Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Šáruší píše:
Já nikoho nestraším, a maminkám kluků bych to přesně takhle přála, jako to píšeš, zkušenosti blízkých i vzdálených i třeba tady z emimina ale říkají, jaká je pravděpodobnost. Já vůbec nikoho nestraším, já pášu, jak to vidím já a vysvětluju, proč já bych třeba řekla, že holky jsou lepší. To je čistě moje subjektivní vidění světa. A měla jsem to tak ještě před dětma, přála jsem si dcery. A znovu, já nepíšu o zlobení, to si pšatně inerpretuješ, já píšu o tom, co je jejich přirozené chování. Ať raději piští, než aby se klackovali ( vraz našich chlapečků na hru, kdy si najdou klacky a bojují klackama)
Jo. Na druhou stranu, kdybys měla ty sama syna, třeba by tě samotnou překvapilo, že je mazlivý, neurvany, s klackama se nemlati, není o nic agresivnejsi, než sousedovic Anička a ta je naopak pěkný dablik atd. Nevim, no. Je to dítě od dítěte. Já právě mám toho klidného syna a dobře vztahy a tchyni a tak, tak mi to přijde, jako zbytečné strašení něčím, co nikdy nemusí přijít. Ale je to tvůj pohled, no. Však ti jen píšu, že to tak špatně (např ten vztah snacha tchýně) vůbec nemusí dopadnout.
@Šáruší píše:
já myslím, že si do toho projektuješ něco, co tam není. Není to o ostatních, ale o tobě. Pro mě jsou holky taky lepší, kluka jsem nechtěla, klučičí svět je mi vzdálený, holčičí blízký. Užívám si i s kamrádkami dcer. Klučičí svět je děsný, jen běhají, řvou, mlátějí se klackama a vymýšlejí ptákoviny. Jakmile je oslava a je tady dost dětí pohromadě, holky si hrají sofistikovaně, kluci okolo pobíhají a vymýšlejí ptákoviny. Moje dcera dělá závodně kolektivní sport, v rámci jednoho oddílu hraje současně za starší žákyně i starší žáky. Kluci jsou prostě jiní. Pro mě jsou holky lepší, jsou mi bližší. Jsem ráda, že nemám kluka, a nemusím pronikat do jejich světa. Stačí mi synovci, po půl dni jsem ráda, že se vrátíme do našeho holčičího světa. To ale neznamená, že to lepší je myšleno, že jsou něco víc, že jsou nadlidi a podobně. To si tam projektuješ jen ty nějaké své vnitřní pocity.
Ja chapu, co chces rict, ale i tva formulace je treba pro me takova zvlastni. “Klucici svet je desny”, nemyslim si, ze jen behaji a rvou. Ano, jsou jini, je to rozdil pohlavi. Akorat by me teda zajimalo, co si do toho projektuju. ![]()
@belladonna píše:
Co je na tom ujeteho? Prostě není na hadyrky a na cancani a pišteni, na růžovou. Tak je to myšleno.
Vnimam to stejne. Ja zase treba nechapu, co ma vnimani kluciciho vs. divciho sveta spolecneho s tim, jakou ma kdo dusi.
Ale nechci se dohadovat.
![]()
@terien píše:
Takže je to úplná kravina
Co? Když někdo napíše, že stejně není na ty holčičí věci, tak je to myslene na ty sponky, česání sminky, růžovou atd atd. Coz já celkem chápu, protože kazdy na to opravdu není. ![]()
@sirikit píše:
Právě, to si myslím taky.![]()
Já teda byla od doby, kdy jsem začala jako puberťačka vůbec o nějakých dětech přemýšlet, vnitřně nachystaná na chlapečka + holčičku, a to tmavovlasého tmavookého, o dva tři roky staršího chlapečka a modrookou, světlovlasou holčičku.
A hádej co, mám!
Rozumím si s oběma, je mi úplně jedno, nakolik oblíbená nebo neoblíbená budu případně tchýně, protože na oblíbenosti u snach/zeťáků můj život nestojí.
Ať koukají, abych si oblíbila já je, ne?
Jsem oblíbená maminka a babička, což moje ambice stran příbuzenských vztahů zcela naplňuje.
Jak krásně napsaný. ![]()
@belladonna píše:
Co? Když někdo napíše, že stejně není na ty holčičí věci, tak je to myslene na ty sponky, česání sminky, růžovou atd atd. Coz já celkem chápu, protože kazdy na to opravdu není.
Ale holčičí svět přece nejsou jen sponky a volány ![]()
@Anonymní píše:
Není to pravidlo, ale pro mámu je většinou holka do budoucna výhoda. Více si s ní popovídá, užije si vnoučat. Synové jsou více racionální, takže o nějaký pokec s mámou nestojí, rodiče moc nenavštěvují… A být tchýně je témaNepočítám mamánky, ale tam je špatná výchova matek, které si je snažily navázat na sebe a měly je místo partnera.
Mít holky je zase nevýhoda v jiných věcech. Musí mít více bot, oblečení atd. Větší obava o bezpečnost.
to si nemyslím, naopak v dospělosti si ten pokec pořádně užíváme
@Venetia píše:
to si nemyslím, naopak v dospělosti si ten pokec pořádně užíváme
Já částečně doufám, že je to o člověku. Tchyně když mluví pořád o vaření, tak těžko syn bude zaujatě poslouchat. Prostě být trochu „moderní“. Chytrý mobil dneska základ. Poslat fotku denně je deset vteřin a jsi informována a snacha ani neví… Prostě když bude normální, že si mladý nechají dát čip do ucha, dám si to taky ![]()
@terien píše:
Ale holčičí svět přece nejsou jen sponky a volány
Já to přeci vím, ale ty jsi psala, že když nějaká napíše, že ji holčičí svět není blízký, jestli se jako citi byt mužem, tak to jistě míněno není..
@belladonna píše:
Já to přeci vím, ale ty jsi psala, že když nějaká napíše, že ji holčičí svět není blízký, jestli se jako citi byt mužem, tak to jistě míněno není..
No a já právě nerozumím tomu, jak je to míněno. Že někdo není na sponky a růžovou znamená, že nemá žádný holčičí svět? Právě taková žena musí vědět, že holčičí svět je i o něčem jiném. Mi to přijde taková výmluva pro sebe i ostatní.
@terien píše:
No a já právě nerozumím tomu, jak je to míněno. Že někdo není na sponky a růžovou znamená, že nemá žádný holčičí svět? Právě taková žena musí vědět, že holčičí svět je i o něčem jiném. Mi to přijde taková výmluva pro sebe i ostatní.
No, já to vidím spíš jako takové zlehceni. Však to tady padá od matek holek běžne i v této diskuzi-jsem ráda, že můžu cesat, bavit se o módě.. Kluka bych nechtěla, protoze je to jiný svět. Tady to takto píše plno žen, nic extra bych v tom zrovna nehledala. A některé ženy jsou opravdu víc na ty kluky a chtějí mít syny, však jich to tu pár i psalo. Nehledala bych v tom vymlouvani. ![]()
@belladonna píše:
Jo. Na druhou stranu, kdybys měla ty sama syna, třeba by tě samotnou překvapilo, že je mazlivý, neurvany, s klackama se nemlati, není o nic agresivnejsi, než sousedovic Anička a ta je naopak pěkný dablik atd. Nevim, no. Je to dítě od dítěte. Já právě mám toho klidného syna a dobře vztahy a tchyni a tak, tak mi to přijde, jako zbytečné strašení něčím, co nikdy nemusí přijít. Ale je to tvůj pohled, no. Však ti jen píšu, že to tak špatně (např ten vztah snacha tchýně) vůbec nemusí dopadnout.
