Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám 13 měsíční holčičku, v roce vážila 8,2 kg, tedy docela drobek. Zajímalo by mne, kolik toho sní Vaše dítě. Malé dávám mlíčko Nutrilon 3 - nevím, zda ho nedávám moc často, a proto mi nejí.
Náš režim je následujcí:
6-7 h. - 180 ml mléka. kousíček rohlíku
8.30 - Pribiňák, Lipánek s piškotem, bílý jogurt , apod. (sní tak 1/2 až 3/4)
9.30 - mléko 150 ml
11-12 h. - oběd - množství odpovídající kupované skleničce pro díte 10 měsíců nesní ani náhodou, většinou tak 1/2
13 h- mléko 150 ml
16 h- - dojídá zbytek z oběda nebo jogurt
18.30 - kaše, ale jen tak 60 ml vody
19.00 - mléko 210 ml
přes den ještě čaj, jablíčko, banán - jen tak do ruky
Vy dáváte dětem mléko - nebo jen ráno a večer ?
Děkuji všem
Ahojky
já sice kojila,ale v roce už mi pila mlíko jen ráno po spaní a večer před spinkáním.občas když třeba byla nemocná a nejedla,tak mlíčko si vzala vždy.a takhle 2× denně jsem kojila do 19 měsíců. nyní dáváme UM a takyé 2× denně,je zvyklá,ráno má čoko sunar, pak už většinou moc nesnídá a pak před spinkáním má normální sunar.
přijde mi,že toho mlíčka máte docela dost,proto ti nechce moc baštit.já vím že když ráno Anička mlíko nemá,tak pak hezky snídá,když má mlíko,tak už pak nechce
ahojky já dávám už jen ráno a pak večer,Myslím,že toho mlíčká má docela dost
Možná proto nesní ten obídek
Dceru pořád kojím, ale tolik mlíka nemám ani náhodou
syn byl na sunaru a v roce měl mlíko taky ráno a večer pokaždé 210-250ml. Myslím, že mlíka má tvoje malá zbytečně moc.
ahojky,
já kolem těch 13 M přestala malou kojit a pokud si dobře vzpomínám měla jídelníček asi takovýto:
snídaně - 120 ml UM a kousek pečiva
svačina - bílý jogurt 150ml
oběd - sklenička nebo něco doma vařeného trochu mixovaného, tak 200-250g
svačina - ovoce nebo ovocná přesnídávka
večeře - kaše, teď už nevím z kolika vody, ale celá ta dávka
před spaním - 120 ml UM
mezitím jen něco k pití ( dětský čaj, šťáva) občas nějaká kukuřičná křupka.
teď mi přestala pít UM ráno, tak ho má jen večer a k snídani jí dávám cornesflakes s obyč. mlíkem.
Ahojky, no já koukám, jak často ti malá papá
. Já nevím, ale my to máme pořád tak +- po třech hodinách a někdy už má hlad, tak 2,5 hodiny. Samozřejmě se jí taky nekdy nechce, tak je ten interval trošku delší.
Malou jsem nekojila, od začátku má UM. Jinak máme jídelníček asi jako Saja 1, akorát večer nemá mlýko, ale kaši. Když se někdy výýýýmečně (klepu) vzbudí na noc, tak jí mlýko dám, ale jinak ho má jen ráno…
A jak jsi přišla na to, že dávat takhle často? Já se pořád tak nějak držím toho času, ono to i tak vychází. Nevím, jestli si zvyknu na to to nepočítat
… Pa
Skoro všichni si stěžují jak jim děti po roce nechtějí pít žádné mlíčko a vy máte opačný problém. Určitě zkus postupně mlíčko vynechávat, začla bych tím dopoledne a nahraď ho čajem, nebo jiným pitím.
Jo a to mlsání jen tak do ruky bych se taky snažila utnout( no spíš omezit), to má taky docela zá:,–(ní vliv na chuť k pořádnýmu jídlu
NAse mala taky v roce drobek 8700g.
No s mlikem je to u nas stejne.
Rano v 7 200 ml
pak v 9 jogurt + 100 mlika,
ve 12 obed- sni pul sklenicky a 60ml mlika
v 15 ovoce a dojede se cca 100ml mlika
v 18 rohlik, chleba s necim a 100ml mlika
a v 19 150 mlika
No u nas je spise problem, ze nic jineho nepije, vse mi odmita, tak jsem rada alespon za to mlicko.
Ale upech vcera vypila 50ml cajiku za cely den, takze odbouravam v 15 mliko
K
jablíčko a banán teda nepovažuju za mlsání
podle mě je dobře že dítě jí ovoce. Naše malá banán miluje kdežto syn ovovce nemůže ani vidět ![]()
Holky měly v roce ještě čtyři kojení - ráno, před spinkáním dopoledne, před spinkáním odpoledne a večer. S Eli teprve teď pomalu přecházíme na tři kojení protože snad konečně bude spinkat jen jednou.
Třikrát mléko jsme držely u starších holek dlouho, určitě přes třetí narozeniny… Jo, jen teda ráno nemají čisté mléko, ale čaj s mlékem. Počítám, že s Eli to bude stejné
L.
mymu klucinovi je teprve 9 mesicu a tim, ze byl od zacatku na Nutrilonu, zacali jsme „normalne“ papkat o neco driv. Ale i tak mi doktorka na pulrocni prohlidce (malej vazil o neco malo vic nez tva dcerka), ze mu mam davat mleko jen rano.
Napisu ti nas jidelnicek:
Rano - mleko 33O Nutrilonu
po hodine krici hlady, takze dokrmuju bananem
obedy mu varim, ty konzervy nedavam, jen vyjimecne, ale sni tu sklenicku s jidlem pro 10 mesicni dite
svacina jogurt, presnidavka bo cokoliv jineho s piskotama
dalsi svacina chlebik s maslem a ovoce
pak dostava 330 ml kase na noc
jeste se budi kolem 3 a dostava tu samou davku kase jako pred spanim
V mezidobi tak ruzne okousava piskoty, bo kurku chlebiku, bo nejake ovoce…
L.
no malej je na UM, ale ted v roce je jidelnicek nasledovny:
5-6hod -210ml UM
8-9 hod - snidane (chleba nebo rohlik s zerve, rajce)
12 hod - obed (varim, kupovany mu nesedlo, ale tu sklenicku velkou sni bez problemu)
15-16 hod - svacina (jogurt s ovocem)
19 hod - kase ze 150ml nebo kdyz je grogy, tak 180ml UM
a ma 10,5kg
Koukám, že všechny dáváte UM, já už po roce po trochách (50:50) začala dávat plnotučné mléko a teď dávám už jen plnotuk.
Malému je 15,5 měsíců. Marcela
Marci a jak ti to „normalni“ mlicko zvlada?? Muzes mi napsat, jakej mate jidelnicek?? Treba i Sz… =o) Dekuju L.
Lucie, úplně bez problémů. Jak jsem psala, zezačátku jsem mu ho dávala napůl se Sunarem nebo 1/3 mléka a 2/3 Sunaru, pak jsem poměr zvyšovala a když ho neodmítal, začala jsem mu ho dávat samotné. A má to být opravdu plnotuk, ne polo, to mi řekla i doktorka. Jídelníček:
7.00 mléko 100-150
8.00 chlebík, rohlík s Lučnou nebo pom. máslem, čaj
10.00 svačinka - většinou banán s jogurtem, jablkem nebo několika piškoty či dětskými sušenkami. Jogurty kupujeme Agrola nebo Hollandia, ale když nejsou tak nějaké plnotučné.
12.00 oběd - brambory nebo těstoviny, někdy rýži, ale ta mu moc nejede, někdy čočku (normální nebo červenou) k té už vařím jen zeleninu, ne maso ani vajíčko. K bramborám nebo rýži nějaké masíko a zeleninu a rozmačkám nebo nakrájím. Pak spí - jen jednou denně, už od roku.
15.00 svačina - různá - mléčná, ovocná nebo i pečivová, jak to vyjde a co zrovna nakoupím
17.00 opak toho co měl ve tři, tzn když měl pribináček, dostane pečivo atd.
19.00 večeře - většinou kaše s banánem nebo jablkem, někdy třeba jen pomazánka na chleba nebo rohlík
20.00 Mléko - to už pije méně, tak do 100 ml.
Ještě mu 2× týdně dávám vajíčko, buď do té večerní pomazánky nebo do polívky k obědu.
Baští docela dobře, porce nejsou malé, tak jako 1 a 1/2 skleničky příkrmu co se prodávají. K svačině klidně zblajzne 2 banány s půlkou jogurtu a 4 piškoty. Ještě ho kojím, on si kolikrát i během dne přijde a tahá mě za triko a říká „umba-umba“, když se za chvíli dožaduje znovu, tak mu ještě trochu plnotuku ohřeju. Kojím ho před spaním odpol. a večer, v noci, budí se kolem 3. hodiny a po ranním mlíčku si dá ještě „nášup“ (tahání za triko, „UMBAUMBA“). Je to malý Otesánek,
ale tlustý není.
Marcela