Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Janeynka píše:
Je vidět, že je opravdu podle každého miminka jak to dopadne se vším. Nejhorší je, že každá knížka nebo ty časopisy co jsme dostala v nemocnici a tak tak všude píší něco jinýho. tak já to nějak zkusím. ale šli byste už ven s kočárkem když jsme se vrátili´14.6. z porodnice?
Jo, sla bych ven i kdyby me pustili z porodnice vcera…
samozrejme, vseho s mirou, ale miminku se nic nestane.
Malej, kdyz se narodil, tak byl malej
a doktorka nam jenom rikala, at pockame s prochazkami, nez bude mit tri kila. Neptala jsem se proc. Dohnal to za dva tydny, takze po prevazeni po 14tidenni prohlidce jsem s nim zacala chodit ven. Jinak spavat nas v porodnici taky naucili na boku a ja to tak s nim dlouho praktikovala, v postylce na boku, stridala jsem strany, aby mel peknou hlavicku
, v kocarku na zadech. Oblikala jsem mu vetsinou dupacky a prikryvala bud teplejsi dekou, nebo lehci, podle pocasi. Spaci pytel ani zavinovacku nikdy nemel, nas malej si vzdycky pred spanim potreboval (a potrebuje stale) chvili porvat a rucicky ze vseho vytahl, jak sebou mrskal, tak jsem to vzdala. A musim se priznat, ze o spacim pytli jsem slysela az na eMiminu, no a to byly malemu uz tak dva mesice, takze ten jsme nemeli.
![]()
@Easinka já při narození měla 2450 a mámě taky řekli, že ven až budu mít aspoň ty tři. a brzo pochopila - jsem lednový dítě - ani koupat mě pomale nemohla, 25st. v koupelně a voda teplejší než má být a já modrala zimou. až při 3kg se to najednou změnilo. tak ono na tom asi něco bude. když dítě nemá určitý poměr délky a váhy, nemá vlastně ani to minimum izolace, co by mělo mít… samozřejmě třeba dneska to asi nepoznáš
ale ona ta izolace chrání i proti přehřátí ![]()
@Janeynka píše: šli byste už ven s kočárkem když jsme se vrátili´14.6. z porodnice?
Záleží na tom, jak se cítíš. Pokud se fakt cítíš na to jít ven, chodit, tak prosím, já dělala hrdinku při druhým, v jeho 2dnech jsem byla se starším na hřišti, pak přišla večer moje PA nás oba omrknout a dostala jsem pěkný sprduňg, že mám polehávat a čekat, až se mi zavine děloha a trochu zatáhne pánevní dno, jinak se mi prověsí a budu ho mít dle jejích slov u kolen ![]()
Takže já bych na dítě otevřela okno, ať je čerstvý vzduch a pokud je schopné doma spát, tak bych si hodila nohy hore, kočárkování si ještě užiješ dosyta, ale je fakt, že tělo by se mělo nejdřív trošku vzpamatovat, od toho je tu období zvané šestinedělí ![]()
@Janeynka já bych to tak neřešila, co si všechno přečteš, protože je spousta věcí, které s novorozencem můžeš dělat a nemusíš
Pokud dítěti zavinovačka vyhovuje, tak jí dávej, pokud ne, tak ne ![]()
Já jsem měla dítě asi do 6 měsíců na velkém péřovém polštáři, trochu nakloněném, kvůli ublinkávání. Přišlo mi to pro něj pohodlnější, než tvrdá matrace. Zavinovat nesnesl, spal dobře i bez toho.
A oblékání závisí na počasí - pokud je 16° a fouká, tak bych oblékla přes body klidně i flísovou kombinézku a bavlněnou čepičku. Pokud je 30°, tak body, bavlněné kalhoty a do zálohy lehkou deku ![]()
Jít ven záleží na tobě, já jsem po porodu vyšla ven poprvé asi 6. den (k dr.) a nic moc, ok jsem byla asi až po 14 dnech. Ale jinak, proč ne ![]()
Ahojky, my jsme týden z porodnice, takže to teď aktuálně taky řeším
tak z mého pohledu, co jsem zatím vykoumala
my jsme zas v porodce leželi v zavinovačce, dece a ještě přikrytí péřovým polštářem… tak jsem se bála co doma, takže odbouráváme postupně, měla zavinku a dvě deky a teď spí už jen pod dekou, do zavinovačky zavinu jen když je neklidná a deku už nedávám.
ven můžeš normálně, jen pozor na velká vedra, kočárek se rychle přehřívá. A dítko obleč stejně jako sebe, takže třeba v dnešním teple krátký overálek, nebo bodynko a ponožky a překryješ plenou - do kočárku nesmí svítit sluníčko, pokud svítí, zavěs plenu ![]()
S těma polohama jsou to dohady, nám v porodnici říkali, že na záda ne, dávali na boky a bříško, pak mi dr. řekla, že na bříško ne… Po jídle dávat na boky - aby si ublinkla, mimo jídlo na záda. A na bříško stačí chvilku na přebalováku.
A oblíkám podle teploty doma, chůvička mi hlásí, kolik máme nebo tak intuitivně ![]()
Tak my tedy zavinujeme do rychlozavinovačky a mám jí staženou stuhou. Jsou nám 3 týdny a plně to vyhovuje.
Jednou jsem zkusila spaní bez zavinovačky a moc jsme se nevyspali ani jedna.
Spíme na boku.
@PjckjsANEBjája Aha, to je zajimavy, mimco proste potrebuje obalit tukem.
Jinak, kdyz jsem tak koukala na ty prispevky, je fakt, ze i maminka se musi citit fit, nez pujde s prckem ven. Ja se v malem bytecku citila v pohode, ale kdyz jsem pak vyrazila po par dnech poprve ven, s manzelem do obchodu nakoupit, koukala jsem jako blazen - musela jsem jit hrozne pomalu a hned jsem se zadychala, bylo to, jako kdybych sla maraton!
Nastesti se to rychle lepsilo, takze do tech 14ti dnu, kdy se malej mohl zacit jezdit vencit
, jsem ja mohla taky. ![]()
My měli v porodnici jenom zavinovačku a to se malý narodil v prosinci a v pokoji bylo tak 20 stupňů. Doma mi v ní spal tak 2 týdny, pak šel pod deku.
Malý nejraději spal na boku. Takže jsem mu dělala z deky takové hnízdo, aby nepřepadl na záda nebo břicho.
Ven bych klidně šla. My měli smůlu, že nás pustili za hrozné chumelenice.
Jinak dítě venku moc nenavlíkej. Přehrátí je nebezpečnější než prochladnutí. V těch vedrech co jsou teď bych klidně dala jenom body s krátkým rukávem a třeba přikrýt látkovou plenou. Nebo nepřikrývat a dát ponožky.
Ja ponozky na malym uplne nesnasim. Bud se mu vysvlikaj a pak ma jenom jednu a druhou hledame po celem byte, nebo jsou naopak moc tesny. Radsi jsem davala dupacky a v teple na nozicky nic. Pry nevadi, kdyz jsou rucicky a nozicky studenejsi, hlavne telicko ma byt teple. Ja se tim ridila.
@Easinka píše:
Jinak spavat nas v porodnici taky naucili na boku a ja to tak s nim dlouho praktikovala, v postylce na boku, stridala jsem strany, aby mel peknou hlavicku
Přesně..