Jak často koukají děti na televizi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
pet p
26.4.23 19:13
@Lotka11 píše:
U nás taky 2-3 hodiny, záleží. Někdy je jenom zapnutá a na to ani nekouká. Přes víkend si ji pustí ráno sám takže můžeme spát:-)

Zapnutá TV jako kulisa, to je taky problém. Až se pak u dítěte později řeší poruchy pozornosti, tak si to nikdo do souvislosti nedá.

• Citovat
  • Upravit
pet p
26.4.23 19:19
@lafelay píše:
Doba, kdy děti u jídla koukali z okna a TV byla sprosté slovo je dle mého pryč. Všechno jde dopředu a držet je někde v jeskyni, nebo pod kamenem prostě nejde.

Jde o to, že dětský mozek tu TV moc nezvládá. Musí trochu dozrát. U starších dětí už je to pak o něco lepší. Víš např. že cca do 2 let mají děti u TV posunutý zvuk a obraz? Je to fyziologické. Čím později se k tomu děti dostanou, tím pro ně lépe - ale pro rodiče samozřejmě je to náročnější, protože u TV se dítě zabaví a rodič má chvíli klid.

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
26.4.23 19:52

Já teda úplně žasnu, kolika z vás přijde naprosto normální denně pouštět malým dětem televizi 8o my teda často mívali televizi zapnutou jako kulisu, ale s příchodem dítěte to omezili na úplný minimum a ta televize prostě zůstává vypnutá. Stejně tak považuju za naprosto zbytečný a nevhodný cpát batoleti telefony, tablety a pouštět YT nebo hry. Všichni chtějí hrozně děti, ale pak ze samý pohodlnosti cpou dítě k TV.

• Citovat
  • Upravit
4172
26.4.23 20:17
@pet p píše:
A nediv se, že si neumí starší hrát sám (u toho mladšího je to v tomto věku ještě normální). Když má TV, proč by se měl naučit hrát sám?

Jsem zcela jednoznačně přesvědčena o tom, že TV pro malé děti není vhodná. A že je to spíš taková berlička pro rodiče, aby si usnadnili život. Nicméně na mém malém, statisticky zcela nevypovídajícím vzorku tří dětí pozoruji zajímavou věc. Dvě děti jsou spíše klidné, už odmalička si uměly hrát i samy, takoví koumáci. A jedno je živel, který nikdy neposeděl, hraje si spíš v pohybu a v klidu je samostatné zábavy schopno občas až teď ve čtyřech letech. Kolem těch dvou let ty klidné děti televize vůbec nezajímala, vydržely tak 5 minut Krtečka a kráčely za svou zábavou. Kdežto ten čertík byl na televizi nalepen a vydržel by to několik hodin v kuse. Když jsem měla první klidné dítě, tak bylo velmi jednoduché regulovat čas TV. Druhé neklidné mě učinilo pokornější. U toho výzkumu ohledně poruch pozornosti jsem dříve pokyvovala, jo jasně, to dává smysl. Teď si úplně nejsem jistá, jestli lze odlišit příčinu a následek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
26.4.23 20:23

Děti 13, 7 a 5. Nejstarší má PC a telefon, takže televize ji už moc nezajímá. Mladší je o víkendu. A to je dle toho jak moc chci mít klid. Někdy celý víkend, někdy vůbec. Dřív bývalý víc, ale na střídačku. Teď se častěji koukaji spolu.
U nás televize nejede jako kulisa. Prostě se zapne jen když u ní někdo sedí a dívá se. A taky nemáme klasickou televizi, ale jen Netflix nebo DVD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6859
26.4.23 20:57
@pet p píše:
Zapnutá TV jako kulisa, to je taky problém. Až se pak u dítěte později řeší poruchy pozornosti, tak si to nikdo do souvislosti nedá.

