Jak moc řešíte sůl ve stravě u předškoláků a školáků?

1
17.7.20 10:03

Jak moc řešíte sůl ve stravě u předškoláků a školáků?

Ahoj maminky,

zajímalo by mě, jak moc řešíte sůl ve stravě pro předškoláky a školáky. Chápu, že u batolat je to velké téma, ale co u starších dětí? Kupujete jim třeba nějaké speciální produkty pro děti s nižším obsahem soli? Mohly byste mi i něco doporučit? Přijde mi, že sůl začíná být velkým tématem, tak bych ráda nějaké tipy, co dát třeba dětem na svačinku, aby to bylo zdravější. Moc děkuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Billi
17.7.20 10:15

Neřeším. Moje dítě sůl líže ve velkém, takže se jen snažím, aby ji neměl v dosahu a na dosolovani má vlastní slánku s rýží, co moc nesoli.
Ale ja obecně solím velmi málo. Syn nejí pečivo a sůl má vlastně jen ze sýrů, které má rád.
Nejime doma chipsy a ani nic podobného. Když už něco kupuju, tak tyčinky bez soli.

• Citovat
  • Upravit
13048
17.7.20 10:16

Každých pár let jsou nová témata. Zvysoka na ně kašlu, solíme málo. V podstatě nemůžu jíst moc jinde než doma, vše je mi slané.
Jezte všichni stejně a nemusíš nic řešit.

Příspěvek upraven 17.07.20 v 10:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
17.7.20 10:16

Tak stačí limitovat průmyslové produkty, které obsahují příliš soli, na místo toho používat základní suroviny a hlídat aby pořádně pil.

Tedy pokud jí k snídani bílé pečivo s paštikou, ke svačině chipsy, k obědu hranolky a hamburgr, ke svačině slané krekry a k večeři pizzu, tak té soli bude mít asi výrazně více, než by bylo záhodné.

Pokud si dá k snídani pečivo s máslem a rajčetem, ke svačině jogurt a ovoce, nebo zeleninu a nesolené ořechy, k a k večeři obědu něco co nevyráběl potravinářský průmysl a nebo oběd ve škole, kde dodržují přísné normy, tak není potřeba to řešit, natož kupovat nějaké speciální průmyslové produkty, které marketují s tím, že mají méně soli, než jiné produkty potravinářského průmyslu. Protože když místo toho budeš jíst něco, co vařil konkrétní člověk, kteérho znáš a ne průmyslový závod, neb hospoda, tak tam té soli nebude tolik.

Obecně na svačiny - chceš mléčné podukty, ovoce, zeleninu a naučit se dělat tvarohové či luštěntinové pomazánky. Fajn věc jsou i vajíčka. Pečivo spíš celozrnné. Ano, vyžaduje to víc času a plánování.

Jinak sůl sama o sobě je něco, co tělo nezbytně potřebuje k fungování, ale nesmí ji být moc, zejména ve spojení s nedostatkem tekutin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
17.7.20 10:21
@Marky_Str píše:
Ahoj maminky,
zajímalo by mě, jak moc řešíte sůl ve stravě pro předškoláky a školáky. Chápu, že u batolat je to velké téma, ale co u starších dětí? Kupujete jim třeba nějaké speciální produkty pro děti s nižším obsahem soli? Mohly byste mi i něco doporučit? Přijde mi, že sůl začíná být velkým tématem, tak bych ráda nějaké tipy, co dát třeba dětem na svačinku, aby to bylo zdravější. Moc děkuju :)

Vyvážená strava bez nadměrného množství soli je záležitost celé rodiny, nejen dětí - takže neřeším vůbec. Stravují se stejným způsobem jako my, rozhodně pro ně nekupujeme nějaké speciální věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12708
17.7.20 10:27

Vůbec neřeším. Co se týče mého vaření, tak my solíme méně, babičky se také snaží, když hlídají, nesolit. Zbylé jídlo, co holky pozřou, mají v jídelnách a jednou za čas v restauracích a to fakt neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
17.7.20 10:27

