Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, dělala jsem teď 2× na grilu hovězí steaky, byl to hovězí roštěnec a zajímalo by mě, jakou má mít maso správně konzistenci.
Příbuzným maso nechutnalo, že je tuhé a krvavé. A že je to škoda peněz a bylo lepší udělat kuřecí.
Krvavé vůbec nebylo, nic z něj neteklo, byly trochu růžové. Dělali jsme ho podle receptů na internetu, 5 minut z obou stran a nechat dojít v alobalu. Pokud by se maso nechalo kratší dobu, tak by z toho už krev tekla a při delší době by to bylo tvrdé úplně. Příbuzní si ho takhle ještě na grilu nechali dopéct. A příště by to prý upekli kvůli změknutí v troubě.
Zajímalo by mne teda, jak má být hovězí maso správně udělané. I v práci nám na něj dávají nůž s pilkou a samozřejmě, že konzistence není jak u kuřecího steaku.
Lze vůbec u grilovaného hovězího masa dosáhnout měkkosti? A jak měkké má vůbec být?
Pokud by to pekli aby to bylo propečený, tak je pro ně fakt hovězí steak škoda. Naopak čím míň, tím líp
taky hodně záleží jaký kus masa máš, nejlepší je steak s tukem jako entrecot atd.
@pikola píše:
Pokud by to pekli aby to bylo propečený, tak je pro ně fakt hovězí steak škoda. Naopak čím míň, tím líptaky hodně záleží jaký kus masa máš, nejlepší je steak s tukem jako entrecot atd.
Jednou to byl hovězí rostenec a podruhé irský roštěnec, kupované v řeznictví. Tak nevím, jestli to neumíme správně upravit nebo jak to má tedy vlastně správně chutnat.
V práci to třeba vůbec nejím, protože tam po ukrojení je maso rudé a talíř za chvíli také. Lidi, jsou to cizinci, to většinou sní. Hlavně Belgičani a Francouzi.
@Josefuna píše:
Jednou to byl hovězí rostenec a podruhé irský roštěnec, kupované v řeznictví. Tak nevím, jestli to neumíme správně upravit nebo jak to má tedy vlastně správně chutnat.
Neměli by to být tuhé, ale nemá to být propečený. Prostě takový víc růžový, my to doma jíme skoro syrový, ale to ne každý snese. Taky záleží jak je máš silný. Dobrá pomůcka na to ne když si sáhneš na dlani na ten spodní díl ruky jak máš palec, když dáš palec k malíčku tak už je to moc, prsteníček propečený, prostředníček médium atd.
Příbuzní jsou barbaři, pokud maso dopékaly. Hovězí se jí v mírně syrovém stavu, pokud není krvavé, nebude ani měkké.
Neměla jsi hovězí rozmražené? Ze zkušenosti u takového masa měkosti nedosáhneš, a je pak spíše vhodné pro jinou přípravu.
Poměrně dost záleží na kvalitě masa, době naložení, a době propečení. Každý to má rád jinak. Pokud se příbuzenstvu musí maso rozpadat, pak je asi nejlepší jim to hodit do pomalého hrnce. Ale zuby máme proto, abychom mohli kousat.
@Josefuna píše:
Ahoj, dělala jsem teď 2× na grilu hovězí steaky, byl to hovězí roštěnec a zajímalo by mě, jakou má mít maso správně konzistenci.
Příbuzným maso nechutnalo, že je tuhé a krvavé. A že je to škoda peněz a bylo lepší udělat kuřecí.
Krvavé vůbec nebylo, nic z něj neteklo, byly trochu růžové. Dělali jsme ho podle receptů na internetu, 5 minut z obou stran a nechat dojít v alobalu. Pokud by se maso nechalo kratší dobu, tak by z toho už krev tekla a při delší době by to bylo tvrdé úplně. Příbuzní si ho takhle ještě na grilu nechali dopéct. A příště by to prý upekli kvůli změknutí v troubě.
Zajímalo by mne teda, jak má být hovězí maso správně udělané. I v práci nám na něj dávají nůž s pilkou a samozřejmě, že konzistence není jak u kuřecího steaku.
Lze vůbec u grilovaného hovězího masa dosáhnout měkkosti? A jak měkké má vůbec být?
@Josefuna píše:
Podle toho, co píšeš jste ho proste přitáhli. Jde o tloušťku a podle toho se dela steak. Ze steaku ti neteče krev, ale šťáva. Musí se dělat opravdu prudká, aby se zatáhl a nebyla z nej podražka a pak do toho Slováků hezky s máslem.
Nechtěla jsem nabízet zase kuřecí nebo krkovici, makrelu a pstruha nebo ražničí, protože to už bylo mnohokrát.
@Josefuna píše:
Nechtěla jsem nabízet zase kuřecí nebo krkovici, makrelu a pstruha nebo ražničí, protože to už bylo mnohokrát.
My děláme ještě hamburgery, ale s tím je sr..í a ne každý má na to nervy
@Pidulka1991 píše:
Podle toho, co píšeš jste ho proste přitáhli. Jde o tloušťku a podle toho se dela steak. Ze steaku ti neteče krev, ale šťáva. Musí se dělat opravdu prudká, aby se zatáhl a nebyla z nej podražka a pak do toho Slováků hezky s máslem.
Bylo to právě naprudko a mě to tvrdé nepřišlo, ale oproti kuřecímu nebo masu z trouby to tužší bylo. Prostě to není jako svíčková z trouby apod. Tak nevím, jak to má být správně. Steaky děláme jen v létě na grilu, jinak je doma neděláme.
@Josefuna píše:
Ruzne druhy syru v alobalu s omackou, s tim se da kouzlit.
Skvely je treba hermelin prolozeny brusinkami a bananem.
Daji se delat plnene houby.
Nebo se daji udelat napadite dresingy.
Hovezi chce asi fakt praxi.
Mívám to minimálně 3 dny naložené. Nikdy si nestěžuje, že je maso tuhé. Ale toto si manžel řeší na grilu sám. My to s děckama nejíme. Taková flákota se kupuje pouze pro manžela. My raději kuřecí prsa.
@Josefuna píše:
Priste hod na ohen spekacky a uvidis jak budou tihle lidi mlaskat
Fakt ne kazdy ma na to „hubu“ a je schopen to docenit jako specialitku.
Pro navstevy zustante radsi u klasiky a delejte si podobne drlikatesy jen pro sebe, jinak fakt sk9da penez.
Doporucuji zkusit koupit hov. pupek, obcas kupuji chlazeny v albertu a tak jak to je ho delame v kontaktnim grilu - musis mit ale gril, ktery je schopny udelat minim 2000 cehosi, a staci to tam nechat priklapnuty kolem 2 min. Na slabem grilu dobre hov. steaky neudelas.
Příspěvek upraven 21.08.23 v 12:22