Ono to modré světlo souvisí se vším. Našemu bude 8 let a dřív také dost koukal na telku, i já jí měla celý den zapnutou jako kulisu. Poté vyměnil spíš za mobil a teď frčí PlayStation. Chodil mi o školní den spát v devět, musela jsem ho ráno budit, ve škole problémy s pozorností, takový i dost bez emocí. Mám známou neuroložku a ta mi říkala, že je to nejhorší zlo co se týče pozornosti a já nevím čeho všeho. Děti si pak neumí hrát, mají neklidný spánek, málo se smějí, jsou to závisláci. A je jedno, jestli je to telka, mobil, nebo i ta hra. Nedokázala jsem si představit, že by vůbec ten náš bez něčeho takového vydržel. Ale vydrží klidně i dva dny úplně. Televize u nás hraje málo, dalo by se říct jen o víkendu a stejně ne celý den. Hodně jsem ty hry omezila, úplně mu to zakazovat nebudu, jelikož to také frčí hodně u něj ve třídě. Kluk mi během několika pár dní začal usínat kolem 20.00, kolikrát už v 19.30, ráno ho budit nemusím, je takový veselejší, kupodivu to bere i dobře. Čekala jsem záchvaty. Ve škole se také zlepšil. A ano, hodně jsem to způsobila sama a dnes bych si nejraději nafackovala. Je to pak pro ně závislost. Takže já úplně nezakazuji, ale hodně omezuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
26.4.23 21:01
@Cucajz píše:
Tady ti všichni napíšou, že tv vůbec dětem nepouští, protože jim to určitě žere duši :roll:

No to je pravda, moje děti televize nezajímá, takže když byly malý, tak jsem ji nepouštěla. Jako kulisa byla, ale pro mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
26.4.23 21:08

Kdyz narodily deti TV jsme zrusili. Predtim byl manzel nazoru, ze by se citil bez ni jak socka, ktera na ni nema. Ted je holkam 12 a 14 a celou dobu TV neresili a neunudily se, a my to taky prezili. Ale na film koukneme o vikendu, delame si filmovy vecer. Kazdeho volba :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
26.4.23 21:09

@Hibou To je malý vzorek. Psychologové a neurologové mají ten vzorek větší a kloní se k tomu, že to příliš excituje mozek a v rámci návratu z toho excitovaného stavu se pak dítě chová nestandardně (moc klidné, moc divoké, bez nálady, agresivní apod.). A po čase na tom potom vzniká závislost. Je dookázáno, že se při tom vylučuje dopamin.
Funguje to trochu jako nadopování cukrem, ale důsledky jsou různorodější než u toho cukru (tam je to v podstatě vždy zvýšení energie a pak propad). A také závislost.

• Citovat
  • Upravit
pet p
26.4.23 21:12

@vejilka Většina rodičů známou neuroložku nemá, tak to většinu asi ani nenapadne :-(

• Citovat
  • Upravit
pet p
26.4.23 21:14
@Zeoli píše:
No to je pravda, moje děti televize nezajímá, takže když byly malý, tak jsem ji nepouštěla. Jako kulisa byla, ale pro mě.

Kulisa to byla pro všechny. Děti to vnímaly na pozadí zcela určitě, i když ti přišlo, že je to nezajímá.

• Citovat
  • Upravit
6859
26.4.23 21:36
@pet p píše:
@vejilka Většina rodičů známou neuroložku nemá, tak to většinu asi ani nenapadne :-(

Také bych si teď nejraději nafackovala. A kdybych mohla vrátit čas, tak to udělám. Já nejsem úplný odpůrce modrého světla, dnešní doba je zkrátka taková a má kolem sebe kamarády, kteří to používají, v rodině máme puberťáky, kteří ho to naučili. Zase mu to dalo to, že se snáz seznámí se staršíma klukama a mají společné téma. Ty menší děti jsou dobré v tom, že jsou tvárné a vše je baví. Nehledě na to, že když se nudí, tak si hledají zábavu sami. Náš taky, když se nudí, tak začne něco dělat, hrát si s něčím, stavět. Kdyby měl možno být jen na mobilu, PlayStation, je od rána do večera na tom a hraček se ani nedotkne. Musím si zkrátka s ním hrát já no, takže hrajeme stolní hry, stavíme, teď není moc o školní den času, takže je to v pohodě. Víkendy, pokud mám volno, tak to má takový volnější, ale stejně něco vymýšlím a někam jedeme. Horší to bude o prázdninový provoz. Tam jsou naučené i babičky, že díky mobilu mají klid. Ale hrotit to nebudu, pořád lepší, že mi někdo pohlídá a pořád si říkám, že když to není pořád, nic se neděje. Od té doby, co jsem to opravdu omezila nastal obrovský posun ve všem, včetně toho spaní. Dřív jsem také myslela, že mi dřív neusne, ráno musela dlouze budit protivné dítě. A teď mi tak krásně spinká a ráno vstává sám v půl sedmé. V okolí slyším, jak jim dítě dřív, jak v devět, půl deváté neusne. Všechny mají před spaním tablet, nebo tv. Tak čím to asi bude? Hlavně to chování synovo je úplně jiné, klidnější. Spíš bych si přála, aby si to některé maminky vzaly k srdci, aby pak časem také nelitovaly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
26.4.23 21:51
@pet p píše:
@vejilka Většina rodičů známou neuroložku nemá, tak to většinu asi ani nenapadne :-(

Čemuž taky moc nerozumím, dá se najít tak 100 článků o téhle problematice, to není něco, o čem by se nevědělo.

• Citovat
  • Upravit
18791
26.4.23 22:03
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím vás, jak často koukají děti na televizi? Mám 2 děti 5 let a 2 roky. Ráno při snídani pohádky. Pak se prevlekneme, hygiena a jdeme si hrát. Pak jde menší spát a starsi kouká zase na TV protože si sám hrát nechce. Když spí, tak si hraju se starším a vařím. Oběd-opět televize. Odpoledne chodíme ven. A když jsme doma, tak si, zase hrajeme. Jenže taky je to nebaví pořád a hlavně zabavit rozdílný věk, to mi nejde. Mladší nám všechno bere, starší je naštvanej ať nám to nebere… :pocitac: takže zase jeden z, nich běží k televizi a nějak se u toho prostridaji. Pak koupat, večeře zase z pohádek a spát. Takže třeba polovinu dne tráví u TV, když Teda nejdeme ven, když prší nebo jsou nemocný.

U nás to za poslední měsíc vypadalo stejne a já z toho silela (zlomeniny a nemoci nás ukotvily na měsíc a půl doma). Furt se jen petiletak ptal kdy to zas muže pustit, po ovladači jak magor :roll: a me to totálně vytacelo. Hlavně on se vztekal A vůbec neposlouchal, furt nějaký problem.. takže jsem zavedla, ze proste třeba 2× týdne se televize nezapne a já zas do ruky neberu mobil. Víc se mu věnuji a hrajeme si. Musím uspavat mimino, takže místo koukáni při uspavani má malování, připraví nějakou hru, má kouzelný cteni s nějakou knizkou… je to náročnější, ale zádě mi prijde, ze je klidnější a o něco lip se s nim pak domlouva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
26.4.23 22:14

Nám to jelo jako kulisa, od rána, co to manžel zapnul a ještě jela, když jsem šla spát. Všimla jsem si, ze dcera, kousek přes rok a půl, když vstane, ukazuje na ovladač a dožaduje se TV. Už nějakou dobu ji vůbec nezapinam, až manžel když přijde, tak ji zapne kolem 6, takže ma teď cca 2 hod denne. Týden rano brblala chvilku, ze jako nadává a dobry.
I když ta TV jela, tak si ji vlastně nevsimala. Přiletěla jen na reklamy na Lipanka, Hipp a nějakou, kde jsou psi, jinak se zabavila sama, když jsem se zadivala já.
Ale vriska po telefonu, ačkoliv můj ani manzeluv ještě nedostala nikdy do ruky. Asi ji tam prarodiče ukazuji něco zajimavyho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí