IVF pro single ženy. Chtěli byste změnu legislativy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2708
25.6.25 05:29
@SlečnaDahlia píše: Více

Za mne je teda zrudnost vedome porodit dite s downem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40405
25.6.25 05:45
@Michaela3530 píše: Více

Za mě IVF jen pro živé, kdo je mrtvý, je mrtvý a mrtvoly neplodí děti. :nevim:

Jak by sis představovala časový rámec?
Jestli by se z mrazáku mohli vytahovat budoucí děti po smrti jednoho rodiče měsíc, půl roku, dva roky, deset let, neomezeně?
Kolik dětí by mohlo být? Jedno nebo i sedm?

Co sirotčí důchod? A dědictví?
To by mohli napadat ostatní členové rodiny, pochopitelně. :)
Jako scifi úvaha zajímavá, realizace se nikdy konat nebude, je to zbytečná komplikace, není nutná.

Prostě jak někdo umře, má po rozmnožování, tečka.
Navíc tady v tom případě bych přemýšlela, jestli ta nemoc, kvůli které umřel, není podmíněna geneticky, to by člověk pro dítě nechtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40405
25.6.25 05:59
@SlečnaDahlia píše: Více

Proč by si Janli měla sahat do svědomí?
Co to má znamenat, tenhle příspěvek?

Vidím jen snahu jí ublížit, protože jiné diskusní možnosti nemáš, za mě je to velice smutné a pokud bych tu takhle hluboce klesla, opustila bych diskusi, omluvila se a dala si pauzu od E-mimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
25.6.25 06:14
@Katerina981 píše: Více

Já už jsem hotová bytost schopná samostatného života, uvědomuji si sama sebe a jsem schopná cítění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
25.6.25 06:30

Máš vysoké nároky, nikdo ti není dost dobrý a tak sis radši pořídila dítě s nějakým náhodným joudou, který za pár korun prodal svoje sperma :lol: vtip dne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
25.6.25 06:55

Podle mě to ošetřené i kvůli dědictví a pod. To by mohl pak z mrazáku vytáhnout embryo po letech každý. I třeba chlap a vložit ho do náhradní dělohy. Takže za mě ne. Je to dobře. To, co zde píše zakladatelka je tak minoritní situace, že ji netřeba řešit a měnit zákony kvůli tomu.
Pohrobci jsou zákonem vyřešení. Jsou z přirozeného početí a je tam samozřejmě časový limit, do kdy je to akceptovatelný porozený potomek.
Nic víc, nic míň. A tak je to dobře.
Pokud zakladatelka věděla o vážném stavu partnera, tak si měla u právníka aspoň udělat pokus o notářský zápis, stran naložení s embrii. Pak se na tom mohla točit soudně, jestli by to vyšlo či ne, to se neví. Ale pokud jak tu psala, o to stojí i rodina zemřelého, tak se můžou finančně podílet na soudech. Úprava legislativy, že si každý může vyndat z mrazáku dítě, je nebezpečné. Co budou potom dělat páry, co se rozejdou? To by se tedy muselo začít řešit taky úpravou legislativy. A myslím, že jsou důležitější věci na úpravu než toto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
25.6.25 07:28

@Serpentini dárců spermatu je hodně a musí splnit přísná kritéria, aby je vůbec vzali. Ten náhodný Jouda byl vysoký blond student VŠ a sportovní trenér. K tomu jsem dostala jeho osobnostní test a zdravotní anamnézu celé přímé rodiny, včetně výšky, váhy, povolání a případně důvodu úmrtí. Dárcům se taky dělají testy na pohlavní choroby a nejdůležitější genetické nemoci. Materiálů bylo asi dvanáct stránek. Nezastírám, že pro mě bylo jednodušší ho neznat, ale i tak těch informací bylo obrovské množství, mohla jsem si vybrat ze spousty možnost a jsem spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
25.6.25 07:49
@free333 píše: Více

On by ale ty děti " neplodil" tady už je proces oplodnění dávno hotovej a jde o jeden blbý transfer, kde ani není záruka, že bude úspěšný.
V IVF procesu i když si vezmete sperma od dárce z důvodu neplodnosti partnera, také nevíte zda je dárce naživu. Protože tohle klinika nezjišťuje, takže i tak může po světě běhat spousty dětí, které dle vašich slov " zplodila mrtvola "

Nejde mi ani o žádný pos**** dědictví ani sirotčí důchod.

A už výše jsem psala, že jsem sama zdravotník a moc dobře vím u čeho jsou genetické predispozice a kdybychom věděli, že je onemocnění geneticky vázaný, nešli bychom do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
25.6.25 08:09

Proč tady druhý urážíš kvůli jejich názoru? Dokážeš pochopit, že pro někoho je dost morbidní a neetický chtít zplodit dítě s mrtvým mužem? Vždyť to je šílenost. Už jen to, že on věděl, že umírá a honem honem chtěl zplodit potomka. Pro mě je tohle tak sobecký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
25.6.25 08:20

@Janli tady vůbec nejde o názor. Jde o způsob vyjádření, jakým se zde k mojí situaci vyjadřuješ. Tvůj způsob vyjadřování je morbidní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
25.6.25 08:25
@Michaela3530 píše: Více

Ale to, co chceš udělat, je morbidní taky. Já to prostě vyjádřila syrově, ale takhle to cítím. Chtěla jsi diskutovat, založila jsi diskuzi, tak pochop, že někdo má jiný názor. A kupodivu je shodný s legislativou, která je nastavená s ohledem na etiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
25.6.25 08:27
@Janli píše: Více

Nejde o názor, ale o formu jeho vyjádření. Navíc to, že je člověk matka, neznamená, že vi, co je pro dítě dobrý.

• Citovat
  • Upravit
6626
25.6.25 08:32
@Eva2610 píše: Více

Ona nás tady napadla, jak můžou mít matky takový názor. Tak jí píšu, že to je prostě na základě toho, že jako matka vím, co všechno může psychiku dítěte rozhodit, co všechno v sobě děti řeší a na základě toho, bych něco takovýho prostě neudělala. Ono je potřeba se na to dívat z pohledu dítěte, ne jen “já chci”

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
25.6.25 08:43
@Janli píše: Více

Já chápu a respektuju názory druhých, ne každý by jednal stejně jako já…a ne každý by jednal stejně jako ty v tvé situaci ohledně dítěte. Sto lidí - sto chutí.
Pokud sis sama prošla ztrátou dítěte a píšeš jak je to náročná situace, tak bych řekla že se dokážeš do druhého alespoň lehce vcítit a zvolíš jinou formu slovníku, zvlášť když jsem asi dvakrát psala, že to je vše strašně čerstvé. Ty si přišla o dítě a dávala si se dohromady rok…já přišla o obojí s odstupem pár týdnů a mám akceptovat názory jako " vyhrabani mrtvoly " " ždímání spermií z mrtvoly " Tady dloubeš do těch nejcitlivějších míst a vědomě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
25.6.25 11:09

Já bych klidně singl ženám IVF s dárcem legislativně umožnila, ale byla bych pro aby pak takováto singl matka nemohla čerpat příspěvky od státu. Prostě pokud to dítě chce mít sama, tak ať si ho taky sama uživí (mluvím o příspěvcích typu přídavky, příspěvek na bydlení atd, ne o RP).
Jsem i pro legalizaci náhradního mateřství, když se to správně nastaví, tak to fungovat může ku prospěchu všech zúčastněných stran. I když v českém podání by potřebná legislativa byl asi pořádný kočkopes :cert:

Zakladatelko, tvoje situace je ale jiná a ač jsou ty okolnosti smutné a těžké, tak si nemyslím že je rozumné přivést na svět dítě zemřelého otce. Pokud k dojde k početí a muž zemře v průběhu těhotenství, tak to je jiná situace, to se naplánovat prostě nedá. Plánovaně ale odnosit dítě s již zemřelým rodičem by byl dost nebezpečný precedens. Jak tu ostatní zmiňovali dědictví a tak, tak to je fakt velký faktor pro to, proč to legislativně fakt nejde. I kdyby se u nás povolilo IVF pro single ženy, tak tvůj případ si myslím že by pod to nespadal.

Myslím že pokud dítě chceš, tak bys měla spíš uvažovat směrem k novému vztahu a nechat si teď třeba zamrazit vajíčka abys měla v budoucnu víc možností.
Je mi líto co se vám stalo, ale myslím si že bys měla spíš směřovat do budoucna a ne koukat na minulost a snažit se ji mermomocí udržet při životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.