Jak často koukají děti na televizi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ounou
25.4.23 23:27

Já mám dítě jedno (3 roky). 3 dny v týdnu chodí do školky. To se na TV dívá chvilku ráno a chvilku večer ( po školce máme program venku, pokud není extrémně nevlídně, takže dojdeme pozdě).

2 dny v týdnu je se mnou. Oba dny má kroužek. Jednou dopoledne, jednou odpoledne. Ráno má tv u snídaně, pak vypínám. Hraje si, popř. spolu vaříme apod.
Pak jdeme ven (kroužek, hřiště, knihovna, výstava, pochůzky atd.). Vracíme se na oběd. Najíme se a buď jde spát, nebo si společně čteme (spí hodinu, čteme půl hoďky). Pak si mladej hraje (dneska si vyžádal barvy a nůžky a tvořil si). Chvilku pohádka a jdeme zas někam (buď kroužek nebo hřistě). No a pak se vrátíme k večeři. Pak chvilka TV a večerní rutina. Není to tak vždy, ale většinou.

Když nechci, ať se dívá, TV vypínám/reguluji. Nemyslím, že by žrala duše (i když u Cocomelonu mám to podezření :mrgreen: ), ale nechci děcko k obrazovce odkládat. Jak zabavit věkem rozdílné sourozence nevím, já bych (zřejmě) 5 letého/tou měla ve školce-aspoň na dopoledne.

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
25.4.23 23:40

Já to radši komentovat nebudu :roll:.

U nás je režim, do dvou let tv zakázaná, nějak po roce a půl jsem dovolila videohovory s babičkami. Od dvou let půl hoďka max, většinou pohádka ca. 10 minut np. když děláme inhalace, nebo musím uspat miminko. Spolu bohužel usnou málokdy a navzájem se budí. Někdy, když je hodně špatný den a tv je víc - np. při nemoci, nebo miminko má problém (miminko bude mít taky do dvou let tv 0, takže když zapínám, jdeme pryč) a neusne do těch 5-10 ti minut, pak jeden den televizi vynecháváme. Někdy se to taky naskládá víc než půl hoďka, když jsou třeba pohádky + voláme babičce. Zvláště s jednou si povídá hrozně rád hrozně dlouho. Pak taky jeden den televize není. Mám 2,5 leťáka a 6m mimino a už teď si umí hrát spolu i každý sám. Miminko začalo lézt, tak v zásadě si může dělat co chce a hrozně se mu to líbí, jak objevuje svět. Jenom občas pak zachraňuji zpod gauče a tak. Starší měl taky hodně svobody a taky se brzy naučil hezky si hru vymýšlet sám. Byl jako mimino nejedlík, ale televizí jsem to neřešila. Ráno tedy tv dovolená není (i když chce), jenom když je nemocný a děláme inhalace.

• Citovat
  • Upravit
2033
25.4.23 23:55

Mám skoro stejný věk, 4,5 a 1,75 a v běžný den maji televizi cca 30 minut po večeři. Jinak nic, žádné při snídani ani obědě ani úklidu, nic prostě. To se zavedlo a tak to je a nikdo ani nezkouší to zapínat.

Více jede televize při delších cestách autem, starší kouká na tablet, no a samozřejmě při nemoci, to kouká starší opravdu dlouho, třeba 1,5 hodiny dopoledne a totéž večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
26.4.23 00:04

U nas pohadky pro dite zhruba hodinu dopoledne a vecer tak ob den. Nekdy u toho snida, jak to vyjde. Ale teply obed u telky urcite ne.
Jinak ano, poustim abych udelala svoji hygienu, poklidila a ted pred porodem dala i chvili nohy nahoru. Ted je takove obdobi, ze se sama moc nezabavi, chce hodne kooperace :)
Jo a je pro me taky dost urcujici, ze se na vypnuti v klidu domluvime, zadny hystericky sceny kvuli TV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.4.23 02:58

U nás, když jde mladší (1,5) po obědě spát, tak starší (3) pustím cca na 30 minut buď pohádky v tv, nebo písničky na telefonu, protože potřebuju dělat nějakou práci na počítači. Tu dělám déle, ale po 30 min jí to vypínám. A pak holky koukají večer na večerníček a něco dalšího, co jde na déčku, taky cca 30 minut. Jinak u nás tv přes den neběží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
26.4.23 04:37

2 roky, přes den nespí. V noci taky moc ne ( 22-7.00), I když jsme denně 4-5 hodin venku za každého počasí je ten den dost dlouhý. Stihneme i TV. Nevím, co bych měla jinak neustále vymýšlet za animaci ( dítě je věkově samo logicky se ne úplně na dlouho zabaví ).
Navíc u toho pracuji a občas potřebuji něco v klidu vyřešit i přes den ( jinak pracuji s ním za zadkem a v noci )

Takže ano u TV je. Hodinu, dvě celkem? Nevím, neměřím to. Jen tedy asi přejdeme z TV na tablet. Ty obludy typu Bing mě v rozměru TV nebaví;)
Do teď dítě sledovalo železniční přejezdy ;) a bagry na YouTube.
Od září jde do školky na TV nebude čas už vůbec.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
26.4.23 04:47

Ještě mě napadlo. Vy se jako dospělí, nebo starší sourozenci nekoukáte/ nekoukají nikdy na TV?
Protože pak moc nechápu, proč si lidi pořizují ty mega TV, když na to koukají 20 minut za den.
Naše dítě spí 22-7.0 moc nevím kdy bych si bez jeho přítomnost pustila TV pro sebe. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4621
26.4.23 05:01

Mam teprve jednoho dvouletaka a ten ma TV 2× denne 5 minut, nejcasteji Krtecka, i kdyz ted kouka na zabery motorek, obcas treba takovy ty vtipny domaci zabery psu/kocek/kralicku.. nic jineho ho tam stejne nezajima a neudrzi dele pozornost, takze vlastne nemam ani duvod mu ji poustet vic, i kdyz ted s prichodem mimca ten cas u TV pravdepodobne stoupne. Obcas si pustim neco sveho na pozadi, kdyz si hrajem, ale to ho absolutne nezajima, pokud tam neslysi auto nebo plac mimina, tak na to nekouka.

TV k jidlu u nas neexistuje, jime v kuchyni u stolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
26.4.23 05:21
@kocourGarfield píše:
Ještě mě napadlo. Vy se jako dospělí, nebo starší sourozenci nekoukáte/ nekoukají nikdy na TV?
Protože pak moc nechápu, proč si lidi pořizují ty mega TV, když na to koukají 20 minut za den.
Naše dítě spí 22-7.0 moc nevím kdy bych si bez jeho přítomnost pustila TV pro sebe. :nevim:

Nedivam se na ni. Manzel se diva na zpravy a jinak je pro deti, mame amazon prime a netflix. Ted o vikendu jsem mela serialovy maraton, ale to jsem byla doma sama. S detmi bych slysela kulovy :lol: a obcas si film/serial pustim, ale to spi.
Rano je krome vikendu TV zakazana, to musi odsypat. O vikendu koukaji a ja mam kavu ranni. Starsi by vydrzela koukat na tv nonstop, te to omezujeme, mladsiho triletaka tv nezajima, respektive vydrzi u ni sedet v klidu asi 5 minut. Mame ji kvuli nemcine, zijeme v DE. Ted je nemocny, tak ji mel vcera hodne a teda vydrzel i lezet. V tydnu chodi domu oba az kolem 16-17 hodiny a TV je k veceri, kdyz je v 18 hodin. Od 19 ma pak manzel zpravy. Televizi jako kulisu ja uplne nesnasim, podvedome me to rusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
26.4.23 05:25
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím vás, jak často koukají děti na televizi? Mám 2 děti 5 let a 2 roky. Ráno při snídani pohádky. Pak se prevlekneme, hygiena a jdeme si hrát. Pak jde menší spát a starsi kouká zase na TV protože si sám hrát nechce. Když spí, tak si hraju se starším a vařím. Oběd-opět televize. Odpoledne chodíme ven. A když jsme doma, tak si, zase hrajeme. Jenže taky je to nebaví pořád a hlavně zabavit rozdílný věk, to mi nejde. Mladší nám všechno bere, starší je naštvanej ať nám to nebere… :pocitac: takže zase jeden z, nich běží k televizi a nějak se u toho prostridaji. Pak koupat, večeře zase z pohádek a spát. Takže třeba polovinu dne tráví u TV, když Teda nejdeme ven, když prší nebo jsou nemocný.

