Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alyss1 píše:
Co zkusit davat mu kapesne? A pak at si koupi co chce.
Souhlas, kapesné tydle boje ukončily. Jsou škrti a ze svého si nechtěj kupovat nic.
Má nějaké svoje peníze, ale ty jsou přeci JEHO a za ty si nic kupovat nechce. Navíc to tak úplně neřeší ten problém, že on chce třeba i blbou nálepku kterou dostane dcera na cvičení a je schopný kvůli tomu hodinu brečet…
@Lama Lama jak jsem psala, peníze má, ale ty nehodlá utratit. Když mu řeknu, že plyšák stojí polovinu toho co má v kasičce, tak ho za své nechce, ale stejně bude prudit, že chce abych mu ho koupila já…já na to přeci mám korunky
Od té doby co dáváme synovi každý týden v neděli 50 Kč kapesné (už rok a teď má 6 let), tak opravdu uvažuje kdy a co si pořídí… Už několikrát si koupil velké Lego, když dostane peníze na narozeniny, tak se rozhodne jestli je máme poslat na stavebko, jestli si za ně něco koupí a nebo jestli je nechá u nás a koupíme mu něco, když jdeme ven, teď třeba kolotoče…
neděláme to vůbec proto, že mu nemůžeme koupit vše co chce, můžeme, ale je vidět, že nad tím přemýšlí, počítá a to se mi líbí
Já většinou to nějaké CHCIIIII, přecházím, nebo vysvětlím že na Vánoce, narozeniny, bla a bla. Onehda mě ale prudil v obchodě s nějakou číčovinou na 70,–, říkám, ok, ale doma mi to dáš z pokladničky. A dal… a byl klid, kravinka už leží někde zapomenutá. U nás jsou nejhorší poutě a různé akce s těma stánkama kolem. Babičky podlehnou, koupí a ejhle věc z aliexpressu je za hodinu rozpadlá
a řev je znova.
Pardon, ale za me je to rozmazlenec, ktery vzdycky dosahoval sveho tak proc by se ted omezoval? ![]()
Je rozmazleny. Pokud si do toho nechce investovat sám, tak smůla. A ať se klidně vzteká a brečí - u sebe v pokoji nebo někde stranou.
@Anny2148 Ale nemas na to korunky.usis mu kupovat veci na snidani, obed i veceri, platit za veci do skoly, za obleceni, za papir, kterym si utira zadek, za zubni pastu i kartacek, za benzin, za boty, za bydleni, sviceni a teplo, za leky a milion dalsich veci. Vubec bych o tomhle s nim nediskutovala. Chces plysaka? Dobre, ale prodame neco jineho nejdriv, nebo si to kup ze sveho. Uplne bez hracek urcite neni. A kolicek si muze vyrobit sam (nebo s tebou) Nechce? No tak nic nebude, asi ho tak moc nepotrebuje… A penezenka neni bezedna, to by mel ve svym veku chapat.
@Tazvesnice jak jsem psala, tak v naprosté většině případů tu konkrétní věc kterou chce nedostane. Větší věci co se mu líbí si může přát na narozky atd. Má možnost si to koupit za své, ale to se mu většinou nechce. Nemyslím si, že je rozmazlený, dle mého prostě když něco chce a ví že to nedostane tak nedokáže ovládat emoce a je z toho pak řev… Chtěla jsem zkušenost někoho kdo má doma něco podobného…
Chce to pevné nervy. Já jsem takhle trpěla asi půl roku - poté, co šel syn párkrát do obchodu s babičkou a ona mu tam pokaždé koupila něco sladkého. Takže pak to zkoušel snad půl roku i na mě - návštěva obchodu byla každodenní záležitost, takže mně z toho docela tekly nervy. Nakonec to probíhalo jako dva kolovrátky. Jeho zněl v různých obměnách, „Mami já bych chtěl…, koupíš mi to?“ a můj, „Ne, ale můžeš si vybrat rohlíček.“ (tj. normální obyčejný rohlík)
Po nějakém půl roce ho to přešlo - pochopil, že moje NE je opravdu NE.
@Tichošlápek ale on to většinou nedostane, nemyslím si, že je rozmazlený. Když se vzteká pošlu ho do pokoje (má na něco zákaz), ok to neřeším. Já bych spíš chtěla radu, jak pracovat s tím, aby prostě dokázal respektovat, že někdo má něco co on chce/líbí se mu a on prostě ne…
@Anny2148 píše:
@Lama Lama jak jsem psala, peníze má, ale ty nehodlá utratit. Když mu řeknu, že plyšák stojí polovinu toho co má v kasičce, tak ho za své nechce, ale stejně bude prudit, že chce abych mu ho koupila já…já na to přeci mám korunky
no, když on nechce, já nechci. Konec diskuze. Zkouší to, prudí.
@Tazvesnice píše:
Pardon, ale za me je to rozmazlenec, ktery vzdycky dosahoval sveho tak proc by se ted omezoval?
A to čteš kontrétně z čeho? ![]()
@Anny2148 píše:
A dostává pravidelné kapesné, nebo namátkou občas něco?