Jak motivovat puberťáka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4400
22.2.23 20:15
@Pudloslava píše:
s těmi zuby nesouhlasím, všichni dojíždíme na to, že nás v pubertě rodiče nedonutili. puberťák pravidelného čištění asi není psychicky schopný. platí to i u vážnějších diagnóz, oni nevidí za 25 rok života, je jim to prostě fuk. cukrovkáři nedrží dietu a neřeší, že oslepnou.
Ono to nejde, vím o čem mluvím, ale o pravidelné čištění zubů bys měla jako rodič také usilovat alespoň něž se ty děsný hormony z mozku trochu odplaví.
:palec: souhlasím, zrovna jsem to chtěla napsat. Ono ve 14 je to pořád dítě, klik kolikrát i ve 20.
@Pudloslava píše:
@Gabčulinda já tě úplně chápu, mám to doma taky a nechat ho žít by znamenalo, že bude furt jen u počítače, děsný známky a shnilé tělo, nulové návyky. Nemyje se, nemění si oblečení, nečistí si zuby bez donucení. stravu, péči i kapesné očekává. Návyk minimálních požadavků - jedna domácí práce, trochu škola, nějaká hygiena, občas sport a pak teprv internet - trochu to funguje, ačkoli bez keců to není nikdy. Když se třeba na chatě poleví, nikdy se nestane, že by chtěl jít ven, že by šel s něčím pomoci, že by se šel sám umýt…to neexistuje, nevěřím, že při povolení otěží by to začalo nějak fungovat samo od sebe.navíc polevení v tomto čase bude mít důsledky, třeba jen ty nečištěné zuby. škola. zdraví.
:palec: taky souhlas. Mám víc dětí, jedno má ADHD a přesně takhle se u něj projevuje.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7294
22.2.23 20:20
@Mar__tanka1983 píše:
Predne řeknu, ze mam kluka teprve 11,5. Ma svou denni povinnost i omezeny internet.
Seznam na lednici, co ma delat, mel naposledy okolo devíti. Na čtrnáctiletého uz mi to prijde nesmysl. On moc dobre vi, co po nem chces (u nas si to ten devitilety nepamatoval), neni treba mu to pripominat seznamem.
Ve čtrnácti bych asi vic mluvila, min prikazovala :think: ze neni na dovolené allinclusive, ale všichni se starame o domacnost a jestli ho drbe mycka, muze si sam rict, co by dělal radši. Třeba překvapí :lol:
Na zuby a hygienu obecne bych šla přes kámoše a holky, ze tobe to muze bejt jedno, ale zkazeny zuby bolí, a kdyz bude smrdět, žádná si o nej ani kolo neopře a kámoši se mu budou vyhýbat.
Jsem zastancem toho, ze omezený internet je dobra vec i u starsich dětí, uz sem to tu psala v jiny diskusi, ze nechat volnost, spousta dětí u toho bude viset do jedny do rána.
Ale zakaz uplny zase ne, at je v kontaktu.Jde mu prikladem táta? To na ty klacky podle mě působí nejvíc.

Co jsem se dočetla, tak partner chce mit doma klid. Takže asi moc nefunguje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7294
22.2.23 20:24
@Gabčulinda píše:
@Lenka_Hal nechat ho vybrat? V tom případě nepomůže s ničím, ale i přesto bude čekat veškerý servis, péči a výhody. Ráda bych tu domácí pohodu jak píšete, ale pokud bude vše viset jen na mně (a já teď opravdu zdravotně nejsem v kondici - borelioza a čeká mě operace páteře), tak já se zblázním a on se bude spokojeně usmívat, jak jsou všichni kolem něj udření a nasraní.

A co táta? Ten chce mít doma klid?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4400
22.2.23 20:27
@Gabčulinda píše:
@Flyingfrog není, s přítelem žijeme 2 roky, z toho 1 rok v jeho domě.
A že to není normální, to vím. Řešila jsem to mockrát v PPP i v SVP. Prý když tam nejsem nemám dělat rozhodčího a nechat to být, ať si to vyřeší mezi sebou. Po Vánocích jsme zjistili, že si dceru natáčel, jak jí kope, když sedí na posteli a hučí do ní, aby vyluxovala místo něj. Děsně se tomu v tom videu smál, ukazoval to i spolužákům. Udělalo se mi z toho úplně zle. Tehdy jsem začala uvažovat o psychologovi mimo zmíněné instituce, ale u nás jich je dobrých málo a dlouho se čeká na termín. Dojíždění je úplně mimo. Nemám řidičák a přítel se z práce nemůže uvolnit. Už takhle jezdí hodně se mnou po doktorech jako doprovod.

Tohle by mě trápilo mnohem víc :think: Společný pokoj není dobrý nápad. Někteří sourozenci si nesednou a syn bude náročnější povaha. To chápu, že tě to trápí :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4655
23.2.23 06:28

@Gabčulinda okamžitě psychologa. Vykašlat se na puntíky. Tady se stala fatální chyba jinde. Bude chyba ve vztazích.

p. s. tu školu nechápu. u mně by bylo uplně fuk, kdyby nenosil čepici, kalhoty trenýrky. pokud by nosil jedničky ze školy a byl hodný a choval se hezky k jiným lidem, mohl by si dělat co by chtěl.

ty nezvládáš zlého spratka, který šikanuje sestru, neučí se, a řešíš to nějakými puntíky, aby plnil nesmysly typu trenýrek? Že má mít čisté trenýrky a že je ostuda je čisté nemít, měl vědět už v pěti letech.

to, že kašle na domácí práce a návyky je jen další ze způsobů revolty. kdby moje dítě přineslo ze školy čtyřku, dostane takovou přednášku, ceres a změnu režimu, že by si nedovolilo revoltovat nějakými trenkami nebo čepicí a samo od sebe mi po šesté hodině odevzdalo mobil a notas.

k šikanování tvojí dcery nemám co říct… psychoterapeut. Ideálně pro celou rodinu. Tohle puntíky nevyřeší.

A pětky ze školy okamžitě a přísně trestat. je mu 12. moc dobře ví co dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
24.2.23 08:32

Já mám pocit, že tady houfně neumíte číst, přelétáváte očima text a když váš mozek zaznamenal slovo „puntík“, vybavil se vám systém trestných puntíků ze školy. Ale zakladatelka jasně psala, že puntíkama označuje v seznamu důležité body, které mají děti udělat.

Já zase doma nechávám na stole seznam s úkoly (ten umyje záchod, ten vynese koš), nebo na co se nemá zapomenout (ty si vem flétnu, ty si vem plavání)
odcházím z domu dřív, než oni a vracím se později, navíc když úkoly zadám jen ústně, vypustí to.

neříkám, že to funguje, jen že každý hledá svou cestu, jak toma nějak zajistit a optimalizovat chod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí