Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Matek samoživitelek máme i bez toho dost. Pokud pár nemůže mít z důvodu neplodnosti dítě a medicína jim pomůže, tak v pořádku. Obchodování s genetickým materiálem nefandim.
@Serpentini není to žádné obchodování.
Nevidím důvod proč by single žena nemohla mít sama dítě, nebo já se nemohla právem dostat ke svým dvěma embryum 😊
Kdo by holky hlasoval pro odpověď ANO - klidně napište do zprávy. dám svůj instagramovy účet, kde se budu snažit toto propagovat. Čím víc nás bude tím lépe 😊 ❤️
Nemorální a neetické. Za me je to srovnatelné s obchodem s detmi a genetickym materialem.
Je jasne, když má někdo zdravotní komplikace, ze IVF je pro něj jasná volba a je super, ze i tito lide mají šanci. A opravdu nechápu, ze někdo může takhle dopředu uvažovat, ze jeho dite nebude mit otce a o toho otce ho vědomě připraví
To uz je 2. podobná diskuze za 3 dny…taky tam psali, ze se to nejspíše brzy v zákoně změní. Ja doufám, že ne. Vy, co jste pro, kdy začnete uvažovat o diteti jako i živé bytosti a ne jako o zboží, s kterym si můžete dělat, co chcete
Ne, fakt ne. Dítě není hračka a rozmar. Dítě potřebuje stabilní zázemí a rodinu. Dítě by měl mít ten, kdo dokáže vytvořit kvalitní vztah. Už tak je tu dost samoživitelek a dost dětí s traumaty. V mém životě byli dva muži, kteří vyrůstali bez otce a bohužel se to na obou dost podepsalo. Jsem i proti tomu, aby si dva gayové mohli nechat vyrobit dítě na zakázku. Naše zákony jsou v tomto nastaveny víc než dobře.
@Dn0712 třeba já vůbec neměla v plánu své dítě připravit o otce…
Chce se na to podívat z různých úhlů pohledu.
@Anonymní píše: Více
V případech jako je Tvůj, bych byla rozhodně pro.
Příspěvek upraven 27.06.25 v 20:26
Je to obchodování. Sama žena si jde koupit sperma. To není řešení zdravotního problému, to je prostý nákup genetického materiálu a vytvoření dítěte na zakázku.
Důvodů proč je to špatně je hned několik. Zaprvé má dítě právo na oba rodiče, vědomě ho o jednoho předem připravit je sobectví. Zadruhé obchodování s genetickým materiálem je morálně špatné a neetické. A za třetí jak už tu zaznělo, tak si nejsem jistá, jestli by měl mít dítě někdo kdo si za dvacet let reprodukčního života nedokázal udržet partnera ani tak dlouho aby splodil potomka.
Samozřejmě, to me opravdu mrzí a je to neštěstí. Nedovedu si to vůbec představit. Ale kolik je takových případů oproti těm, které si dite samy nechají udělat jen z rozmaru, protoze se jim nechce hledat chlap, nebo s nikým nevyjdou
Ale chceš. Dřív bys taky nešla z hrobu vyhrabat mrtvolu, abys z ní vyždímala sperma. Chápu tvou bolest, ale život jde dál.
Je mi velmi líto, co Tě potkalo.
Dítě je náročné a být na něj sám nebude snadné.
Ivf může sama žena podstoupit v cizině, tuším, že v Holandsku a i v Belgii. Ale nemyslím si, že bys měla šanci dosáhnout převozu embryí, které už máš.
@Janli asi bych při takové situaci lehce zvážila svůj slovník…
Je něco jiného jít někomu " vyždímat" sperma a nebo mít hotové embrya, které vznikly za jeho života.
Snad vás nikdy nic takového nepotka…lehce se řekne " život jde dál " kdo nezažil, nepochopí.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj všem, ráda bych tu sdilela svůj příběh a trošku se tomu začala vice věnovat.
Věřím, že by se mohly najít ženy který třeba řeší stejný problém - ty co by do IVF šly samy.
My jsme s partnerem zahájili IVF - proběhly dvě IUI a poté IVF, partner měl sperma zamražené pro vážnou diagnozu. V průběhu IVF zemřel, mě vyšel první transfer, který ale skončil v osmém týdnu jako zamlklé těhotenství. Dvě embrya mám v mrazáčku, ale " právně " skončila platnost souhlasů od partnera a já k nim nemám přístup.
V podstatě na ně jako sama žena nemám nárok.
Já jsem si řekla, že je tam prostě nenechám. Je mi 35 let a než se z celé situace oklepu a budu schopná si najít nový vztah může mi být taky 40.
V roce 2017 vláda zamítla návrh na přístup k IVF single ženám, ale toto téma je letos opět pootevřené a je možné, že se něco změní…a ženy by měly dát najevo, že o to stojíme i u nás v ČR, i sama žena může být kvalitní matka…a myslím, že přístup k mateřství legální cestou by pro spousty žen bylo řešením. Jen se musíme ozvat, prosím pojďme pro nás a naše budoucí miminka něco udělat 😊