Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak mě pobavil ten bankomovat. To si myslí hodně dětí, protože vidí, jak tam lidi chodí vloží kartu a berou. U nás si to kluk taky myslel, ale tak snad každý rodič, pokud s něčím takovým dítě přijde, tak mu to vysvětlí..
u nás stačilo na první pokud říct, že to tak neni, že já mám na té kartě jenom!!! výplatu, peníze , které jsem si musela vydělat v práci a bylo
nepotřebovala jsem seznamovat s hodnotou od 2 let..
@Tamtama Ty junior jsou velmi zjednodušene a trváji tak 15-20 minut, pokud se hraje verze, ze hra končí, jakmile někomu dojdou peníze.
Tak syn prave nasel mou kasicku na drobne. Rikam, ze to jsou maminciny penizky. Nacez mi sdelil, jestli bych mu mohla pujcit, ze by si koupil dalsi lizatko. Ze mi to pak vrati, ale ted nema penizky ![]()
Tolik k tomu, co vse dite ve dvou a pul chape nebo nechape ![]()
Docela jsem se pobavila.
@Limi123 každý to má jinak a každý má jiné dítě, určitě si děljě podle sebe, jak to cítíš.. Já zase nejsem příznivcem, placení za práci.. Nikdy jsme nedalala ani nedám peníze za práci..To radši koupím odměnu- formou sladkosti než třeba umyješ nádobí 20 kč atd.
Mám v rodině ukázkový péříklad jak dospělého tak dětí- zadarmo ani kuře nehrabe.. Ale samozřejmě, jak jsem psala, každý je jiný, i to dítě to jinak pobere, ty situace..
@Janasas píše:
@Limi123 každý to má jinak a každý má jiné dítě, určitě si děljě podle sebe, jak to cítíš.. Já zase nejsem příznivcem, placení za práci.. Nikdy jsme nedalala ani nedám peníze za práci..To radši koupím odměnu- formou sladkosti než třeba umyješ nádobí 20 kč atd.
Mám v rodině ukázkový péříklad jak dospělého tak dětí- zadarmo ani kuře nehrabe.. Ale samozřejmě, jak jsem psala, každý je jiný, i to dítě to jinak pobere, ty situace..
Tak to bych take nedelala, davat penize za praci. To mi prijde, ze ma dite delat jako svou povinnost, ze se podili na chodu domacnosti. Ne za penize.
Přiznávám že jsem ráda že moji prckové to v tak nízkém věku ještě nezajímalo.Já osobně bych zájem o peníze šetření atd. spíš brzdila.Peníze řešit až mnohem déle.
@Limi123 píše:
Tak syn prave nasel mou kasicku na drobne. Rikam, ze to jsou maminciny penizky. Nacez mi sdelil, jestli bych mu mohla pujcit, ze by si koupil dalsi lizatko. Ze mi to pak vrati, ale ted nema penizky![]()
Tolik k tomu, co vse dite ve dvou a pul chape nebo nechape
Docela jsem se pobavila.
A z ceho ti to vrati, když nemá, nepracuje a nemá kapesne, ti vysvetlil?
Protože v tom je podle me ten zakopany pes, to tak velke dite proste nemuze pochopit… cimz pro me pada smysl ucit dite zachazet s penezi v tomhle veku.
@Limi123 píše:
A kolik jim je let?
Kapesné jsem jim zavedla cca o prázdninách před 2 roky, kdy dceři bylo kolem 4 a čtvrt roku a synovi 2 a čtvrt. Ten se teda svezl se ségrou. Ale na začátku si oba byli schopni šetřit a nic nekupovali. Syn si moc přál velké popelářské auto, které stojí kolem 600 Kč a fakt si na něj ve svém věku našetřil.
Teď už se mu šetřit moc nechce a kupuje si blbosti.
A kapesné jsem jim tehdy zavedla, protože jsme byli na výletě a dcera měla v tu dobu cca 1,5 roku oranžovou koloběžku. Na tom výletě nám udělala scénu, že už na ni nikdy nebude jezdit a že chce růžovou. Tak jsme ji vysvětlovali, že nová koloběžka stojí spoustu penízků a že má tu oranžovou a nebudeme ji kupovat věci jenom protože ona něco chce. Trvala si na svém i druhý den a pořád chtěla jen tu růžovou a na oranžové jezdit nechtěla.
Tak jsem se zamyslela a protože ji do maximální nosnosti té koloběžky chyběly už jen 2-3 kg, tak jsem dceři navrhla, že teda tu oranžovou koloběžku prodáme a z penízků, které za ni dostaneme, tak koupíme růžovou. Prodali jsme a koupili starší růžovou, kterou má ještě teď v 6 letech a má nosnost do 50 kg (dcera má teď 26 kg).
A zároveň jsem ji tehdy zavedla to kapesné s tím, že si z něho bude kupovat věci, které chce. Pokud bude chtít nějakou dražší věc, tak jsme schopni ji to koupit s tím, že si na to přispěje. Což už taky nastalo, když potřebovala mít inline brusle hned a nebyla ochotna počkat na narozeniny nebo napsat Ježíškovi. Tak jsme ji je koupili a ona si na ně přispěla 200 Kč.
Od toho incidentu s oranžovou koloběžkou už se nikdy nestalo, že by si něco vyřvávala, že to nechce kvůli barvě a to ji teda některé dražší věci jako např. kolo kupujeme v neholčičích barvách, aby je pak mohl podědit brácha.
A od té doby co mají děti to kapesné nemusím řešit, že jim mám něco koupit v obchodě, když se mi to kupovat nechce. Ti beru jako ten největší benefit.
Ono, zavést můžeš dětem kdykoliv cokoliv, ale důležité je jim to správně vysvětlit
a když je na to např. moc brzo, tak oni k tomu stejně rychle dorostou.