Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
už jsem totálně KO a možná se jen potřebuju vypsat. Mám 2 úžasné děti, hodné, šikovné, jen nějak nespavé. Staršímu jsou 2r a 4m a ve dne už skoro 2 měsíce nespí. Předtím spal po obědě cca 1-2h a večer usínal až kolem 22h. Po zrušení odpoledního spaní (zrušil si ho sám) začal večer usínat lépe, tak jsem si říkala, že to ve dne nějak zvládneme. On je ale strašně aktivní, pořád lítá a i když si vyhraje dlouho sám, tak se prostě nezastaví a neodpočine si (já nevím, kde tu energii bere). Mladší má 7m a ve dne naspí max 1 h (1/2 dopoledne a 1/2 odpoledne). Je od narození nošená v šátku a nosítku a jedině tam spí déle. V noci jí kojím cca 3-4×, momentálně se více budí na růst zubů.
Poslední dobou starší zase večer nechce jít spát. Rituály máme od narození stejné, chodíme ven, snažím se ho unavit aktivitama a on večer stejně řve, že spinkat nechce a zase chodí spát ho hodinu později, než třeba před týdnem. Po vynechání odpoledního spaní chodil spát už kolem 19h a vstával kolem 6-7h, teď zaspí nejdříve ve 20h a vstává vždy kolem 6h. V noci má často děsy, nebo se budí na čůrání a někdy se vzbudí na to jak kojím a nechce pak už spát. Malá naštěstí po kojení většinou usne, ale stejně vstávám v noci v průměru 5-6×. Chlap doma pomáhá, hlavně teď když vidí jak jsem unavená, ale chodí do práce na směny, takže po noční se potřebuje vyspat a po denní je taky unavený. K tomu se malá nechá utišit jedině ode mně, takže nemůžu třeba spát v obýváku a on s dětma v ložnici. Máme pidi byt 2+1 a všichni spíme v ložnici, jinak to prostě nejde. Ve dne si neodpočinu, protože drak mi to nedovolí. Hlídání žádné nemáme, babičky jsou daleko.
Je to asi hodně chaotické, ale musela jsem se vypsat. Pokud má někdo radu, nebo povzbuzení, že to bude jednou lepší, tak budu ráda. Nevím už jak nabrat energii
![]()
Prosím maminky, kterým děti spí krásně, aby mi nepsali. ![]()
Jsem v depresi, pořád se mi chce plakat, jsem unavená, občas protivná na chlapa a občas mi ujedou nervy a jsem protivná i na staršího a to mně mrzí nejvíce.
@arcanobacterium promin, ale musim se smat. Ne tobe ale sobe. Zrovna sedim v kuchyni u snidane a rikam si, ze dnesek asi nepreziju a narazim na tvou diskuzi.
Ja mam holcicku 1,5 roku, od narozeni se hodne budi, ted jsme asi na peti vzbuzenich kazdou noc plus vetsinou hodku az dve v noci vzhuru. Dnes jsem nemohla vecer usnout, usnula jsem asi o pulnoci, mala od tri do peti vzhuru a ja o pul sedme vstavala na gyndu. Do toho se mi vzbudila ve 23, pak v 1 a pak v sest.
Jsem tehotna, takze uz tak spim blbe. Jako jasny, par takovych noci clovek zvladne, ale kdyz uz se ten pocet zacne zvysovat na mesice a roky, je to neskutecne frustrujici. Spankova deprivace je svine ![]()
Takze radu bohuzel nemam, jen obrovskou miru pochopeni ![]()
Proste se vsichni navzajem rusite. zruste loznici, klukovi udelejte pokojik a hned bude lip. ![]()
Jo a rady jako pujc dite babicce, at pohlida manzel a pod. jsou k nicemu, jedna noc te nevytrhne, to je na tom to nejhorsi. Jedine, ze uz bys fakt byla na pokraji sil, ale to my matky jaksi nejsme nikdy, ze, jako na potvoru se clovek vzdy nejak vyhecuje.
![]()
@petulatko ![]()
@DiváBára Jak jsem psala, máme pidi byt 2+1 = 1 malý pokoj je ložnice, 1 větší pokoj je obývák + 1 místnost je kuchyně. Nevím, kam bychom šli já, manžel a dcerka, aby měl kluk samostatný pokojíček na spaní? Nemyslím, že se rušíme, to spíše on budí občas malou jak řve, že nechce jít spát. Syn začal mít problémy se spaním po první hospitalizaci v jeho roku a táhne se to dodnes.
Muzu te uklidnit tim zd je nebo spis byval na tom nekdo hur. Mam syna 26 mesicu ktery nikdy dibre nespal. Az posledni pulrok jakztakz spi. Predtim byl schopny vzbudit se za noc a 20krat! A to ni nechtel. Jen se budil rval nebo se hodiny vrtel. Ono to snad jednou prejd. Ted cekam druhy a to jak pak bude nas spanek probihat je ma nocni mura. Mame taky dva jednicku ale tata spi na gauci @arcanobacterium
@petulatko přesně, hecuju se skoro každé ráno. Manžel by i pohlídal, ale v noci se malá s ním neuklidní a já nenechám vyřvat a ve dne kojím co 2h a k tomu drak je jako strýc Pepin, všechno musí oznamovat křikem
, takže spát nelze.
Jsem v dost podobné situaci. Řeším to tak, že osmiměsíčního odstavuju, ale nejsem teda moc razantní, přes den 1× a v noci tak 3-4× kojím, on to má bohužel hodně rád. Přes den ho dávám na balkon, 2×, aspoň bude otužilý.
Dvouletá přestává po obědě spát, proto až se oteplí, posype do školky, byť do soukromé. V noci naštěstí spí. Čtyřletá už spí celou noc, ale byla mizerný spáč a spravilo se to až ke třetímu roku, takže já ještě počítám tak se dvěma lety nočního teroru ![]()
@Gabrielaaa moje malá je miminko za odměnu. Od porodnice do 4 měsíců spala celou noc. Pak asi začli zoubky a začala se více budit, ale prso jí stačí a jen občas pláče. Jenže to je prostě spánek cca 1/2-1h, pak nakojit, občas podat dudlíka. Už asi rok neznám spát více než 2-3 v kuse. Já vím, že to může být ještě horší.
Syn fakt do toho roku problém neměl. Ve dne spal 2×2h, od roku jen po obědě. Po první hospitalizaci se mu jak usínání, tak spaní hodně zhoršilo. K tomu jsem otěhotněla, těhotenství nebylo bez komplikací a pak byl zase 2× v nemocnici a naposled si domů donesl i rotaviry a vždy když už jsem mu spaní podle různých rad a moudrých knížek upravia se mu to nemocí rozhodilo.
Moc gratuluju k těhotenství a přeju ti hodně spavé miminko.
Teď tu mám malého v obýváku od 6h, malá spí v ložnici a já tu sedím (už mám vyndanou myčku a oběd na plotně) a přemýšoím co budeme dnes dělat, abych ho zase unavila a šel večer spát. Chlap je po noční, takže bude spát a večer jde zase na noční. ![]()
@arcanobacterium dej draka někam do jeslí aspoň občas a lehni si přes den.
Syn 2,5 roku je taky (a vždycky byl) velký nespavec. Přes den teda ještě spí, tak hoďku, ale v noci mu stačí tak sedm hodin. Usíná kolem jedenácté a probouzí se kolem šesté. A rozhodně nespí v kuse, často se budí. Já jsem spáč a těch sedm hodin mi prostě nestačí, takže jsem permanentně mrtvá. Chodím do práce, kde usínám na jednání a kolegové si myslí, že fetuju, protože takový kruhy pod očima mají jen feťáci. Přitom chodí do jeslí, kde se vyblbne, tak pořád čekám, kdy začne spát normálně. My jsme teda kvůli tomu i odložili druhé dítě, protože bych to nedávala.
Rada asi není, jen ti můžu vyjádřit podporu a popřát, aby se to brzo zlepšilo. Staršího dej občas do jeslí, ať si trochu odpočineš.
@arcanobacterium píše:
@petulatko
@DiváBára Jak jsem psala, máme pidi byt 2+1 = 1 malý pokoj je ložnice, 1 větší pokoj je obývák + 1 místnost je kuchyně. Nevím, kam bychom šli já, manžel a dcerka, aby měl kluk samostatný pokojíček na spaní? Nemyslím, že se rušíme, to spíše on budí občas malou jak řve, že nechce jít spát. Syn začal mít problémy se spaním po první hospitalizaci v jeho roku a táhne se to dodnes.
Svagrova ma taky pidi byt 2+1 a dve deti. synovec ma udelany pokojik z jejich loznice a obyvak proste zrusili a s druhym 6m spi v obyv. jsou na tom takto vsichni lip a synovec krasne zacal spat…
Aaa uz vidim souvislost malej totiz s timhle nedobrym spanim taky zacal po hospitalizaci v jeho 4 mesicich
@arcanobacterium
@arcanobacterium Ja nevim odkud jsi, ale napadlo me, ze existuji ruzne koutky, kde ti dite na 4h treba pohlidaji, sousedka tam tedka zacala davat na 2h malou, aby si zacala zvykat, v breznu ji budou tri roky, tak ma takovy nacvik na skolku
myslim, ze by si tam malej vyhral a ty by jsi se dopoledne mohla aspon jeste trochu vyspat? ![]()
Jinak my jsme s jednim ditetem zatim v 2+kk nez najdem neco na trvale bydleni a manzel taky chodi na tri smeny, taky ma tedka nocni a je to teda otresny, uz se tesim na 3+1, mas muj obdiv to tam takhle zvladat s dvouma detma…pac ani tomu jednomu clovek proste tu pusu nezavre, natoz dvoum, manzel spis i se spuntama v usich
![]()
@DiváBára píše:
Svagrova ma taky pidi byt 2+1 a dve deti. synovec ma udelany pokojik z jejich loznice a obyvak proste zrusili a s druhym 6m spi v obyv. jsou na tom takto vsichni lip a synovec krasne zacal spat…
Jenze ja bych rekla, ze zakladatelka tu loznici potrebuje, pro manzela, aby se po nocni mohl aspon nekam zavrit a spat…takze si nemyslim, ze udelat z loznice jen pokojicek pro maleho je dobry napad, kde by pak manzel spal? ![]()