V tak malém věku takdo hodiny denně. Pravda, že syn už ve dvou chodil do školky, tak telka se zapínala až navečer Déčko kolem té sedmé půl osmé…
Jako školák si asi pustí televizi, když přijde domů ze školy a pak kouká kolem té sedmé tu +/- půlhodinu…
Víc se dívá když je nemocný plus a o víkendu ještě ráno, když vstane tak tu hodinku dopo. Snažím se to omezovat, vybírat pořady, ať když už to má zapnutý, ctak ať to nejsou úplné nesmysly.
PC, mobil, tablet a hry nemá…na mobilu občas kouká na nějakou inspiraci na vyrábění
Jo je mu devět

• Citovat
  • Upravit
22896
26.4.23 05:57

Moji kluci(skoro 5 a 7,5 roku) maji presne dano, kdy se televize zapina a jindy je to nenapadne. Takze ji maji rano cca 30min pred skolou/skolkou a vecer po koupani asi 1 hodinu. Myslim, ze je to vic nez dost. Ja si televizi pro sebe zapinam pouze bez pritomnosti deti(takze nejcasteji vecer po 20:30, kdy jdou do postele nebo vyjimecne pres den, kdyz jsou jinde). Pri nemoci koukaji vic a o vikendu maji delsi rano. Zapnou si to a my rodice jeste dospavame, kdyz vstanou brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
26.4.23 06:32
@Atisia píše:
A přitom to dělají všichni když se potřebuje uklidit a uvařit. Akorad to nikdo nahlas neřekne. Protože, co by tomu řekli.?
Máme časovač. Pokud se vypne už to nezapínám. :nevim:

Ale to není pravda. Víc dětí si umí pohrát spolu. U nás se malým dětem nepouštěla TV v takové míře, jak popisuje zakladatelka. Navíc nesnáším tv jako zvukovou kulisu a nesnáším, když ji má dítě třeba doplněk k jídlu nebo u ní sedí na nočníku.

Jsou odborné názory, že puštěná TV odvádí pozornost a u disponovaných jedinců vede k rozvoji poruch pozornosti. Modré světlo unavuje a oslabuje imunitu.
Starší děti na ni přes den nemají už tuplem čas. Mají mimoškolní aktivity a musí se učit :nevim: Tv je moc nezajímá, ale mají přístup k Netflixu ze svých přístrojů.
Jim to nekoriguji, protože do školy vstávají a mají vyznamenání. Na pořady se dívají často v angličtině nebo němčině.

Mladší děti mají TV až k večeru déčko, ranní pohádky v neděli a sem tam se na něco cíleně podíváme o víkendu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
26.4.23 06:36

Dekuji za tuto diskuzi. Mam tri deti, 2,4 a 6. Ty 4 a 6 TV maji jen o vikendu, kdyz se stihne. Jsou to partaci a krasne si hraji spolu. Ale ten dvouletak… Zapiname ve stale stejny cas, kdyz prijdeme dopoledne z venku, takze kolem 11 hod a ma ji az nez jde spat. Takze ano, ji u toho i obed a kouka se tak hodinu. Odpoledne jiz nezapinam. A pak jsou mimoradne dny, kdy ven nejdeme, protoze musim udelat neco do prace, zapnu TV a bezi take az do obeda. Jo, je to jedno, dvakrat za mesic, ale me svedomi trpi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1462
26.4.23 06:36

Televize je dobry sluha, ale zly pan :mrgreen: Tj. jakmile se z toho stane pravidelnost nebo kdyz si ji pak zacne nekdo vynucovat, tak je to spatne… proste by dite melo vedet, ze se snida i bez tv a je to normalni :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
26.4.23 06:37

Automatický časovač nepoužívám, pokud dětem Tv dovolím, přijde mi lepší, když se na danou věc mohou dodívat. Nebo na díl, ucelenou část.
Holky 5,5 a 8 let mají teď nejraději filmy typu Děti z Bullerbynu, Pipi dlouhá punčocha, Honzíkova cesta atd. Většinu toho, na co se dívají, jsme před tím četli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí