IVF pro single ženy. Chtěli byste změnu legislativy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9030
25.6.25 11:41
@Katerina981 píše: Více

Přísná kritéria pro darování spermatu - věk 18-38, dobrý zdravotní stav, negativní testy na HIV, hepatitidu, pohlavní nemoci a nejčastější genetická onemocnění. :mrgreen: Tu zdravotní anamnézu celé rodiny včetně povolání ti opravdu nevěřím, co vím tak to po dárcích spermatu nikde nechtějí nebo teda napiš konkrétní CAR :D navíc to stejně ani nemohou ověřovat a jouda si to mohl celé vymyslet, aby to sperma prodal, přece jen je to byznys :D byl blond a zdravý a to je tak všechno co můžeš určitě vědět, taky mohl být šeredný jak noc a mít mizernou povahu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
25.6.25 11:44

@Serpentini neřešila jsem to dárcem z české banky. Právě pro to, že jsem chtěla víc informací. Minimálně jako dítě šeredný nebyl. Dostala jsem fotky. Syn je jako by mu z oka vypadl, má ale zelené oči a tatínek měl modré. Dobrý osobnostní test taky jen tak neošidíte. Pozná se pak, že jste si vymýšleli. Skoro to zní, jako by sis přála, aby se někde něco nepovedlo. Pokud to tak je, tak to není hezké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40410
25.6.25 12:04
@Michaela3530 píše: Více

To, že Tobě nejde o sirotčí důchod anebo dědictví je sice hezké, ale tím chceš rozhodovat za hypotetické dítě, které by na toto mohlo mít zcela odlišný názor.

A pokud by se toto mělo nějak uzákonit, tak kolem tohoto by se to točilo plus časové doby, do kdy by se budoucí děti mohly „vzkřísit“ z mrazáku a taky kolik.
Na to všechno by byli velmi odlišné názory.

Já, pokud bych měla syna, který by zemřel, bych neměla radost, že mi snacha co dva roky pořídí nové vnouče - poloviční sirotu.
Nevidíš, jak je to šílené a nedomyšlené?
Mně to připomíná horor Řbitov zvířátek od Kinga, nemůžu si pomoct. :nevim:
Mrtvé je nejlepší nechat v klidu, nedělat z nich programově otce po jejich smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9030
25.6.25 12:11
@Katerina981 píše: Více

Dokonce i fotky jsi dostala, jo? U anonymního darování :D řekni CAR :D Nejaky osobnostní test osidis jak nic, stejně jako se dají ošidit psychotesty. Já jsem psala hned na začátku, že mi jen přijdou hrozně vtipné tvé vysoké nároky, když si pak koupíš sperma od cizího člověka, který za pár korun prodal svůj genetický materiál. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41142
25.6.25 12:12
@free333 píše: Více

popravdě když si přečtu Janli příspěvek ona neměla snahu ublížit, za mě zcela vědomně zakladatelce ublížila a vybrala k tomu slova, která vybrala…dalo se to napsat jinak, citlivěji, aby neublížila ženě, která přišla po dlouhé nemoci o partnera a o možnost mít s ním dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5622
25.6.25 12:22
@Serpentini píše: Více

Mě třeba ty fotky z dětství nijak zarážející nepřijdou. V zahraničí jsou na to jiné nároky a vím že jsou kliniky kde muži ty fotky fakt dodávají. Pokud vím, tak třeba v Dánsku toto dárci poskytují. Nebo v USA je na to vyložené zaměřený byznys, že si dárce skoro můžeš vybrat i podle výšky, barvy očí, vzhledu, povolání :nevim:
To že to nejde tady neznamená, že to nejde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41142
25.6.25 12:29
@Gracetheworld píše: Více

a jiná singl matka, jež si dítko uhnala, sama neví s kým na diskotéce, by nárok na přídavky mít měla? :think: c o ten, kdo si do nefungujícího vztahu s exekucemi a na přídavcích pořídí čtvrté, páté, šesté dítě? :think: jen přemýšlím, o co jsou tito lepší, že by měli mít nárok na přídavky, oproti např. zakladatelce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
25.6.25 12:41
@Keyllah píše: Více

Nikomu jsem ublížit nechtěla. Nedělejte tu ze mě čarodejnici. Prostě mi přijde tahle myšlenka tak šílená a neetická, že jsem volila drsnější příměr. To, že máme dnes možnosti IVF, to na věci nic nemění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5622
25.6.25 12:43

