Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše: VíceŘešila jsi tenkrát tu situaci s nějakým právníkem, jestli se s tím dá něco dělat? Sama jsem o tom před časem přemýšlela, jak bych v takové situaci postupovala já - jestli by se to nedalo napadat jako zásah do práva ženy na rodinný život?
@Anonymní píše: Více
Nepotkalo tě doufám, něco podobného že jsi nad tím přemýšlela?
Ono ta situace není bohužel stará záležitost, je to všechno strašně čerstvé.
S právničkou jsem to řešila…jenže legislativa v ČR to má nastavené, ze souhlas je platný pouze 6 měsíců od podepsání a nový bohužel už já nedostanu a udělat nový transfer bez souhlasu partnera nejde. ![]()
To, že jsme jednou celou léčbu zahájili spolu a stojí o to i jeho rodina je bohužel pro naše zákony malý argument.
Pointa je v tom, že ten muž je mrtvý a je proti přírodě i zdravému rozumu pořizovat si dítě s mrtvým mužem. Přece musíš sama uznat, že je nesmysl, abys dítěti jednou řekla „když jsi se narodil byl už tvůj otec čtyři roky po smrti“.
@Serpentini není to nesmysl. Za mě ne, on to dítě též chtěl…má tu babičku, tetu a skvělou rodinu, která by ho milovala stejně jako milovali svého syna. Rozhodně by se mi to vyprávělo lépe než říct " s tátou jsem byla ale nemá o tebe zájem "…
Právo ženy na rodinný život? Podle rozsudku ze dne 24. 1. 2019 sp. zn. 26 Cdo 3382/2017, Nejvyšší soud vymezil pojem rodinné domácnosti, a to tak, ze rodinná domácnost je společenství tvořené manžely, případně dalšími osobami trvale spolu žijícími ve společném obydlí (obydlí manželů) a společně hospodařícími a ne pouze ženou…ale manžely, nebo partnery.
Naštěstí nepotkalo, jenom jsem se nad tím trochu zamýšlela. Jedna věc je, jak je to nastavené legislativně, ale druhá, zda to v některých případech nemůže být protiústavní. Pokud by např. dnes manžel podepsal souhlas s transferem, ale pak by ho přejelo auto a zítra by se kvůli tomu transfer nemohl uskutečnit, tak je v takovém případě legitimní ženě bránit v transferu, když muž tu vůli zjevně projevil před svou smrtí? Uvědomuji si, že v praxi by ten časový odstup byl delší, ale nepřijde mi to tak černobílé.
@Dn0712 píše: Více
To byla zkratka. Asi obě/oba chápeme, co jsem tím chtěla říct.
Jinak např. v Itálii to jde.
Tak to jsem ráda, ale moc nad takovými věcmi nepřemýšlej radši 🙏
Kdyby jeden den podepsal souhlas a druhý den nehoda, tak by se transfer asi uskutečnil. Až takhle do detailu jsem nešla. My to měli bohužel komplikované tím, že se souhlasy podepsali a vyšel první transfer - který ale skončil zamlklým v 9tt - tudíž velká časová prodleva a souhlas je " právně platný " jen 6 měsíců od podepsání. Já se o zamlklém dozvěděla týden od propadnutí platnosti a ani tak nebyla cesta…-
Ano…i Austrálie to tak má..a tam dokonce tak jak někdo napsal " vyhrabat mrtvolu a vyždímat z ní sperma. "
@Janli píše: Více
Ježkovy voči. Tohle je az nechutný!
Paní se o dítě s partnerem snazila, byl to jejich spolecny cil. Nemuze za to ze zemrel. Pokud je zajistena a ma podporu okoli, tak je na tom furt x krat lip nez kdejaka střelkyně co si udela dite po dvou mesicich znamosti a pak tu breci ze nema na najem a s chlapem se neda zit.
To dite muze byt furt odkaz jejiho partnera.
Fakt necitlivy vyjadřování…
@andrasteia konečně lidský komentář a já za něj moc děkuju 😊 ❤️
Také se mi při čtení toho komentáře udělalo zle…ale lidi jsou různí.
@andrasteia píše: Více
Tak @Janli to myslela tak, ze dříve nebyly možnosti jako dnes-IVF a se zesnulým muzem by žena dite mit nemohla.
@andrasteia píše: Více
Ne, není to necitný. To je realita. K početí dítěte musí být projeven souhlas obou s každým aktem, ať se jedná o pohlavní styk nebo transfer embrya. Což mrtvý nemůže učinit a nikdo nemůže vědět, jestli si to hodinu před smrtí nerozmyslel. A jaký odkaz? Dítě bez otce? To je samo o sobě neetické. Dítě není žádný odkaz, je to lidská bytost. Stejně tak nemůže žena za to, že ji opustil muž se kterým ivf procházela, ani tak nelze použít vzniklá embrya, byť jsou z poloviny její. Ano, je to bolestné, ale zakladatelka musí jít dál a pokud chce dítě, tak si hledat partnera.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
@Veverka X převoz embryí je i v tomto případě složitý proces. Ale i kdyby to šlo, náklady jsou strašně vysoké.