Jak by jste se zachovali při vztekání?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
331
10.1.21 23:02

Nechat dítě kecnout si na zadek je mnohem lepší než jí přes ten zadek dát. Hlídat hrany nábytku, aby se nepraštila třeba pusy, ale jinak? S každým pádem a bolístkou se dítě zlepšuje, učí se, jak se. pohybovat správně, aby se pádu a bolesti vyvarovalo. Nedivím se, že se vzteká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
825

@Limi123 kdyz ublizuje a ty mu za to ublizis je to naprosto absurdni. Tim, ze ma sourozence jsi mu vzala 100% pozornost a ta zarlivost je pochopitelna. Taky jsem terorizovala brachu, abych pak mohla brecet, ze ne rodice nemaj radi, kdyz mi za to nadavali.
Takze stojim si dal za tim, ze spravny to neni nikdy, ale mame 3 deti a vim, jaky to je nonstop resit nejaky spory, rozumim ti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461

Když ji plácneš, nic si z toho nevezme, akorát se vztekem ještě víc, bude to cítit jako nespravedlnost, protože tomu nebude rozumět. Já bych ji pustila s tím, že bych ji zjistila tak, abych případný pád zbrzdila a ona se nebouchla. Když nastane situace, že není možné dítěti vyhovět - např. chce vběhnout na silnici, to mi jednu dobu často dělala moje dcera - tak bych ji jednou, dvakrát řekla „vím, že se ti to nelíbí, ale pustit tě nemůžu, nechci, aby se ti něco stalo“ a nechám bez dalšího komentáře vyvztekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
825
10.1.21 23:07

Myslim, ze velmi potrebujes trochu ve volnych chvilich naposlouchat videa z projektu Dovychovat. Da ti to urcite hodne. Ja to hodnotim jako jeden z nejlepsich a velmi srozumitelnych a smysluplnych pocinu v oblasti vychovy. A vzhledem k tomu, ze je dceri rok, mas jeste celou vychovu pred sebou a mas idealni prilezitost udelat ti lip, nez kam se to evidentne schyluje, kdyz te rozhodi takova banalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.21 23:24
@misuled píše:
@Limi123 kdyz ublizuje a ty mu za to ublizis je to naprosto absurdni. Tim, ze ma sourozence jsi mu vzala 100% pozornost a ta zarlivost je pochopitelna. Taky jsem terorizovala brachu, abych pak mohla brecet, ze ne rodice nemaj radi, kdyz mi za to nadavali.
Takze stojim si dal za tim, ze spravny to neni nikdy, ale mame 3 deti a vim, jaky to je nonstop resit nejaky spory, rozumim ti…

Jenže u nás to tím není, on na pozornost nežárlí, je to kombinací povah těch dvou, mladší je netýkavka a všechno mu vadí, starší si hraje, jak se to líbí jemu a že se to mladšímu nelíbí, je mu jedno. Občas ho i provokuje z nudy.

Tím, že se mladší narodil, se mu nevzalo nic, mladší byl cca do 2 let nenáročné dítě, které nejdřív jen spalo a pak, pokud ho starší „neotravuje“, si umí samostatně hrát. Pozornosti má doteď víc starší, což si někdy i vyčítám.

Starší se snaží prosadit svůj styl hry, když mladší si chce hrát sám. A staršímu je jedno, že se to mladšímu nelíbí a pokračuje ve „své“ hře, čímž narušuje hru mladšího, který si chce hrát sám a podle sebe. To bývá největší kamen úrazu.

Já vím, že většinou to bývá žárlivost, u nás je to nesoulad povah a nízká empatie staršího (vrozená). Někdy si hrají i hezky, ale to zejména pokud na to má mladší náladu.

Pozornosti mají oba opravdu nadstandardně hodně, starší výrazně víc, v podstatě kdykoliv chce (kromě toho, když jdu na WC, vařím nebo něco, což zas tolik času není).

A prostě ho nemůžu nechat, aby mladšího takto trápil, on už se mi i budí v noci se slovy „Neber mi to, to je moje“ atp.

• Citovat
  • Upravit
801
10.1.21 23:31

Já bych ji pustila.. řekla bych ji ze když ji pustím spadne a pak bych ji pustila.. určitě bych ji nedala na zadek, za co jako? Tobě taky někdo dává na zadek když mas vztek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
10.1.21 23:33

Když to roční dítě plácneš, je to jen kvůli tomu, abys dala průchod svému vzteku. Pokud mi dítě balancuje někde, kde hrozí zranění, odnesu ho jinam. Když ho pak položím na zem, praští sebou a bude brečet. Bude mít na ten pláč právo, protože jinak to svoje rozhořčení dát najevo nemůže. Jako dá se snad čekat, že, když se ročnímu dítěti něco nelíbí (fakt ho tím svým přidržování štveš), tak že řekne: „Prosím, maminko, mohla bys mě na chvíli pustit, ať to můžu zkusit samo?“ To, že vříská a odstrkuje tě, to je komunikace, které je ve svém věku schopno. A ty ho za to plácneš? Takže se snažím v takové situaci odvést pozornost na něco jiného - hračka, koukání z okna na auta, říkadlo, prostě cokoliv… Pokud dítě ztrácí rovnováhu na bezpečném místě, tak ať spadne. Tím se učí a je to tak v pořádku.

Příspěvek upraven 10.01.21 v 23:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
10.1.21 23:34

Pohlidat si bezpecny pad a at si madam spadne. Pripadne ji vzit a posunout na bezpecnejsi misto, kde to bum muze udelat. Musi se to naucit.
Nas - 10 mesicu, se zacina taky vztekat, dokonce si i dupne 😂… no, preji nam pevne nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4135
11.1.21 07:23

Pustila bych ji, ať spadne. Akorát bych hlídala, aby se nebouchne hlavou o tu skříň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
11.1.21 08:52

Vztekající dítě, to je něco na mé nervy… Ale tebou popisovaná situace není neřešitelná, abys měla mít nervy takové, abys ji dávala přes zadek. :roll: U ročního dítěte je docela snadné odvést pozornost jinam, tím můžeš předejít nebo usnout počínající vztekání. Druhou věcí je, že pády patří k vývoji, s každým pádem si dítě řekne „takhle to nepůjde“ a příště si dává větší pozor, víc se snaží, prostě ho posouvají dál. A taky je přirozená zvědavost a zkoušení, jestli zvládne věci, které vlastně nezvládne, ale i to malou posune dál. Pro příště nepřidržuj, jen svým tělem zataras skříň, ostré rohy atd. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
11.1.21 10:34

V roce absolutne nema sanci pochopit, ze byla placnuta za, pro tebe, nezadouci emoci. Nejdriv zacne chapat placnuti za nezadouci cinnost (strkani ruky do zasuvky, tahani kocky za ucho), ale to taky jeste bude trvat dlouho.
Rikam si, kdyz uz te rocni vytaci normalnim chovanim, ze nejenze uvazujes o placani, ale stoji ti to i za zalozeni diskuze- co budes delat za rok a dele? Tohle te prece musi nechat v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.21 10:39
@VilaAnalka píše:
V roce absolutne nema sanci pochopit, ze byla placnuta za, pro tebe, nezadouci emoci. Nejdriv zacne chapat placnuti za nezadouci cinnost (strkani ruky do zasuvky, tahani kocky za ucho), ale to taky jeste bude trvat dlouho.
Rikam si, kdyz uz te rocni vytaci normalnim chovanim, ze nejenze uvazujes o placani, ale stoji ti to i za zalozeni diskuze- co budes delat za rok a dele? Tohle te prece musi nechat v klidu.

Klid, je to prvomatka, co nechce mít rozmazeleneé dítě. Tímhle si prošla určitě půlka z nás, co dělat, když se dítě nechová podle našich představ.

To je přesně ten důvod, proč bezdětné říkají: „Tohle moje dítě dělat nebude, moje bude vychované, na všem se domluvíme“ a pak přijde tvrdý stret s realitou :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
13843
11.1.21 11:25

Řekla bych jí, že spadne a když by se dál vztekala, prostě bych jí pustila..tak by spadla..ale je to nejlepší řešení. Pokud jí plácneš nic jí to nedá a tobě taky ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
858
12.1.21 18:17

Kromě toho, že pridrzovat dítě při chůzi je blbost..
Já vůbec nechápu to dilema :nevim: Nechceš ji nechat spadnout, aby ji to nebolelo, ale radši ji chceš bouchnout, aby ji to bolelo? 8o
A jen pro info, roční dítě neumí pracovat s emocema, takže se prostě občas vzteka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí