Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, obvykle nezakladam, ale vcera jsem opet slysela hlasku od jedne pani, ze “holky jsou lepsi”. Uz jsem se s tim setkala driv, rika to dokonce cast rodiny.
![]()
Setkal se s tim nekdo? V cem presne jsou holky lepsi? Proc to ti lidi (zeny) rikaji? Proc ma nekdo potrebu hodnotit pohlavi?
Od muzu jsem nikdy neslysela, ze by rikali, ze kluci jsou lepsi.
Asi to nekteri taky reknou (vim, ze nekteri chteji treba kluky “jako ty pokracovatele rodu”), ale ja jsem to slysela uz docela dostkrat a vzdycky to rikaly zeny ve smyslu holcicek. ![]()
Beru, kdyby nekdo rekl, ze treba s klukama je to nekdy narocnejsi, holcicky byvaji klidnejsi, peclivejsi na ukoly atp., ale “lepsi”? ![]()
Asi jen takove zamysleni a jestli se s tim nekdo taky setkal. Jinak hezky vikend vsem.
![]()
Fakt? Ja slýchávám, ze kluci jsou lepsi. Ze to maji v zivote jednodussi… ![]()
Třeba se tim „lepší“ mysli právě to, ze je to min náročné než s klukama apod.
Ja nevím, mam dva kluky. Ale zas mi přijde, ze holky jsou zranitelnejsi, víc už bych se bat asi neuměla, ještě ze mam ty kluky ![]()
zrovna včera má třináctiletá dcera říkala, že chce holky, že jsou lepší
Uklízeli jsme do krrabic hry, co už nehrají jsou pro malé děti. Ona prý komu je dáme, říkám, že je schováme, že je jí 13, za 12 let může mít dítě a budou se hodit, že jsou to krásné hry a nebyly levné. Na to ona, že by ale měla mít holku, hodně těch her je holčičích ( princezny na plese třeba), a že stejně chce jen dcery, že jsou lepší, kluci jsou blbí
Pro mě jsou holky taky lepší. Ta hláška asi není myšlena tak, že jsou lepší, jakože jsou lepší nebo horší lidé. Podle mě to takto nikdo nemyslí.
Mám dva kluky, po holčičce jsem nikdy netoužila, pohlaví mi bylo úplně jedno jak u jednoho tak u druhého, i kdybych si mohla vybrat, řeknu že je mi to jedno. Kamkoliv teď přijdu tak slýcham řeči typu, kdy bude ta holčička, abych si to mateřství prý konečně užila… Vlastně celé druhé těhotenství jsem od okolí poslouchala, že by to měla být holčička.. Moje mama vyloženě toužila potom ať je to holka..Někde jsem dokonce četla, že když žena nemá dceru nezažije pravý pocit mateřské lásky. Své dva kluky bych za nic na světě nevyměnila. Jediný co maminkám holčiček malinko závidím jsou ty sladké oblečky ![]()
@Mmmanka Pro mě jsou teda lepší kluci, ale to je tím, že já si víc umím vyhrát že stavebnici než s panenkou
, klukům se nemusí ráno dělat culiky a neřvou, že jim ty vlasy trčí, když přijdou ze školy, že mají vsi, může je člověk ostříhat a spoustu dalšího.
kromě pár „výhod“ to nemyslím, tak že kluci jsou lepší jako lidi, jen je to s nimi méně náročné.
Příspěvek upraven 08.02.20 v 08:52
Já to taky nechápu a taky se s tím často setkávám ![]()
Teď když jsme čekali malou, to bylo na denním pořádku komentáře typu : hlavně aby to byla holka… Snad to nebude kluk… Holky jsou lepší, uvidíš
Hrozně mě to rozčilovalo. A rozčiluje mě to doteď, kdyz to někdo říká a to hlavně kvůli těm klukům, jak se asi musí cítit, když tohle zaslechnou?
Já mám straší kluky bezvadný a klidně bych měla dalšího kluka, hlavně že jsou zdraví.
Moje tchýně vždycky říkala, že by chtěla samé vnučky, že holky jsou lepší. Když jsem potratila a ona zjistila, že to byla holka, tak řekla, že jí to mrzí o to víc
jako odměnu má tři vnuky
![]()
Je to hloupost, vždy mi bylo pohlaví jedno, mám kluka a nikdy bych si nedovolila říct - škoda, že nemám holčičku. Důležité je, že dítě je zdravé!
Tak ze by byly holky lepsi, to primo neslycham, spis klasicke pi prvnim klukovi „a ted holku at mate parecek“ a pak zas „a do tretice ted holciku“
narazky na to, ze mame dva kluky, jaka smula apod. me to tedy nemrzi vubec, mám ke klukum blize, nebavi me holcici hry, panenky, cancani, cesani… a navic holcicky v mem okoli jsou vetsinou uknourane, upistene, to mi drasa nervy. do budoucna mi zas prijde, ze o kluky se nebudu tak moc bat jako o holky
takze za me jsou kluci lepsi
![]()
@Kaileee píše:
Fakt? Ja slýchávám, ze kluci jsou lepsi. Ze to maji v zivote jednodussi…
To slychavam taky, ze to “maji v zivote jednodussi”.
Ale stejne tak, ze jsou “holky lepsi”.
![]()
Samozřejmě že jsou holky lepší
Ale já jsem neobjektivní, mám dcery, mám sestru, dětský klučičí svět je mi vzdálený. Nikdy jsem po synovi netouzila ani jsem nikdy nepotkala malého chlapečka který by mi připadal tak roztomilý, že by to změnilo můj názor. V okoli taky pozoruji trochu větší preferenci holčiček, ale to je spravedlivé ne, celá staletí bylo top dítě syn a teď konečně není dcera o nic méně ![]()
@lebambule píše:
Třeba se tim „lepší“ mysli právě to, ze je to min náročné než s klukama apod.
Ja nevím, mam dva kluky. Ale zas mi přijde, ze holky jsou zranitelnejsi, víc už bych se bat asi neuměla, ještě ze mam ty kluky
To je mozne, ale ta formulace mi prijde takova fakt nestastna.
Takovy to, holky jsou lepsi, ale diky komu ty holky vlastne ty holky maji? Bez spermie by nebyla ani holka ani kluk.
![]()
Ja si osobne myslim, ze je to proste jen jeji postoj, ze holky jsou lepsi. Pro ni jsou pravdepodobne lepsi v tom, ze napriklad zena kdyz ma dceru, stane se z ni pomocnice, kamaradka, takovy jako spolecnik stejneho pohlavi a podobneho pohledu na svet, muzi jsou samozrejme jini.
A nebo jsou lepsi proto, ze holcicky se daji cancat a strojit a paradit..
Proste pro ni je toto asi jako by lepsi..
Ja to docela chapu, kdyz jsem byla tehotna,
nenechali jsme si rict pohlavi.
Ja jsem si ve skrytu duse hrozne prala holcicku, abych ji mohla cesat culicky, aby byla takova moje princezna, mozna mini verze me same.
Muz si pral take hocicku, vzdycky mi rikal, ze holcicky jsou tatinkovy princezny proste ![]()
No a na porodnim sale na nas vykoukl chlapecek a jak jsme se nedavno shodli, uz bysme se za holcicku nemodlili.
Priste bych chtela mit opet chlapce ![]()
Ale jsem presvedcena o tom, ze kdyby na me zase na porodnim sale vykoukla pro zmenu holcicka, i kdyz si ted preji chlapce, bude to pak stejne jedno.
Matka miluje sve dite a je jeho pohlavi pro ni nejlepsi v kazdem smyslu.
Je jedno co nekdo rekl ze je lepsi.. jako ze to je obecna pravda nebo co…
Obecna pravda neni nic, kazdy mame svoji pravdu.
Já jsem to slyšela jen od mýho dědy, když jsem byla těhotná, tak mi říkal, že to bude holka, že holky jsou lepší… Měl teda pravdu, holčičku máme
ale kdybychom měli kluka, tak ho budeme milovat stejně, to je jasný… Pro každýho rodiče je to jejich dítě nejlepší, ne?
..já bych třeba chtěla i druhý holčičku, ale to spíš proto, že jsem si s holkama vždycky víc rozuměla.. ale to neznamená, že když se nám podaří kluk, že nebudu ráda
to zdraví je stejně nejdůležitější a každý pohlaví má svoje.. taky je to kus od kusu, takže člověk nikdy neví
![]()