Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Podle mě je to složitější. On projevil svoji vůli být rodičem a převzít na sebe rodičovské povinnosti ( v tom duchu je ten souhlas) ale v tom souhlasu není nic o tom, jaké je jeho přání v případě, že zemře. Samozřejmě pokud to není náhlá, nečekaná záležitost, jeho nejbližší jeho přání znají. Ale na papíře za současného stavu prostě nic není.
@Dn0712 píše: Více
Představovala bych si to tak, jak je to ve státech, kde je to umožněno. Takže žádné vybírání holky/kluka (to tu čteš kde?).
Obchod s genetickým materiálem už se tu dělá. Ale jen pro neplodné páry. Pokud je špatný ten samotný obchod, proč není špatný v případě neplodnosti?
@Serpentini vy a já jsme taky shluk buněk, jenom komplexnější
„Když dítěti něco je, může být těhotenství na přání rodičů kdykoliv ukončeno a ta žena, která létě nosí, do toho nemá co mluvit.“
Co to je za nesmysl? Který stát na světě udělá zákrok na člověku (té ženě), který s tím nesouhlasí?
@Janli bohužel jste řekla něco, nad čím tady spoustě lidí trnou zuby. Já si třeba taky nejsem jistá, jestli by nebylo zdravější jít do IVF s dárcem. I kdyby možnost transferovat embryí byla (což podle mě nikdy nebude, bohužel), tak je to na skutečně důkladné zvážení až opadne ten největší žal.
Jde skutečně o to, jak jste se vyjádřila.
@Viktorka33 tak pro mě třeba byla. Pokud máte dost vysoké nároky na kvalitu toho člověka a je vám dost vysoko přes třicet, není to lehké, Z mojí zkušenosti jsou volní buď muži, které zkušená žena hned odhadne jako problémové (co byste před deseti lety přehlédla a pak žila s následky, prostě vidíte na prvním rande), často už navíc rodinu nechtějí nebo preferují mladší ženu. No a popravdě pro mě to zas nebyla taková nutnost někoho mít, tak jsem nebyla ochotná přivřít obě oči. Nebylo to pro mě ani tak nenormální, Spousta mých kamarádek, které jsou hezčí a úspěšnější než já a jsou fajn, je samo.
@Dn0712 Skoro přesně takhle to funguje. Jasně, taky se to dá dělat eticky nebo neeticky. Třeba selekce embryí na základě pohlaví u nás není povolená a je to podle mě OK. I tak se to děje pod záminkou testování na genetické syndromy, které jsou vázané na pohlaví. Někdy je to pochopitelné. Když má třeba pár tři chlapečky a chce k nim ještě holčičku,, asi se to dá lidsky pochopit. To, že máte možnost si vybrat dárce, který sedí k vám (třeba vzděláním nebo zájmy) je podle mě v pořádku.
Příspěvek upraven 25.06.25 v 00:56
@Xanthe ty interrupce ale neprovádí nějaký abstraktní stát, alle konkrétní klinika. Různé státy mají různou legislativu, někde je matka ta která dítě nosí a porodí, jinde ta genetická. To pak ovlivňuje to, kdo má o nenarozeném dítěti právo rozhodovat. V realitě ty ženy celé těhotenství žijí v nějakém společném ubytování, kde na ně někdo z té agentury dohlíží. S něčím nesouhlasit je pro ně v pozici, ve které jsou, dost náročné. Náhradní mateřství je prostě hodně tenký led a děje se spousta věcí, které nejsou správné.
@Katerina981 píše: Více
Dobře, tak ve kterém státě může fungovat klinika, která provede interrupci proti vůli ženy?
@Xanthe třeba Ukrajina nebo Indie. U Gruzie si nejsem jistá, V praxi to chodí tak, že ty ženy s tím „souhlasí“ protože nemají moc jinou možnost. Stejný princip jako u nás, když partner nebo rodina tlačí ženu do potratu. Taky ji nemusí přivazovat a informovaný souhlas podepíše, i když to cítí jinak. Jsou zase případy, kdy si „rodiče“ odmítli miminko převzít, protože se narodilo postižené a stará se o něj náhradní matka. Jestli vás to zajímá, jsou k tomu dokumentární filmy, dá se dost materiálů najít.
Aha, takže reálně nic takového legálního není a proti vůli ženy se to tedy ani nedělá, ale vy argumentujete tím, že někde na světě existuje „dirty business“ a proto je špatné celé náhradní mateřství? Protože to je stejně tak argument proti IVF (někde na světě se dělá něco, co v daném státě není legální, např. výběr pohlaví, ergo celé IVF je neetické), ale třeba i provozování restaurací - taky existují takové, které vykořisťují své zaměstnance.
V čem je náhradní mateřství méně etické než darování vajíček/spermií?
Ano, já vím, že i touto cestou to lze. Ale tuto cestu já volit nechci - nebo minimálně v tuto chvíli ne. Ale neříkám, že nemohu změnit za pár let názor. Teď je to pro mě nepředstavitelné z důvodu celkové bolesti.
S partnerem jsme vše probírali na klinice a i tam jsme řekli vše, my jsme věděli, že zdravotní stav není dobrý a že se to bude horšit a že ten den bohužel jednou přijde, takže i slovně tam zaznělo to, že se může stát a on si přeje aby se to malé narodilo klidně i po jeho odchodu. A ten den přišel strašně rychle. Nicméně to, že se zmíníte na tom stejně nic nezmění. To je i to co v legislativě o IVF chybí a pro tyhle situace by to mělo být lépe ošetřené.
@Xanthe myslím, že jsme tady off topic vzhledem k zakladatelce. Já jsem nikde neřekla, že celé náhradní mateřství je špatné, ale že je to eticky tenký led. Podle mě je něco jiného, když vám dítě odnosí třeba kamarádka a něco jiného zaplatit cizí ženě z chudé země, kterou třeba vani nevidíte nebo vidíte při jiné návštěvě a pak si přijet pro dítě. Protože to otevírá prostor ke zneužívání chudších žen. A to to ještě neřešíme z pohledu toho dítěte. Pro novorozence to taky není komfortně situace, když tam jeho maminka, co ho nosila, njednou není. Svět je v tomhle hrozně propojený. Náhradní rodiče samozřejmě ve velkém do těchto „vstřícných a levnýcch“ zemí cestují. Ukrajinské kliniky třeba hodně inzerují v Česku a v inzerátech třeba nabízejí produkt „záruky zdravého dítěte“ s tím, že těhotenství bude na přání náhradních rodičů ukončeno, pokud se nebude vyvíjet zdravě „kolikrát bude potřeba“. Tady je sumář z ukrajinské legislativy v této věci. Tím bych to uzavřela.
n Ukraine, a surrogate mother's decision about abortion is primarily governed by the surrogacy contract and the specific circumstances of the pregnancy. While Ukrainian law generally protects the rights of intended parents, allowing them to decide on the child's fate, the surrogate mother also has a degree of bodily autonomy. The contract should clearly outline the procedures for various scenarios, including abortion.
@Viktorka33 píše: Více
Rozhodně ne tak jednoduše, jak myslíš. Zakony, ustava, lidska prava, mezinarodni smlouvy, to neni holubnik z ktereho si muzes kdykoliv vyskrtnout cokoliv. On by byl i pr*ser s dedickym pravem, coz by byl jeste daleko vetsi problem, nez „par korun“ ze statni kasy na sirotčí a vdovské důchody…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.