Tak rozdíl je tam ten že v tebou popisovaném případě jsou tam 2 rodiče kteří mají vyživovací povinnost. To že si dítě třeba pořídí do nefungujícího vztahu, nebo tam kde chybí finance je hloupost, ale taky je to jejich volba.
I ta holka co si děcko upíchne někde na diskotéce a ani neví s kým má volbu, buď si dítě nechat s vědomím, že neví kdo je otec a musí dítě uživit převážně sama (bez alimentů), nebo jestli půjde na potrat. A ano, taková dle mého nárok na příspěvky má, protože to pravděpodobně takto prvoplánově neplánovala, ale holt se do takové životní situace dostala
Ta singl žena, která by šla na IVF s dárcem tak činí vědomě a musí domyslet i důsledky. Ne si říct „chlapa nemám, ale chci dítě a státe plať“. Tam je od první chvíle jasné, že účelem je těhotenství a narození dítěte které nebude mít v životě dalšího rodiče s vyživovací povinností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41142
25.6.25 12:47
@Janli píše: Více

napsala jsi ženě po úmrtí partnera a zamlklém těhotenství to co jsi napsala, proč jsi volila tyto slova, kdy bylo jasné, že ublíží, víš jen ty sama…píšeš tu dlouho a se slovy zacházet umíš, představu, jak to sekne zakladatelku jsi zcela jistě měla. Nejsem jediná, koho to zarazilo a to my sami podobnou zkušenost nemáme… On jakýkoli názor se dá napsat slušně a tak, aby neublížil, ale touto cestou jsi nešla, ok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41142
25.6.25 12:50

opravdu si myslíš, že žena co by do toho IVF šla sama, tak by do toho šla s tím, že „státe plať“? samo IVF chce mít finanční rezervu, mít nějaký plán a mít to vše promyšlené… zatím co naše určitá menšina rozhodně nepřemýšlí, jak dítka uživí…ale oni by tedy nárok na vše od státu mít měli, ale taková např. zakladatelka ne :think:
Já popravdě bych přispívala raději na dítko zakladatelky, pokud by bylo potřeba, než na výše zmíněné…ale respektuju, že to někdo má jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5622
25.6.25 13:01

Tak samozřejmě že drtivá většina singl žen, které by šly na IVF s dárcem je pravděpodobně dost inteligentních na to různé příspěvky od státu nepotřebovat.
Pro mě by to bylo spíš taková inciativa aby se ženy nad těmi financemi pořádně zamyslely, než do IVF jako singl půjdou a aby to nebylo neuvážené rozhodnutí. Kolik stojí samotné IVF bohužel moc dobře vím.
Pokud by byla volba mezi tím jak je to teď, kdy single ženy IVF s dárcem podstoupit nemohou a úplným opakem kdy by mohly a nemělo to vliv na státní podporu, tak bych určitě byla pro aby ta možnost existovala. Znám totiž pár žen které by dítě rády, v pohodě by ho uživily, ale vhodného chlapa ne a ne najít. Nebo třeba lesbické páry, těm by to taky dalo šanci na dítě bez toho aby to musely řešit podvodem. V tomhle jsem vcelku liberální.

Jinak já bych byla i pro omezení dávek pro matky s dětmi, které nemají toho otce zapsaného. Vyživovací povinnost by měla být primárně na rodičích, ne státu. Ale to je jen můj názor.

Případ zakladatelky je ale opravdu hodně specifický. Ne že bych jí nepřála dítě s manželem který zemřel, ale bohužel toto není o tom jejím jednotlivém případu, ale o precedentu který by to vytvořilo do budoucna a tam je to už fakt dost na hraně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9030
25.6.25 13:03

No, jaké mají v zahraničí nároky asi viděl celý svět v dokumentu Jeden otec tisíc dětí. Že by tam něco ověřovali se říct opravdu nedá. Mimochodem jsem teda pochopila, že použila zahraničního dárce na české klinice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5622
25.6.25 13:21
@Serpentini píše: Více

Ano, nikde není nic perfektní, jak se ukázalo v tom dokumentu. Ale to neznamená že ty matky neměly třeba ty fotky dárce jako dítěte.
Já to právě pochopila tak, že to celé podstoupila v zahraničí. V ČR to bez podvodu nejde. Ale jen prokrastinuju v práci, tak se přiznám že jsem ty příspěvky jen tak prolétla a nečetla důkladně, takže je možné že mi něco uteklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
25.6.25 13:26
@free333 píše: Více

Takhle tyhle arogantní zrůdy vůbec nepřemýšlí, bohužel. Obrovské štěstí, že tohle legislativa ještě zvládá brzdit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.