Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vysvětlím situaci…
Syn(16) jel se školou na výlet do Vídně,děcka se skládaly na flašku rumu,tak jim přispěl 20 kč.Jenže začaly pít už při cestě tam,což syn odmítl a nenapil se(má i svědky-spolužáky)Ale dva se tak opily,že na to učitelky přišly a okamžitě volaly rodiče,vezly je na hranice a ti si pro ně musely přijet…V pondělí ve škole ti dva napráskaly,ještě dva kluky,(mojeho syna)že jim na to daly peníze.Tak se syn přiznal,že jim dal dvacku,ale že nepil. jenže to nikoho nezajímá,má za to návrh na 3 z chování,zákaz třídního výletu,zákaz reprezentovat školu ve florbalu a prý má i hradit část faktury za autobus,jak se vracely na hranice.(Ale přitom se s nimi domů nevracel a jel zpět do Vídně s ostatními)
je to úplně stejný trest jak mají ti co pily a poblily se v autobusu(tak se na to přišlo)
Příjde mi to neadekvátní…navíc mám strach,aby mu to neovlivnilo nástup na střední školu,na kterou už je ofic přijat…
Byla jsem i ve škole,ale nic jsem nepořídila,učitelé pořád dokola mlely o spoluúčasti…
Beru že trest dostat musí,ale není to moc???
Přemýšlela jsem ,pokud by ta 3 z chování prošla,jestli se proti tomu můžu nějak odvolat,či žádat přešetření…
![]()
Děkuji za názory či rady…
Pokud syn nepil, tak mi trest přijde neadekvátní.Samo, že neměl souhlasit s koupí rumu, ale je mu 16 to se dá pochopit.
Určitě bych nechala hradit autobus jen ty, pro které si museli přijet rodiče, kvůli nim se na hranice jelo.
Ohledně odvolání nebo tak, neporadím.Snad se ozve třeba nějaká učitelka nebo někdo kdo má zkušenost.
Meli jsme podobny pripad v oddile a rodice se odvolavali (podali stiznost) na zrizovatele skoly, tedy na mesto, skolsky odbor, nebo jak se to nazyva. Jenze to byl zadrhel-i kdyz mesto shledalo, ze skola pochybila, tak pry rozhodnuti reditele skoly nelze nijak zmenit…asi jsem te moc nepotesila ![]()
Příspěvek upraven 15.05.12 v 17:29
Hmm, to je pitomý. S ředitelem/ředitelkou jsi mluvila? Asi bych se jí zeptala, zda je proti školnímu řádu půjčovat kamarádům peníze. Určitě se půjde nějakým způsobem odvolat, třeba školní inspekce či někdo musí mít možnost celou záležitost přešetřit. Držela bych se striktně toho, co je ve školním řádu, pokud syn dodržel, co tam je, tak bych šla tvrdě za tím stáhnout obvinění. Myslím si, že trest nezaslouží žádný, je to jako trestat člověka za to, že dal žebrajícímu feťákovi peníze a on si pak koupil fet. Naopak bych ho pochválila, že nakonec nepil a nepodlehnul tlaku - málokterý puboš tohle ustojí ![]()
Pokud nepil, adekvátní mi to nepřijde. Neřešila bych nic s učitelkou a šla za vedením školy. Pokud ani u těch neuspěješ, zkusila bych stížnost na nepřiměřenost u zřizovatele školy.
Trest je neadekvátní. Pokud se s učitšlkama nedá, zkus vedení. Ale i tam si myslím, máš šance malé. Budou určitě hájit učitelky.
Ale kdyby nedejbože tu trojku z chování dostal, myslím, že by to pak na střední mělo být úplně jedno. Dle mého je už přijat a měl by nastoupit čistým štítem. To, co se stane na základce po jeho přijetí, je už podle mě střední škole jedno.
Příspěvek upraven 15.05.12 v 17:31
Tyjo, vůbec nevim, jak bych to řešila. Učim 4.třídu, takže řešíme něco jinačího.
No jako matka bych se určitě proti 3 z chování ohradila…ve školnim řádu by měla mít každá škola (naše to tak má) popsáno, za co se jaká snížená známka nebo výchovný opatření dává - aby byli všichni učitelé sjednoceni v jejich udělování. Takže nech si ukázat školní řád a úryvek, který odpovídá 3 z chování…argumentuj tím, proč má mít trest stejný jako ti, co se provinili. Jo, klidně ať má zákaz výletu, ale 3 je moc.
Můžeš požádat vedení, jestli by ti neumožnili přijít na pedagogickou radu, kde se to projednává a odhlasovává, že bys tam vysvětlila všem učitelům, jak to vidíš ty…já třeba často hlasuju o žácích, který neznám a se situaci mě několika větami seznámí jeho třídní minutu před hlasováním…
A řešilas to i s vedením školy? Možná by tam byla nějaká možnost lepšího jednání.. No nevím, přijde mi to trochu přehnané… To by snad poznali, kdyby se zřídil úplně stejně, ne??
Ještě přemýšlím… když s vedením nebude řeč, rovnou bych si asi zjistila, jaký to bude mít vliv na vstup do nové školy a pokud to nebude vážnou překážkou, neřešila bych to. Panu synkovi bych to tedy vysvětlila, aby si nemyslel, že je to v pořádku, ale možná by ti to ušetřilo zbytečně vynaloženou energii… ![]()
S ředitelkou jsem mluvila,a stojí si za svým,prý to je její návrh a bude záležet na radě učitelů jak se rozhodnou,může z toho být jen důtka,ale nemusí…navíc ředitelka tento školní rok končí,má nějaké neshody se starostou obce a tak podala rezignaci…
a k tomu pití…není žádnej svatoušek,ale řekl,že mu přišlo na hlavu pít při cestě tam,protože si chtěl výlet užít…a ti co se opily,těm bylo 14…
Souhlasím, že syn by měl být potrestán. Přeci jen, kdyby neměl v plánu pít, tak by se na rum neskládal. Ale 3 z chování? Aby na tom byl stejně, jako kluci, co pili již cestou a autobus se kvůli nim musel vracet??
To mi přijde moc.
Nojo tak pokud ředitelka vypadá neústupně, nevim nevim. Každopádně se podívej společně s ní do školního řádu. To je „zákon“, kterým se musí řídit i ředitelka. Asi je vytočená, chce je asi i exemplárně potrestat…
Mě by na tom štvalo i požadování úhrady té zbytečné jízdy na hranice, tvoje dítě tam nevysazovali, kvůli němu to nebylo, tak proč by to měl platit najednou on?
Jestli se nic nezmenilo, tak na nove skole se o tom nedozvedi. Konecne vysvedceni z 9. Tridy se na SS neukazuje. Zajima je jen pololetni. Ale resila bych to i tak, melo by se bojovat proti nespravedlnosti…jinak nejsem ucitelka, jsem oddilova vedouci, ale 3 z chovani se mi zda moc…i kdyz vim, ze je strasne tezky najit vhodny a primereny trest…Co mi neni jasny-kdo jim tu flasku prodal?
S manželem ná to oběma přijde mimo… Syn měl říct, že jim půjčil dvacku a neřešil na co…
protože v tomhle případě očividně s poctivostí nejdál nedojde… ![]()
@Petttulis píše:
Souhlasím, že syn by měl být potrestán. Přeci jen, kdyby neměl v plánu pít, tak by se na rum neskládal. Ale 3 z chování? Aby na tom byl stejně, jako kluci, co pili již cestou a autobus se kvůli nim musel vracet??To mi přijde moc.
když jsem byla u ředitelky,tak si tam přizvala třídní a zástupkyni a se na mě vrhly,že jsem nestačila ani reagovat a vytahovaly na syna vše možné…