Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Jsem si na tuhle diskuzi zrovna vzpomněla, když jsem v čekárně u doktora našla číslo časopisu Fyzioterapie zaměřené na dětské obouvání. Články asi od deseti fyzioterapeutů a paní ze společnosti, co je zodpovědná za certifikát Zirafka. No, asi tak 10:1 ve prospěch bf, prostě když chce člověk odborný názor, v dnešni době ho najde ve prospěch čehokoliv, co by rád (zcela jistě existuje někde v čekárně i odborný časopis, co je zcela proti bf). Ale zaujala mě tato tabulka (ta spodní). Vsadím se, tech 75 % matek tvrdí, že pro své děti seženou v pohodě boty. A bez ironie nepochybuji, že vědí, pro děti dělají to nejlepší.
Jo, je to průzkum že školek. Změření délky a šířky nohy a porovnání s délkou a šířkou boty, ve které tam dítě přišlo. Vyhovuje 26 procent. Na délku vyhovuje 75 procent, to je totiž jediný rozměr, který vám změří v běžné obuvi.
Tak pokud má dítě atypickou nohu, čili vadu, tak výběr bot mezi normálními není, což je logický, lze si nechat obuv ušít na míru. Ale to je úplně jiný téma.
Obouvat do BF zdravý dítě je na hlavu. Bota musí být bota. Po trávě, atp. ideálně boso.
Běžci taky neběhají po rovném terénu v BF.
@Zeoli píše: Více
Atypická noha je vada?
A co bys tedy poradila obouvat dětem se širší nohou a dominantními palci? (Což za atypickou nohu úplně nepovažuji) Fakt mě to zajímá, momentálně to hodně řeším.