Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. člověk moc čte a pak je z toho mimo!
V nemocnici jsme leželi v zavinovačce a ještě s dekou teď v červnu týden zpátky, ve čtvrtek jsme přišli domů. Dneska jsem četla, ze mimčo by nemělo spát v zavinovačce, že se v ní nemůže hýbat a nevětrá.
Pak má ležet na zádech, ale my jsme mimčo opírali o bok postýlky.
a pak jak zakrýváte mimča? používáte tu zavinovačku?
a co oblíkáte mimčům narozeným v červnu?
děkuju za vaše zkušenosti ![]()
Ja osobne jsem davala spinkat uplne normalne a bez zavinovacky uz od narozeni - mala v zavinovacce byt nechtela… normlne jsem dala na matraci, bez polstarku, pod hlavou mela plenu proti ublinknuti a prikryvala jsem perinou, v cervnu ve vedrech bych na noc prikryla nejakou lehkou dekou nebo prosteradlem, v chladnu normlsne perinkou… na pyzamko overalek.
Rozesmála jsi mě, když jsem si tě představila, jak ty i mimino ležíte v zavinovačce. Prosím tě, s miminem to chce dělat podle toho, jaké je počasí a jak máte doma. Venku může být 30st, ale v takovém starém zděném domku může být 20st, takže se mrkni jaký má nos, jestli studený, tak ho přikryj, sleduj, jestli nemá potničky (červené tečky), jeslti není za krkem zpocený… a podle toho ho oblékej. Říká se, že by dítě mělo mít o jednu vrstvu víc než máš ty. Teď je vedro, takže stačí body, dupačky a kdyby mu bylo vedro tak jen ponožky a body… Dej si klidně do kočárku teploměr - v létě v něm bývá dost vedro. Když byly největší vedra mimino jsem měla v kočárku jen v pleně a max. mělo přes sebe jen látkovou plenu, ale taky jsem zažila takovou zimu, že jsem jela koupit rychle sametové dupačky a teplý kabátek+ čepici…
Ještě k zavinovačce - moje první dítě bylo uřvané a pak jsem zjistila, že mu vyhovuje být v teplé zavinovačce a pevně utáhnuté, pak spalo a spalo… druhé chtělo volnost - ale obě jsem dávala spát na bok
Je vidět, že je opravdu podle každého miminka jak to dopadne se vším. Nejhorší je, že každá knížka nebo ty časopisy co jsme dostala v nemocnici a tak tak všude píší něco jinýho. tak já to nějak zkusím. ale šli byste už ven s kočárkem když jsme se vrátili´14.6. z porodnice? ![]()
@ynax píše:
Ještě k zavinovačce - moje první dítě bylo uřvané a pak jsem zjistila, že mu vyhovuje být v teplé zavinovačce a pevně utáhnuté, pak spalo a spalo… druhé chtělo volnost - ale obě jsem dávala spát na bok
u nás taky tak a to i v srpnu v těch vedrech ![]()
Co vim tak se muze chodit s novorozencem normalne ven, ze se nemohlo to bylo driv, jako prevence nahleho umrti se doporucuje nechat spat na zadech, odstranit hracky apod. z blizkosti a nechat spat v takovym tom spacim pytli, je to udajne nejbezpecnejsi, spaci pytle jsou letni a zimni, a jeste ma udajne uplne cerstvy novorozenec i treba pri 30 st mit cepicku, a ponozky protoze maji udajne jine vnimani teploty
Nám se malí narodil v červnu i když venku je 30 tak mi měli dupačky a bodičko přikryté v zavinovačce do toho měl i lehkou deku hod měl rád teplo. Tobě může být teplo ale malí na to není zvyklí sám se nezahřeje. sleduj zádíčka pod hlavičku zda je mu teplo nebo ne. nosík není
Vidíš a o tom spacím pytli tam psali že je taky špatný. tak já fakt nevím. je to nějaká odbornice a napsala knihu…
Já mám šestitýdenní miminko a střídám zavinovačku, zavinuju do deky, když je tepleji a moc máchá ručičkama a budí se tím, na noc přikrývám ještě peřinou, je tu v noci tak 17-18 stupňů. V pytli mi spí taky pěkně, ale ten dávám spíš přes den, aby mohl kopat nožkama a vyprděl se. Spinká v bodyčku a overálku, když je míň oblečený, tak mu je zima. Ven dávám čepičku vždy, pokud teda není v šátku.
Ven nám doporučila doktorka od začátku, když je hezké počasí, na hodinu denně.
Prcek je srpnovej…takže taky v horku ![]()
Byl spokojený v zavinovačce. Měl bodýčko s dl. rukávem a holé nohy - max. ponožky…fakt byl spokojenej.
Dávala jsem ho na bok a polohy jsem střídala. Vždy po kojení jsem ho dala na druhý bok, než dosud ležel. I na noc spal na boku a to spal dlouho, třeba až do 4 do rána - kdy se vzbudil na kojení a potom jsem ho dala na druhý bok…
A v zavinovačce jsem ho pak i šoupla do kočáru a byl venku - jen musíš mít kočár pokudmožno ve stínu. Uvnitř je nepředstavitelný vedro ![]()
Jeden čas jsem si tam i dala teploměr, abych měla představu, jak tam má… tchyně se mi smála, ale pak byla překvapená, že tam měl 30 a venku bylo 20…home ho začla svlíkat…
Dělaj to tak, jak to vyhovuje miminku.
Já jsem pokračovala s tím, co mě naučili v porodnici.. ![]()
Moje obě děti milovali být zababušené v zavinovačce… řídila bych se podle miminko.
Tak ja nevim, ja jsem napsala co nam doporucili v nemocnici a co tam doporucuje tamni sef novorozeneckeho a i ty sestry co tam pracuji ( a to i ty starsi, ktere jeste zazily dobu kde zadny spaci pytel nebyl
)
jinak zavinuti doporucily taky ale prave s tim ze je to min bezpecne…ja to budu delat asi tak ze zavinuti doma pres den, kdy mam moznost kontroly a spaci pytel na noc
jinak mi prijde i logicky ok co pise @Margery
Já jsem zavinovala pevně na vánočku i s rukama do tetra plíny, protože tak líp spal. Sice byl občas malinko opocený, ale potničky neměl. Ukládat dítě tak, aby spalo a neřvalo, to je nejpodstatnější ![]()
Jinak bych dle počasí dávala bodýčko s dlouhým/krátkým, ponožky a přikrýt tenkou bavlněnou dečkou, plínou nebo dát tenké bavlněné kalhoty (dupačky, polodupačky, legínky…)
A pak už se řídit dle mimina, pokud je zimomřivější, tak mu přidám tenkou bavlněnou vrstvu, pokud mu je v gatích horko, tak mu je sundám…
@Janeynka píše:
Je vidět, že je opravdu podle každého miminka jak to dopadne se vším. Nejhorší je, že každá knížka nebo ty časopisy co jsme dostala v nemocnici a tak tak všude píší něco jinýho. tak já to nějak zkusím. ale šli byste už ven s kočárkem když jsme se vrátili´14.6. z porodnice?
jj, šla bych ven. Venku je hezky. Nedoporučuje se pouze chodit ven s novorozencem když je -5. Ale to se dá stejně praktikovat pouze u prvorozených. ![]()