Jak čistíte zoubky ročnímu batoleti?

954
8.6.10 12:51

Jak čistíte zoubky ročnímu batoleti??

Mám takový dotázek, nevím, jak čistit Julince zoubky :roll:
Respektive už od doby, kdy se jí prořízl první zoubek (v 8 měsících) jsem koupila ten první malinký dětský kartáček a každý večer jen tak nasucho čistila. jenže v tu dobu s ejí to docela i líbilo a nebyl s tím problém.
Ale teď jí je 13 měsíců, už se jí to nelíbí, nasucho už to nestačí a nevím co s tím. když jí dám kartáček do pusy na přebalováku, tak se začne vztekat a nevím jestli používat už nějakou pastu, nebo jen s vodou… Třeba v koupelně si nedovedu ještě čištění představit, Julinka ještě ani sama nechodí…
Děkuji moc za rady :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22074
8.6.10 12:54

Vždycky jsme si ji posadili v koupelně na klín a prostě vyčistili - někdy hrou, někdy násilím, ale pokaždé… aby si na to zvykla. Někdy protestovala, někdy ji to bavilo, jak kdy - ale my jsme o čištění zubů a česání vlasů nikdy nediskutovali, prostě 2× denně čistíme zuby a přes to nejede vlak.
Teď sice stále občas kveruluje, ale je vidět, že to bere jako samozřejmost.

Příspěvek upraven 08.06.10 v 12:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
8.6.10 12:54

Taky by mě to zajímalo, jak zoubky čistit, když dítko nespolupracuje.
Na roční prohlídce u zubaře nám bylo řečeno, že pasta ještě není potřeba.
Kartáček akcpetuje v puse jen pár sekund - to se snažím aspoň trošku přejet stoličky.
Pak ještě přejíždím zoubky vlhkou plenou, to se mu taky chvilku líbí, ale pak začne šíleně hryzat a je po čištění. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
8.6.10 13:07

už pár dní jsem přemýšlela, že zadám přesně na tento problém nové téma :lol: Mám ještě „problém“ navíc, že mu zoubky trošku žloutnou. Prostě není v mých silách je očistit dokonale, někdy krásně drží, prohlíží se při tom v zrcadle, ale většinou se pere, kope, zuby a rty stisknuté k sobě. Mě to opravdu štve, sama mám se zuby problémy, naši nás nijak do ústní hygieny netlačili a podle toho to vypadá, proto nechci udělat tu samou chybu. Jenže je to boj. A ty žlouté zoubky mi způsobují bušení srdce :cry: To jsem myslela, že když bude pít jen vodu, tak to nebude tak hrozné :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
8.6.10 13:09

A co na ty žluté zoubky zubař? Ona ta barva zubů je individuální, já třeba taky mám zuby odmalička lehce našedlé, ani jako dítě jsem neměla bílé… :-? :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
8.6.10 13:20
BohunkaP píše:
A co na ty žluté zoubky zubař? Ona ta barva zubů je individuální, já třeba taky mám zuby odmalička lehce našedlé, ani jako dítě jsem neměla bílé… :-? :cry:

Jdeme tam příští měsíc (hned 2.), už jsme objednaní a zase mi to nepřijde tak super akutní, abych ho uháněla o dřívější termín.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
8.6.10 13:21

Většinou se nechá sama dobrovolně, chvíli ohlodává kartáček sama, a pak jí vyčistím já. Kartáček potřu úplně minikapičkou pasty, ani to nepění, jen aby si zvykala na tu chuť.

Pokud ale nespolupracuje, sednu si na zem, Majdu si položím mezi nohy, hlavu má u mě v klíně, rozpažím jí ruce, ty ruce přimáčknu mými stehny k zemi a zároveň těma stehnama „zmáčknu“, zafixuju hlavičku, aby sebou nemrskala a vyčistím. Většinou u toho ječí, takže přístup k zubům je super. Zní to děsně=), ale je to rychlovka a fakt to nepoužívám často, čím jě větší, tím méně. Nebo v téhle poloze jsem vysávala nos. Je výhoda, že jsou volné ruce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
8.6.10 13:26

U nas stejne jako u Bohunky, pres cisteni zubu proste vlak nejede. Cisti se vzdy a vsude, rano a vecer stoprocentne a kdyz je nalada tak i v poledne po obidku, pred odpolednim spankem. Ted jsou mu skoro dva a do koupelny utika sam, coz teda neznamena, ze by to bylo bez problemu.. :lol:
Manzel mu vymyslel brouka kazaka, ktereho kazdy vecer spolecne vyhaneji a kdyz nic tak zvolanim vidim tykadlo atp. primeje prcka k smichu a neco vycisti…
me to s kazakem moc nejde, ale je pravda, ze ja nejdu daleko pro razantnejsi metodu a syn na me zase tolik nezkousi 8-)
Jak rika nas zubar, cisteni zubu u ditete je jedine povolene domaci nasili, pokud je potreba :wink:

Jinak ja sama mam zuby zkazene z detstvi, takze z toho si Kakiko nic nedelej, ono hold v te dobe se to tak neresilo, spise se tvrdilo, ze malym detem moc neni potreba cistit zuby :poblion: Jeste ze doba je jina a u svych deti uz to musime osefovat :wink: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
8.6.10 13:30

U nás zatím taky funguje hrou, od prvního zoubku má kartáček a hryže si ho a hraje si s ním, říkám u toho básničku - čistím zoubky řízy řizy..... ráno je to taky boj ale jak začnu říkat básničku tak strká kartáček do pusy. nechám jí chvilku ať si tam šmrdlá sama a pak ještě přejedu, ale zatím má jen 2 zuby dole,horní teprv lezou tak to jde. Někdy je to taky s řevem, ale vlak přes to taky nejede.

A ráno čistíme v koupelně společně a to čučí na mě co dělám a snaží se taky (ne vždy samosebou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
8.6.10 13:37

jj prvni zoubky to je jeste lahoda,
nejlepsi slast je, kdyz rostou stolicky, nam v soucasnosti ty druhe, takze trosku dal do pusy si nechce nechat sahnout.. :roll:
basnicka je super, ta jede i u nas,
ale jeste me napadla jedna vec, ktera okolo roku spolehlive fungovala…pujcila jsem mu svuj kartacek a cistil zuby me a ja jemu, to byla docela pohoda :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
8.6.10 13:40
quinny píše:
Manzel mu vymyslel brouka kazaka, ktereho kazdy vecer spolecne vyhaneji a kdyz nic tak zvolanim vidim tykadlo atp. primeje prcka k smichu a neco vycisti…
me to s kazakem moc nejde, ale je pravda, ze ja nejdu daleko pro razantnejsi metodu a syn na me zase tolik nezkousi 8-)

Jéééé, vy máte brouka kazáka? My broučky kazizubky… :mrgreen: :mrgreen: To bys koukala, jak je vyplivujeme a jak, potvory kazizubkové, utíkají po umyvadle, ale my na ně vyzrajeme a spláchnem je… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale taky to spíš hraje manžel… já jsem asi jako Ty, nepárám se s tím :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
8.6.10 13:59
BohunkaP píše:
quinny píše:
Jéééé, vy máte brouka kazáka? My broučky kazizubky… :mrgreen: :mrgreen: To bys koukala, jak je vyplivujeme a jak, potvory kazizubkové, utíkají po umyvadle, ale my na ně vyzrajeme a spláchnem je… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale taky to spíš hraje manžel… já jsem asi jako Ty, nepárám se s tím :oops:

to je dobry :mrgreen: :lol:
njn hold tatinci jsou hravejsi…oni jsou to vlastne ty velke deti ze :mrgreen: :mrgreen:
a hold maminky kdyz jsou doma s detma nemaji tolik energie na ciraty :oops:
jesteze ty tatinky mame, u nas uz z toho maji kluci vecerni ritual a ja mam aspon chvilku volnicka pro sebe :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3432
8.6.10 14:13

Hihi, my to děláme naprosto stejně jako Pipet, je to nejúčinější metoda, jak dítě na chvíli „zpacifikovat“, at už se to týká čištění zubů nebo podávání léků, kdy se to prostě MUSÍ, nedá se svítit… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
8.6.10 14:15

Jak? Prostě kartáčkem a dětskou pastou na zuby ;)
(Předchozí příspěvky jsem nečetla, ale předpokládám, že tohle je standard ;) )

Jen jsem si všimla, že někdo psal něco o žlutých zubech - prý příčinou může být to, že matka užívala v těhotenství antibiotika :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
8.6.10 14:44

První zoubky jsem čistila „prsťáčkem“, nasucho, jen opláchnutý vodou. Po roce kartáčkem a pak začaly problémy s nespoluprací až k odporu. Navíc zoubky začaly u kořenů černat až jsem se bála, že jsou to kazy. Zubař mě ujistil, že ne, jen každý má jinou predispozici pro reakci a ovocné čaje. Čištěním minimem dětské pasty, prý se to zlepší i ten odpor pomine. Na internetu jsem se dočetla, že i když je čištění boj, musíme vyhrát my. A tak jak už psaly pisatelky výše, nejdřív zalehnutí na přebalováku, později na měkké pohovce. Pokaždé s příšerným řevem. Uklidnil se ve 2,5 roce, ale to zas neplive. Pořád něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.