Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dysfázie se často pojí s ADHD a obojí jde v tomto věku zaměnit s autismem. Kamarádce řekli u syna v rozmezí pár měsíců jeden psycholog hraniční autismus, druhý VD+ADHD.
Oni z toho vyrostou, ale nějaký rok to trvá, no. ![]()
Autistické rysy. Uvědomujeme si, že to nedělá schválně? Vis jak pro ni musí být celý den těžký? Že si to nevymyslí, ale opravdu to prožívá?
@Tarinka s tim s vama sice souhlasim, ale plati to na „normalni“ deti, nebo spis da se to lehce aplikovat na normalni deti. Urcite zacina taky pani nejdriv resit v klidu, jenze kdyz potrebuje vyjit ven a s ditetem hodinovy boj, ze se nechce oblect, a nema na ni zadnou paku, tak neverim ze by jediny dospely zustal uplne v klidu, ze teda zistanou doma. Ve finale to samozrejme nicemu nepomuze, ale ta nakupena frustrace je hrozna. Myslim ze tady pomuze opravdu jen psycholog, ktery pomuze nastavit individualni plan, jak s timto ditetem kontruktivne pracovat
@Tarinka píše:
Tak ono to je těžký, my tady nikdo neposoudime, jestli to nějaká diagnóza je, nebo jen vztekle dítě a zase to přejde. Ty si ale musíš uvědomit, že ty jsi ta dospěla a ona je dítě. Vy nejste v konkurenci, aby tebe stresovalo, že ona řve. Jakmile dítě vycítí, že svým chováním vytáčí rodiče, většinou ještě pritvrdi. Ona když na tebe řve, nemůžeš se chovat stejně, musíš ji ukázat, jak se chovat a řešit s klidnou hlavou. Vy nejste dvě kámošky, co se spolu hádají a soutěží, která má pravdu, a apravdu máš ty, takže se nenech vtáhnout do nějakýho jejího dramatu.
Ma0m zdravé dite, normální, to co zakladatelka neznám a upřímně ji lituji, ale co jsi napsala ty, krásná pohádka… Bych tě chtěla vidět.
Ve 4 letech rozhodne neni pozde na diagnozu. Urcite se obednejte do ppp poradny. Stejne nez bude termin, je to na 3-6mesicu. Chlap idiot, misto toho aby uznal tvoji celodenni peci, ze jsi dobra jak to zvladas, tak rekne, ze toho ma dost a odejde? Do prde.le s nima taky. Ve skolce si ucitelky na nic nestezovaly, neupozornovaly?
Hlavně by jsi se měla uklidnit ty sama. Řešíš to dost pozdě
vypadá to na poruchu. Ta holka za to nemůže takže by bylo fajn k ni nějak přistupovat s citem.
Chápu, že to není jednoduché, ale těžko se to spustilo že dne na den. Ale mela jsi to řešit dávno, nemuselo to dojít tak daleko. Ona je nešťastná, vy jste nešťastní. Tak hodně trpělivosti a hlavně kvalitního psychologa.
Měli jsme to samé se synem. Nakonec jsme to zvládli a nyní je to normální předškolák, který už se nevzteká, když má své chvilky (logopedie, grafomotorika apod. co ho nebaví) tak max. kňourá) Kamarádka pedagožka říká že s jeho tehdejším chováním bych na něj dostala všechny diagnózy světa
Moc mi pomohla přednáška a literatura Mgr. Haldy, uznávaný psycholog se zaměřením na děti do šesti let který tvrdí že 99,9 procent,,diagnóz" je pouze nedůslednost rodičů…Ruku na srdce, opravdu neustoupíte, ani ty ani manžel? Nikdy? 24h denně? To byl u nás základ. Dala jsem mu jasně najevo že jeho chováním ničeho nedocílí. Nelíbí se ti jídlo? Měj hlad, scéna u oblékání? Nazdar, jdu do práce, zavíráme za tebou. Scéna na hřišti? Odcházíme, hned. Rok to trvalo, celej rok. Žádný ústupek. Kompromis nula. Upravilo se to bez nálepky ADHD apod. Neříkám že je to nyní 100% vyrovnaný člověk ale je to o 100% lepší.
@mofiz my to řešili od roka a půl. Nikdo mě neposlouchal. Dostávala jsem rady, že mu mám dát na zadek a vymlátit to z něj. Logopedka mi řekla, že jdeme brzy, psycholožka taky. Poprvé se to začalo hýbat až ve 4 letech.
@Micaella22 píše:
Ve 4 letech rozhodne neni pozde na diagnozu. Urcite se obednejte do ppp poradny. Stejne nez bude termin, je to na 3-6mesicu. Chlap idiot, misto toho aby uznal tvoji celodenni peci, ze jsi dobra jak to zvladas, tak rekne, ze toho ma dost a odejde? Do prde.le s nima taky. Ve skolce si ucitelky na nic nestezovaly, neupozornovaly?
To víš, většina chlapů jsou slabý kusy, ty tak postavit ke zdi a odstřelit. Co má pak říkat ta ženská.
Četla jsem jen prvních pár řádků.. bylo to stejné, jako o našem starším synovi. Nyní mu bude 8, zatím dg je těžká vývojová dysfázie a ADHD, zřejmě i porucha opozičního vzdoru. Pokud jste ještě nebyli začněte řešit s odborníky, logoped, foniatrie, neurologie, možná i další budou potřeba. Syn chodil do spec. školky, kde s nimi jednak denně dělali logopedii, bylo tam max. 14 dětí ve třídě, učitelka, asistentka, nyní je i ve škole pro vady řeči.
Jsi dobrá, že to takhle zvládáš. To co popisuješ bych nedala.
Je to drsný co ti dělá. Mě to dcera taky pěkně solila mezi 3-4 rokem, ale podle té tvojí byla slabý odvar. Jestli ti to pomůže, tak teď je jí 5 a je to už mnohem lepší.
Nějaká disbalance tam asi bude. Ono v tomhle věku, co jsem tak pozorovala, nechtějí doktoři ještě nijak nálepkovat diagnózou.
Nejspíš má holka dost co dělat sama se sebou a takhle si ten přetlak ventiluje a jelikož ty jsi s ní nejvíc schytáš to taky nejvíc.
Zkus si najít nějakou internetovou skupinku rodičů s náročnými dětmi. Pomůže ti zjištění, že v tom nejsi sama a podpora, že to není tvoje chyba a že děláš to nejlepší čeho jsi prostě v dané chvíli schopná. Nejsi stroj a nikdo to po tobě nemůže chtít. Třeba tam budou i nějaké tipy, co jiným v dané situaci funguje, pomáhá. Co jsem měla možnost vypozorovat skrz práci a svou dceru, tak nejvíc pomáhá opravdu ta důslednost a řád, ale vím, že je to těžké a nervy má člověk jen jedny. Měla by sis taky někam zajít a vyventilovat celou situaci a jak se cítíš ať tě to nesežere zevnitř.
Drž se ![]()
Příspěvek upraven 12.02.20 v 21:29
Podle popisu mi to sedi na autismus. U nas obdobne sceny. Bylo to silene narocne obdobi. Take muze byt hypersenzitivni na dotyk. Proto ji vadi obleceni (skutecne ji i mekke veci skrabou, ponozky tlaci, cedulky rezou, myti vlasu boli,…). Syn sel kdysi do skolky jen v jedne bote, protoze ta druha ho zrovna tlacila. Nastesti bylo docela hezky
Take jsme meli obdobi holin, nic jineho nebyl ochoten obout (moc prima, kdyz ma problemy s nohama). Zkus se ji zeptat, co by ji pomohlo. Dej ji treba na vyber ze 2 tricek/mikin,… Zkus ji misto cepice navrhnout kapucu, misto bundy ji zabalit do deky. Rekni ji, ze chapes, ze ji to boli/tlaci/skrabe/otravuje (takove oblekani je silena ztrata casu stejne jakoncisteni zubu a jidlo), ale ze mas ten a ten duvod, proc to tak musi byt. Pripadne domluvit kompromis. Rikas ji dopredu, co ji ceka? Nechavas ji dokoncit jeji cinnost, nez se ma jit oblekat? Zkus treba obrazkovy rezim dne. U nas hodne pomohlo, kdyz jsem to prestala brat jako svoje selhani ve vychove, ale neco, co nemuzu ovlivnit. A zaroven neco, s cim si dite neumi poradit, co ho silene trapi/boli a s cim potrebuje pomoc. Tobe doporucuji objednat se k psychologovi. Vypovidas se a mohlo by se ti trochu ulevit. Take je dobre najit nekoho, kdo to ma stejne nebo horsi.
Breznovy psycholog je dlouha doba a ty to musis do te doby nejak vydrzet. Asi bych se ji snazila vic vyjit vstric, tj. delala jen jidla, ktera ma rada, casteji prala oblibene obleceni, atd… abych se snazila predejiit spoustecum toho jejiho stresu. Musi to byt neuveritelne narocne a pokud jsi na ni sama, jdi cestou nejmensiho odporu, abys ji vyhovela (i pres to, ze to neni uplne dle tvych vychovnych zasad, bohuzel). Ocividne to nezabira, tak se netrapte obe. To je moje rada. Tak ji ustoupis, no a co?! Dcera asi potrebuje jiny pristup, se kterym vam poradi psycholog a ty do te doby musis nejak „prezit“. Tatinka radeji komentovat nebudu, to sama citis, jak se chova. Hodne stesti ![]()
@Oplatečka píše:
Měli jsme to samé se synem. Nakonec jsme to zvládli a nyní je to normální předškolák, který už se nevzteká, když má své chvilky (logopedie, grafomotorika apod. co ho nebaví) tak max. kňourá) Kamarádka pedagožka říká že s jeho tehdejším chováním bych na něj dostala všechny diagnózy světaMoc mi pomohla přednáška a literatura Mgr. Haldy, uznávaný psycholog se zaměřením na děti do šesti let který tvrdí že 99,9 procent,,diagnóz" je pouze nedůslednost rodičů…Ruku na srdce, opravdu neustoupíte, ani ty ani manžel? Nikdy? 24h denně? To byl u nás základ. Dala jsem mu jasně najevo že jeho chováním ničeho nedocílí. Nelíbí se ti jídlo? Měj hlad, scéna u oblékání? Nazdar, jdu do práce, zavíráme za tebou. Scéna na hřišti? Odcházíme, hned. Rok to trvalo, celej rok. Žádný ústupek. Kompromis nula. Upravilo se to bez nálepky ADHD apod. Neříkám že je to nyní 100% vyrovnaný člověk ale je to o 100% lepší.
Ano, často je to nedůslednost rodičů, bohužel to pak odnášejí i ti, kteří ty dg opravdu mají, protože to prostě laik nemůže poznat. Mimochodem řešíme stejné a i přes hlad apod., tak ani po letech se nic nemění, pořád je problém. Navíc zakladatelka psala o špatné gramatice v řeči, to rozhodně nesouvisí s rodiči a opravdu je to jeden z hlavních příznaků těžké vady řeči, která opravdu není jen o klasickém naučení se R nebo Ř.