@Ou Já bych jen podotkla k té školní jídelně, že jsem jednu dobu na mateřské chtěla využít možnost koupit si jídlo sebou ve školní jídelně (máme školu kousek od baráku). Po dvou měsících jsem to zrušila, protože jídla byla neskutečně přesolená. Chodí si tam spousta důchodců, a i ti občas prohodili, že něco bylo příliš slané, to samé říkají některé učitelky (jiným to zase přijde nedochucené, podle toho, jak je kdo zvyklý solit). Vím i z jiné jídelny, že se sice chvástají, že do jídel nepřidávají glutamáty (mají to i na plakátu), ale oni je tam skutečně nepřidávají, ovšem vaří z polotovarových základů, kde ten glutamát a přehnané množství soli je (což jsou např. všechny ty vývary). Takže je to o slovíčkaření, že „nepřidáváme glutamát“ „bez přidané soli“, ale všechno to v tom ve skutečnosti je.
Takže já bych naopak oběd ve školní jídelně brala jako dost významný zdroj soli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
17.7.20 10:30

@zrcadlo no, tak to pak bylo ideální spíš řešit s vedoucí jídelny, popřípadě s vedením školy, protože to znamená, že nedodržují vyhlášku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
17.7.20 10:33

@zrcadlo je to jidlena od jídelny. U nás jsou jídla prakticky nesolena a to i polévky. Já jsem zvyklá solit hodně málo a z jidelny jsem si jídlo dosolovala i já. Manžel tam vysypal snad půl slánky.

• Citovat
  • Upravit
Mrs. S
17.7.20 10:46

@Marky_Str používáme růžovou himalájskou sůl, solíme tak přiměřeně, podle chuti. S těma brambůrkama, energitaky, atd. to jíme velmi málo. A jedeme spíš domácí stravu

• Citovat
  • Upravit
16302
17.7.20 10:52
@Ou píše:
@zrcadlo no, tak to pak bylo ideální spíš řešit s vedoucí jídelny, popřípadě s vedením školy, protože to znamená, že nedodržují vyhlášku…

To já vím, jen jsem chtěla upozornit, že jídelna není vždy záruka, protože těch, kde se nedodržuje vyhláška, je mraky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
17.7.20 11:27

U nás se solí při vaření a přípravě jídla, přiměřeně, spíš méně. Na stole slánku nemáme, pokud někdo fakt nutně potřebuje dosolit, ať si dojde sám pro sůl (to většinou návštěva). Kupujeme základní suroviny, ze kterých připravuji jídlo, žádné polotovary plné soli a dalších lahůdek. Ano, občas se u nás objeví chipsy, slané oříšky apod., donese to návštěva. Tak si sem tam dáme, ale ani holkám to nic moc neříká.
Slaná chuť je o návyku.
@Marky_Str kupuj základní suroviny a ne polotovary a výrobky. Ze surovin doma přípravíš jídlo, kde obsah soli a dalších věcí ohlídáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
17.7.20 13:11

Neresim, doma solime malo, treba prilohy nesolim vubec. A jedna z babicek soli jeste min, ze uz mame obcas problem to vubec snist. Mame dve skolni deti 1.st, jedno skolkove, ani jedno nemelo jeste vic, nez detskou hrsticku chipsu najednou, alespon ne od nas, v podobnem duchu jedem i dalsi pochutiny, takze jsem v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
prcek.leni
17.7.20 19:38
@VilaAnalka píše:
Neresim, doma solime malo, treba prilohy nesolim vubec. A jedna z babicek soli jeste min, ze uz mame obcas problem to vubec snist. Mame dve skolni deti 1.st, jedno skolkove, ani jedno nemelo jeste vic, nez detskou hrsticku chipsu najednou, alespon ne od nas, v podobnem duchu jedem i dalsi pochutiny, takze jsem v klidu.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML