Já už opravdu nevím, jaké boty jsou správně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7534
21.9.23 09:23
@Janli píše:
Do města nemá mít dítě BF boty. Zkus si chodit v těch slupkách celý den po betonu, jak tě bude všechno bolet. Vyrábí se spousta pohodlných a měkkých bot, co navíc umí pěkně odpružit chůzi po tvrdým.

Dcera má barefoot i do města.. ale nee ty uplně tenoulinké. Nosí froddo, jonap… nestěžuje si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
21.9.23 09:23
@mihla píše:
Hele, syn má taky vysoký nárt, široké prsty a uzounký kotník. A fakt je to s botama boj. Jako malý musel mít barefoot, do jiných bot se nevešel. Jo jasně, mohl mít obyč boty, ale tak minimálně o 2 čísla větší, aby ho netlačily malíčky. Většinu bot ani nezalepil, jak mu byly krátký ty pásky přes nárt a do šněrovacích nohu ani nenarval. Když už se našly boty vepředu dobrý, tak kolem paty a kotníku mu plandaly.
Jak roste, tak naštěstí se mu noha trochu mění a už můžeme koupit i normální boty. Máme vytipovaný jedny sportovní boty a dvoje celoroční, do kterých se vejde a sedí mu, a to je vše. Jestli přestanou tyhle konkrétní typy vyrábět, tak jsme asi v háji. BF už mu kupovat nechci, hodně sportuje a na to moc vhodné nejsou.

Já neříkám, že to občas nevyžaduje nějaké hledání. Ale jak vidíš i u vás, jde to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
21.9.23 09:26
@ugluk píše:
@terien no a nebo máš kolem sebe rodiče, kterým je to tak nějak fuk a nacpou dítě do čehokoliv. Já taky na tělocvik a kroužek kupuju obyč boty ve sportu, protože potřebuju troje (často dvakrát za rok) a milionář nejsem. Nacpe se do nich, co by ne, jen to není žádná hitparáda a těch pár hodin týdně se holt noha přizpůsobí botě. Trvalé to odmítám. A ano, mít děti nohy jak já, taky hrdinně vyjrikuju, jak jsou matky kolem mimo a neschopný, když nic nesezenou. Já se taky v klidu obuju v normální obuvi (kupodivu po letech v bf, to bych asi vlastně neměla obout už nic, co).

Ji, úplně všem okolo je jedno, co jejich děti nosí :lol: hele, mě je úplně egal, jaké boty kdo má, ať si lidi obouvají deti třeba do uříznutých pet lahví. Ale ať to všude přestanou cpát jako jedinou správnou variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7534
21.9.23 09:30
@Lily Evans píše:
Zajímavý, holkám se nikdy žádný capáčky nerolovaly a všechny správně vybrané držely pěkně.
Jinak já jsem pro zdravej rozum - netřeba se zhroutit z pár milimetrů, ale je dobrý na to dávat pozor :mrgreen: Bobuxy jsem přestala kupovat kvůli tvrdosti, některé se rozchodí ale většinou spíš ne. Nicméně starší v nich chodila dlouho, měla je ráda a nohy i držení těla má bez vad. Holky (6 a 2 roky) jsou čistě na BF, já na 80 %, manžel na 20 % :mrgreen: a z vlastní zkušenosti širokonožce - já bych klidně nosila i ne BF, kdyby se mi do nich vešla noha :lol: Vansky jakž takž jdou na parádu, ale na větší chození dřou malíčky, na turistiku a běh mám Altry, jinak všechno BF, proč bych si dobrovolně týrala nohu když nemusim, žejo. U sebe už neřeším tzv drop, čili zvednutý pod patou, naopak moje chromé koleno určité odpružení ocení. U dětí je nutné aby byly rovné, jde celkem neomylně podle držení těla poznat jestli maj děti podrážku rovnou nebo ne.
Závěrem - naše fyzio, moje máma fyzio, i naše dětská se shodují že bota musí mít vhodný tvar a šířku špičky a ohebnou a rovnou podrážku - a to z nějakých bizarních důvodů splňuje barefoot, ale ne většina konvenční obuvi. Pro mě je to třeba fakt záhada, proč se obuvníci kolektivně napříč světem rozhodli, že budou vyrábět boty jiného tvaru, než je lidská noha :nevim:

Diskutovali jsme s dcerou zda ji nevadí že nosí jiné boty než děti.. u nich ve třídě barefoot nenosí nikdo… a ona že nechápe jak to ty děti můžou nosit, že přece nemá nohu do špičky.. že ona chce svoje pohodlné boty :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
21.9.23 09:36

No a nešlo by to prostě tak, ať si každý nosí boty, které mu vyhovují? Kdo je zastáncem Barefoot, ať je nosí vždy a všude, ale nemusí přesvědčovat ostatní, že si v normálních botách zkazí nohy, ne? A naopak. Mě třeba nevyhovují vůbec, sice šířka by byla v pohodě, ale potřebuji měkkou stélku. V tomhle typu bot mě strašně bolí chodidla. Já zas mám problém od malička s vysokým nártem a silnou nohou u kotníků. Třeba páskové sandály, které bych v pohodě zapla, nebo kozačky na zip, to je tedy problém. Taky mi přijde, že ty boty dělají jak pro Popelku a ne pro normální lidi. Do těch CCC, Deichmanů a podobných už ani nechodím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101928
21.9.23 10:08
@terien píše:
Ji, úplně všem okolo je jedno, co jejich děti nosí :lol: hele, mě je úplně egal, jaké boty kdo má, ať si lidi obouvají deti třeba do uříznutých pet lahví. Ale ať to všude přestanou cpát jako jedinou správnou variantu.

Jestli sis vsimla, tak tu barefoot nikdo necpe, spousta lidi by ocenila normální boty ve spravnem tvaru a bez zvýšení pod patou… A netravit jejich hledanim mnoho desitek hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
21.9.23 10:10
@terien píše:

Mně spíš přijde, že ty to bf všude cpeš jako jedinou blbou variantu :nevim:

Jinak když se kouknu po skolkove třídě, jsem pevně přesvědčena, že kdyby rodiče vyndali dětem vložky z bot a postavili je na ně, v nemálo případech by se divili, jak vpředu prstíky přetékají. Vedle mého dítěte sedí holčička se stejným tvarem nohy, fakt široká špička. Nosí Superfity (na velmi úzkou nohu). Obuje se do nich, na délku sednou, jsou to kvalitní a drahé boty, tak co řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
21.9.23 10:56
@ugluk píše:
Mně spíš přijde, že ty to bf všude cpeš jako jedinou blbou variantu :nevim:Jinak když se kouknu po skolkove třídě, jsem pevně přesvědčena, že kdyby rodiče vyndali dětem vložky z bot a postavili je na ně, v nemálo případech by se divili, jak vpředu prstíky přetékají. Vedle mého dítěte sedí holčička se stejným tvarem nohy, fakt široká špička. Nosí Superfity (na velmi úzkou nohu). Obuje se do nich, na délku sednou, jsou to kvalitní a drahé boty, tak co řešit.

Už jsem psala, že bf je výborná varianta pro nohy s patologií nebo tak extrémními rozměry, že se do jiných bot nevlezou. Takže ne, necpu to jako jedinou blbou variantu. Taky jsem psala, že do lesa i na zahradu jsou v pohodě. Na spoustu jiných situací jsou absolutně nevhodné a to zase záměrně přehlíží ti, co módě bf podlehli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
21.9.23 10:57
@j.a.n.i1 píše:
Jestli sis vsimla, tak tu barefoot nikdo necpe, spousta lidi by ocenila normální boty ve spravnem tvaru a bez zvýšení pod patou… A netravit jejich hledanim mnoho desitek hodin.

I v bf musíš hledat, takže je to jen o tom, co kdo preferuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101928
21.9.23 10:59
@terien píše:
I v bf musíš hledat, takže je to jen o tom, co kdo preferuje.

Ale porad to neni tak, ze jsou vyhovujici jedny ze 100, co tu prosazujes ty, jak ze prece pohoda, muzes si vybrat z klasickych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
21.9.23 11:06
@j.a.n.i1 píše:
Ale porad to neni tak, ze jsou vyhovujici jedny ze 100, co tu prosazujes ty, jak ze prece pohoda, muzes si vybrat z klasickych.

Já nic neprosazuju, mě je úplně jedno kdo v čem chodí. Z klasických se vybrat dá, děláte z toho zbytečný drama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
21.9.23 11:20
@KKK85 píše:
Dcera má barefoot i do města.. ale nee ty uplně tenoulinké. Nosí froddo, jonap… nestěžuje si.

U nas mely deti od zacatku jen BF, i ja jsem na nej presla s nima..ale kolem 5ti let si nejstarší dcera vzdy pri chuzi někam zacala stezovat, ze ji boli nohy, myslela jsem si napřed, ze je líná, nebyla schopna popsat, co ji presne boli, nakonec jsem zjistila, ze ji fakt vadi chodit v BF po asfaltu ( a to chodi treba jen 800m do skoly a zpet).

Kdyz jsou mensi, je podle me BF super, deti jsou lehoucky, behaji hlavne po travnikach, detskych hristich, pro vyvoj nohy mi to fakt prijde nejlepsi, na delsi presuny jsme zpravidla pouzivaly nejaky jezditka, takze vlastne po asfaltu tolik nechodily. Ale jak zacnou chodit dyl a rychlej po asfaltu, za me ideal nejaky barefoot kompromis. I me to zacalo po par letech vadit, bolely me kyčle, kdyz jsem potrebovala nekde popobihat za detma po asfaltu, bylo mi to v BF fakt neprijemne.

Problem je ted co nosit, bot se sirsi spickou s tlustci podrazkou tolik neni..pro dospele je super joe nimble, pro deti se mi zatim osvedcily na leto keeny, na zimu vikingy a backurky Beda/ Jonap. My si teda v kamenne obuvy zpravidla nevyberem ( a když ano, tak to pak odmitaji nosit), radši objednam nekolik modelů domu, pak to tu dva tydny zkousime, vyberem a zbytek posleme zpet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7534
21.9.23 11:33
@jajackie píše:
U nas mely deti od zacatku jen BF, i ja jsem na nej presla s nima..ale kolem 5ti let si nejstarší dcera vzdy pri chuzi někam zacala stezovat, ze ji boli nohy, myslela jsem si napřed, ze je líná, nebyla schopna popsat, co ji presne boli, nakonec jsem zjistila, ze ji fakt vadi chodit v BF po asfaltu ( a to chodi treba jen 800m do skoly a zpet).

Kdyz jsou mensi, je podle me BF super, deti jsou lehoucky, behaji hlavne po travnikach, detskych hristich, pro vyvoj nohy mi to fakt prijde nejlepsi, na delsi presuny jsme zpravidla pouzivaly nejaky jezditka, takze vlastne po asfaltu tolik nechodily. Ale jak zacnou chodit dyl a rychlej po asfaltu, za me ideal nejaky barefoot kompromis. I me to zacalo po par letech vadit, bolely me kyčle, kdyz jsem potrebovala nekde popobihat za detma po asfaltu, bylo mi to v BF fakt neprijemne.

Problem je ted co nosit, bot se sirsi spickou s tlustci podrazkou tolik neni..pro dospele je super joe nimble, pro deti se mi zatim osvedcily na leto keeny, na zimu vikingy a backurky Beda/ Jonap. My si teda v kamenne obuvy zpravidla nevyberem ( a když ano, tak to pak odmitaji nosit), radši objednam nekolik modelů domu, pak to tu dva tydny zkousime, vyberem a zbytek posleme zpet.

Dcera nosí ještě i ty keeny. Tenisky i sandále. A jinak na zimu froddo. Ale tam mi nepříjde ta podrážka až tak tenoučka.. jsou i tenčí a měkčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
21.9.23 11:54
@KKK85 píše:
Dcera nosí ještě i ty keeny. Tenisky i sandále. A jinak na zimu froddo. Ale tam mi nepříjde ta podrážka až tak tenoučka.. jsou i tenčí a měkčí.

Froddo jsem taky parkrat objednala k vyzkoušení, hodne je lidi chvali, ale detem nikdy nesedly. Ani nevim proc, mozna maji moc nízký nárt.
No je to boj. A kdyz clovek neco najde, tak to zpravidla prestanou vyrábět ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
21.9.23 13:14
@mihla píše:
Hele, syn má taky vysoký nárt, široké prsty a uzounký kotník. A fakt je to s botama boj. Jako malý musel mít barefoot, do jiných bot se nevešel. Jo jasně, mohl mít obyč boty, ale tak minimálně o 2 čísla větší, aby ho netlačily malíčky. Většinu bot ani nezalepil, jak mu byly krátký ty pásky přes nárt a do šněrovacích nohu ani nenarval. Když už se našly boty vepředu dobrý, tak kolem paty a kotníku mu plandaly.
Jak roste, tak naštěstí se mu noha trochu mění a už můžeme koupit i normální boty. Máme vytipovaný jedny sportovní boty a dvoje celoroční, do kterých se vejde a sedí mu, a to je vše. Jestli přestanou tyhle konkrétní typy vyrábět, tak jsme asi v háji. BF už mu kupovat nechci, hodně sportuje a na to moc vhodné nejsou.

Z mého dítěte jsou nešťastné i prodavačky s BF obuví, protože vyzkoušíme snad všechny boty v krámě a do většiny se ani nevejde. Nestrčí tam vůbec nohu.

Nakonec jsme přešli na boty od Baty. Já vím, že nic moc, ale alespoň se do nich vejde. I když o několik čísel větších.

Nejhorší je kupovat zimní. Ty snad dělají podle jednoho mustru. A učitelky si pak ve školce stěžují, že kupuji moc velké. Jenže do menších tu nohu vůbec nedostane.

A to nemluvím o ceně. Pokud chce koupit člověk nějaké lepší kvalitní boty, tak zaplatí i dva tisíce. A pro mě jako pro samoživitelku na sociálných dávkách je jaksi neúnosné snad každé tři měsíce kupovat boty za dva litry, protože mu zbytněl nárt. :zed:

Také se těším, až mému dítěti poroste noha na délku a ne na šířku kotníku a okolo nartu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková