rozpadne a kolik otců pak funguje. Na druhou stranu, žena, která šla sama na IVF klidně může najít kvalitního partnera. Život se děje. IVF je tak náročná a většinou i drahá záležitost, že do toho těžko jde někdo, kdo to nemá v hlavě srovnané. Já takové dítě mám. A on je taky jediný, kdo mě bude moci soudit. Nebo takhle, soudit mě může kdo chce, ale je mi to upřímně jedno. Ale věřím, že mu dávám krásné dětství a má milující rodinu (nejen mě) a veškeré možnosti pro rozvoj. Takže pochybuju, že si jednou řekne „to bych radši nebyl, než tohle“,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
24.6.25 23:38

@Janli ale aspoň to létě dvou gayů nebude vyrůstat bez otce. Můžu vás ujistit, že kdo si to chce zařídit a má na to ty prostředky a schopnosti, ten si to zařídí. Znám gaye, kteří mají děti a je to u nich dětství snů. Co j opravdu na hraně etiky, je náhradní mateřství. Jedna věc je, když vám dítě odnosí kamarádka, která vám fandí a něco jiného je náhradní matka v Indii nebo na Ukrajině, která za to dostane dva až deset tisíc dolarů. Když dítěti něco je, může být těhotenství na přání rodičů kdykoliv ukončeno a ta žena, která létě nosí, do toho nemá co mluvit. To je opravdu strašné. Ale o tom se tu předpokládám nebavíme. Vás neštve, že děti vyrůstají bez otců. Vás štvou takovéto alternativní rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
24.6.25 23:45

@Dn0712 co pořád máte s tím rozmarem? Já třeba mám ve svém veku vysoké nároky a chlapy, které se nabízejí, bych si neopřela ani kolo. Popravdě to už by musel být někdo hodně speciální, abych ho vůbec po svém boku chtěla. A takový muž si pak klidně může vybrat ženu stejně schopnou a chytrou jako jsem já, ale o deset až patnáct let mladší. A já to naprosto chápu.
To ale neznamená, že moje rodičovství je nějaká rozmar Dítě jsem si pořídila, protože jsem chtěla být máma a věřila jsem a pořád tomu věřím, že to sama zvládnu líp, než s nějakým chlapem, který byl zrovna k dispozici. A taky jako bonus nemám žádného ex na kterého se v mateřských skupinách furt nadává. Ano, détě ideálně otce potřebuje, to je mi jasné. Podívejte se, ale jaká je reálná situace spousty dětí, které „otce mají“. Můj yn má aspoň dobrou mámu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
24.6.25 23:55

@Janli jste nechutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.