určitě nemusí, já jsem třeba byla dobrá snacha, tchyně loni zemřela, teď to byl v pondělí rok a stále mi chybí a je mi po ní smutno. A manžel ji miloval, opravdu ji miloval z celého srdce a byl to hodný syn. Nicméně stejně jako většina mužů neměl ty buňky co mají ženy, jelo se tam, když jsem naplánovala já, zavolal většinou, když jsem mu řekla dlouho si nevolala mámě, jel koupit kytku když jsem řekla hele, máma bude mít narozeniny, fotky dětí, pokroky dětí, to jsem jí posílala já, on by po tom ani nevzdechl. Když tchyně jakže dělala něco mimo naše chápání a on by se jako chtěl zlobit a vymezovat, byla jsem to já, kdo uklidňoval situaci, že každý máme své mouchy. Já nikoho nestraším, já prostě konstatuji to, co si myslím a to, co já vidím. A konstatuji to proto, že vysvětluji, proč někdo řekne, že jsou holky lepší a jak to v podstatě myslí, že to není vyvyšování člověka nad člověka. Kdybych měla syna, viděla bych ho jinak, mateřská láska je v tomhle výjimečná, je totiž slepá a nekritická, takže i já bych viděla v tom synovi andílka, jako to vidí ve svých synech jiní. Ale myslím se, že holky jsou PRO MĚ, lepší, jsou mé splněné přání a jsem tak spokojená.
@Šáruší píše:
určitě nemusí, já jsem třeba byla dobrá snacha, tchyně loni zemřela, teď to byl v pondělí rok a stále mi chybí a je mi po ní smutno. A manžel ji miloval, opravdu ji miloval z celého srdce a byl to hodný syn. Nicméně stejně jako většina mužů neměl ty buňky co mají ženy, jelo se tam, když jsem naplánovala já, zavolal většinou, když jsem mu řekla dlouho si nevolala mámě, jel koupit kytku když jsem řekla hele, máma bude mít narozeniny, fotky dětí, pokroky dětí, to jsem jí posílala já, on by po tom ani nevzdechl. Když tchyně jakže dělala něco mimo naše chápání a on by se jako chtěl zlobit a vymezovat, byla jsem to já, kdo uklidňoval situaci, že každý máme své mouchy. Já nikoho nestraším, já prostě konstatuji to, co si myslím a to, co já vidím. A konstatuji to proto, že vysvětluji, proč někdo řekne, že jsou holky lepší a jak to v podstatě myslí, že to není vyvyšování člověka nad člověka. Kdybych měla syna, viděla bych ho jinak, mateřská láska je v tomhle výjimečná, je totiž slepá a nekritická, takže i já bych viděla v tom synovi andílka, jako to vidí ve svých synech jiní. Ale myslím se, že holky jsou PRO MĚ, lepší, jsou mé splněné přání a jsem tak spokojená.
Tohles napsala hezky a srozumitelne.
![]()
@Mmmanka píše:
Ja chapu, co chces rict, ale i tva formulace je treba pro me takova zvlastni. “Klucici svet je desny”, nemyslim si, ze jen behaji a rvou. Ano, jsou jini, je to rozdil pohlavi. Akorat by me teda zajimalo, co si do toho projektuju.
Klučičí svět není děsný, je jiný. A ne každý ho snáší dobře, já ho třeba dobře nesnáším. Možná je to tím, že nemám toho kluka a nikdy jsem kluka nechtěla, tak prostě nemám přirozeně danou tu toleranci k jejich normálnímu klučičímu chování, které mě rozčiluje.
@Šáruší píše:
Jo, dobrá myšlenka, ze to hodně záleží na té snase, když je rozumná, tak může být tchýně v klidu.. Jak jste to měli vy, tak to my vlastně máme podobně. Takovéto věci obstarávam taky já, ale muž obstará zase jiné věci. A dohromady to funguje dobře, že tchýně není nijak upozadena.