Jak na nevlastní dcerku?

Anonymní
14.7.23 08:01

Jak na nevlastní dcerku?

Ahoj, potřebovala bych poradit od jiných „macešek“ :D
Manžel má z předchozího manželství 12 letou dceru. Spolu máme čtyřměsíčního synka.
Ten „problém“ s nevlastní dcerou byl už od začátku, jen jsem to nijak neřešila, nijak nereagovala ale od doby co máme dítě, to vnímám jinak.
Jde o to, že si ona vynucuje hodně pozornost, její máma ji tu pozornost moc nedává a tak si ji vynucuje ale nechápu to, u nás má pozornosti až až, všechno se točí kolem ní když je u nás. A přesto pořád si stěžuje že jí něco bolí, pokaždý když je u nás tak slyším jak ji bolí žaludek, jak ji bolí hlava, nohy, uši, že bude zvracet, že ji bolí v krku apod. To je schopná přijít i v noci k nám do ložnice, aby si s ní šel manžel lehnout protože se boji spát sama.
Na každý výlet co naplánujeme tak se jí nechce. Kdyz táta uděla něco, co se jí nelíbí tak s pláčem volá mámě, a když máma udělá něco špatně tak volá s pláčem tátovi a těží z toho, a ti dva jsou pak jak na ostří nože..
Co se týče malýho, tam ho přijala krásně, jsem za to šťastná že prcek má starší sestřičku, ale problém je v tom že mě ona neposlouchá. Což chápu, já nejsem k ní nic, tak proč by mě poslouchala, ale mě je jedno když mě neposlechne a neumyje nádobí když to řeknu tak nadneseně, ale ona mě neposlouchá hlavně co se týče malýho. Dá mu dudlík ze země, ačkoli jsem ji říkala ať mu ten dudlík necpe a už vůbec ne ten, co se válel na zemi. Když jsme jeli v autě, stokrát jsem ji prosila aby neměla otevřené okno dokořán, aby neprofoukl malý, stejně mě neposlechla a je to víc, bylo by to už moc dlouhý.

Říkala jsem to manželovi, ten řekl že mu mám pokaždý říct když holka neposlechne a on ji srovná, čehož si vážím ale já potřebuju v ten daný moment to řešit a ne až zpětně.
Holčinu mám moc ráda, znám ji už čtyři roky (výše zmíněné dělala už v té době, ale jak jsem psala, nevšímala jsem si toho), i ona mě má ráda, máme spolu kamarádský vztah, a nechci to kazit ale bojím se že prostě teď až u nás bude celý měsíc na prázdniny, a ona mě v něčem ohledně malýho neposlechne tak že vybouchnu :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65483
14.7.23 08:23
@Anonymní píše:
Manžel má z předchozího manželství 12 letou dceru. Spolu máme čtyřměsíčního synka.
Ten „problém“ s nevlastní dcerou byl už od začátku, jen jsem to nijak neřešila, nijak nereagovala ale od doby co máme dítě, to vnímám jinak.
Jde o to, že si ona vynucuje hodně pozornost, její máma ji tu pozornost moc nedává a tak si ji vynucuje ale nechápu to, u nás má pozornosti až až, všechno se točí kolem ní když je u nás. A přesto pořád si stěžuje že jí něco bolí, pokaždý když je u nás tak slyším jak ji bolí žaludek, jak ji bolí hlava, nohy, uši, že bude zvracet, že ji bolí v krku apod. To je schopná přijít i v noci k nám do ložnice, aby si s ní šel manžel lehnout protože se boji spát sama.
Na každý výlet co naplánujeme tak se jí nechce. Kdyz táta uděla něco, co se jí nelíbí tak s pláčem volá mámě, a když máma udělá něco špatně tak volá s pláčem tátovi a těží z toho, a ti dva jsou pak jak na ostří nože..
Co se týče malýho, tam ho přijala krásně, jsem za to šťastná že prcek má starší sestřičku, ale problém je v tom že mě ona neposlouchá. Což chápu, já nejsem k ní nic, tak proč by mě poslouchala, ale mě je jedno když mě neposlechne a neumyje nádobí když to řeknu tak nadneseně, ale ona mě neposlouchá hlavně co se týče malýho. Dá mu dudlík ze země, ačkoli jsem ji říkala ať mu ten dudlík necpe a už vůbec ne ten, co se válel na zemi. Když jsme jeli v autě, stokrát jsem ji prosila aby neměla otevřené okno dokořán, aby neprofoukl malý, stejně mě neposlechla a je to víc, bylo by to už moc dlouhý.Říkala jsem to manželovi, ten řekl že mu mám pokaždý říct když holka neposlechne a on ji srovná, čehož si vážím ale já potřebuju v ten daný moment to řešit a ne až zpětně.
Holčinu mám moc ráda, znám ji už čtyři roky (výše zmíněné dělala už v té době, ale jak jsem psala, nevšímala jsem si toho), i ona mě má ráda, máme spolu kamarádský vztah, a nechci to kazit ale bojím se že prostě teď až u nás bude celý měsíc na prázdniny, a ona mě v něčem ohledně malýho neposlechne tak že vybouchnu :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34127
14.7.23 08:33
@Anonymní píše:
Co se týče malýho, tam ho přijala krásně, jsem za to šťastná že prcek má starší sestřičku, ale problém je v tom že mě ona neposlouchá. Což chápu, já nejsem k ní nic, tak proč by mě poslouchala, ale mě je jedno když mě neposlechne a neumyje nádobí když to řeknu tak nadneseně, ale ona mě neposlouchá hlavně co se týče malýho. Dá mu dudlík ze země, ačkoli jsem ji říkala ať mu ten dudlík necpe a už vůbec ne ten, co se válel na zemi. Když jsme jeli v autě, stokrát jsem ji prosila aby neměla otevřené okno dokořán, aby neprofoukl malý, stejně mě neposlechla a je to víc, bylo by to už moc dlouhý.Říkala jsem to manželovi, ten řekl že mu mám pokaždý říct když holka neposlechne a on ji srovná, čehož si vážím ale já potřebuju v ten daný moment to řešit a ne až zpětně.
Holčinu mám moc ráda, znám ji už čtyři roky (výše zmíněné dělala už v té době, ale jak jsem psala, nevšímala jsem si toho), i ona mě má ráda, máme spolu kamarádský vztah, a nechci to kazit ale bojím se že prostě teď až u nás bude celý měsíc na prázdniny, a ona mě v něčem ohledně malýho neposlechne tak že vybouchnu :zed:

A co jsi čekala? Že se ti narodí dítě, a ona si sedne na zadek? Že žárlí tě nenapadlo? Už není malá, normálně si s ní promluv, místo toho, že od ní budeš očekávat poslušnost jak od psa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.7.23 08:35

Tak že volá po pozornosti je celkem pochopitelné, i ty hry na obě strany, to bohužel moc neovlivníte. Důležité je, že je chlap při tobě. Jak často jsi s ní sama, bez přítomnosti jejího otce? Píšeš, jako by šlo o denní kontakt..? Jinak to, co by ovlivňovalo zdraví mého dítěte, bych holku prostě nenechala udělat, dudlík bych jí z té ruky klidně vyrvala a šla umýt, na dálnici klidně zastavila a to okýnko zavřela a holce pohrozila například zabavením telefonu atd. Lepší by bylo, aby tyto situace řešil otec, ale pokud u toho není a nejde to po dobrém, tak holt budeš muset po zlém.
Btw-tohle jsem praktikovala i s vlastními dětmi. Nehrozí, že jeden bude druhého jakkoli ohrožovat nebo mu nedejbože vědomě ubližovat.

Příspěvek upraven 14.07.23 v 08:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81495
14.7.23 08:35
@Anonymní píše:

No, to je do jisté míry neslučitelnost úzkostné prvorodičky se starším dítětem. Prsotě matky prvních dětí řeší kdejakou ptákovinu a prostě to k tomu patří. S druhým už to neřeší a prostě druhorozené je odolnější a přežije různé zásahy starších sourozenců a jejich „péči“.
Z odstupem mi přijde, že to prostě hrotíš - ofouknutí, dudlík ze země. Nicméně, asi jsme to tak měla s prvním skoro každá. Chápu, ale že to vysí. rá i tu holku. Že tě neposlouchá - ve dvanácti spíš je člověk ráda, že tak nějak udrží to, co se nastavilo už dříve, než nastavovat nějaké nové mantinely a měnit výchovu. Podle mě jediná cesta je zkrátka apelovat na otce, aby se staral on, pokud tebe neposlouchá a dře to. Jak třeba vznikne situace, že s tebou jede autem s miminem a otec tam není? Nelze to nějak ošetřit tak, aby s vámi on jel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.23 08:42
@arinecka píše:
A co jsi čekala? Že se ti narodí dítě, a ona si sedne na zadek? Že žárlí tě nenapadlo? Už není malá, normálně si s ní promluv, místo toho, že od ní budeš očekávat poslušnost jak od psa.

Dělala to už předtím než jsme měli dítě. Poslušnost od ní proboha nežádám :zed: jen aby byla trochu uvědomělá a ne jak malý harant

• Citovat
  • Upravit
Svetluska55
14.7.23 08:43

Máš mimino, jeste nevíš, jak fungují děti.
Ohledně zarleni- věnuje se táta někdy jen ji? Společný výlet a tebe s miminem nechají doma? Nějaká aktivita primerena veku -únikové, kino, aquapark? Nediv se, že je nejistá, žárlí aty problémy somatizuje..
K poslouchání- jak reaguje, když po ni něco chce manžel? Poslechne? Chce po ni vubec neco manzel? :mrgreen: Co děláš ty, když tě neposlechne? U dětí člověk musí být důsledný. Když požádaš, ať zavře okénko, protože táhne na mimino, dělá, že neslyší? Tak to zopakuju. Znovu? Zopakuju to víc nahlas. Pořád nic? Přidám výhrůžky, co se stane, když okno nezavre. Stále nic? Zastavím, okno zavřu a vysvětlím mlade, do jakého průšvihu se dostala.
Pokud jste ji žádné hranice doteď nedávali, bude to dost bolet..

Příspěvek upraven 14.07.23 v 08:55

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.7.23 08:44
@unuděná píše:
Tak že volá po pozornosti je celkem pochopitelné, i ty hry na obě strany, to bohužel moc neovlivníte. Důležité je, že je chlap při tobě. Jak často jsi s ní sama, bez přítomnosti jejího otce? Píšeš, jako by šlo o denní kontakt..? Jinak to, co by ovlivňovalo zdraví mého dítěte, bych holku prostě nenechala udělat, dudlík bych jí z té ruky klidně vyrvala a šla umýt, na dálnici klidně zastavila a to okýnko zavřela a holce pohrozila například zabavením telefonu atd. Lepší by bylo, aby tyto situace řešil otec, ale pokud u toho není a nejde to po dobrém, tak holt budeš muset po zlém.
Btw-tohle jsem praktikovala i s vlastními dětmi. Nehrozí, že jeden bude druhého jakkoli ohrožovat nebo mu nedejbože vědomě ubližovat.Příspěvek upraven 14.07.23 v 08:36

Jak kdy, záleží podle jeho práce ale moc často to není že bych s ní byla sama. Ono by nám to i trochu pomohlo, protože mi přijde že když jsem s ní sama tak je to lepší než když je s námi manzel :D nejde o denní kontakt. No v tom autě jel s námi, on řídil ale asi se soustředil na jízdu a tohle nijak nezaregistroval. Bohužel, já si nemůžu dovolit ji zabavit mobil, ani mi to nejde přes pusu ji něco zakázat, v tom je možná problém

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.7.23 08:47
@Svetluska55 píše:
Máš mimino, nevíš, ještě, jak fungují děti.
Ohledně zarleni- věnuje se táta někdy jen ji? Společný výlet a tebe s miminem nechají doma? Nějaká aktivita primerena veku -únikové, kino, aquapark? Nediv se, že je nejistá, žárlí aty problémy somatizuje..
K poslouchání- jak reaguje, když po ni něco chce manžel? Poslechne? Chce po ni vubec neco manzel? :mrgreen: Co děláš ty, když tě neposlechne? U dětí člověk musí být důsledný. Když požádaš, ať zavře okénko, protože táhne na mimino, dělá, že neslyší? Tak to zopakuju. Znovu? Zopakuju to víc nahlas. Pořád nic? Přidám výhrůžky, co se stane, když okno nezavre. Stále nic? Zastavím, okno zavřu a vysvětlím mlade, do jakého průšvihu se dostala.
Pokud jste ji žádné hranice doteď nedávali, bude to dost bolet..

Jo věnuje se i jen jí. A dělala to u před dítětem. Má od nás pořád pozornost, i když je s námi už prcek.
Jo poslechne ho ale dělá u toho oči. Teda někdy ho poslechne. Minule ji zabavil mobil a ona ho stejně našla a vzala si ho. Já nevím co mám dělat když neposlechne ona mě, nevím jak se mám chovat k tak velkému dítěti které není biologicky moje. Kdyby byla moje tak ji prostě sjedu a bude to ale u ní se bojím aby to hned nezalovala mamince

• Citovat
  • Upravit
53190
14.7.23 08:47
@Anonymní píše:
Jak kdy, záleží podle jeho práce ale moc často to není že bych s ní byla sama. Ono by nám to i trochu pomohlo, protože mi přijde že když jsem s ní sama tak je to lepší než když je s námi manzel :D nejde o denní kontakt. No v tom autě jel s námi, on řídil ale asi se soustředil na jízdu a tohle nijak nezaregistroval.Bohužel, já si nemůžu dovolit ji zabavit mobil, ani mi to nejde přes pusu ji něco zakázat, v tom je možná problém

Jak jako nezaregistroval??? Tak jsi měla říct „hele Pepo, tvoje dcera mě neposlouchá a už zase otevřela na mimino okno dokořán, můžeš s tím laskavě něco udělat?“ Já bych teda rovnou požádala, ať zastaví, a mladé dámě to vysvětlila sama. A pokud na ní nemáš žádné výchovné páky, tak prostě buď bude vychovávat táta, nebo ti bude skákat po hlavě :nevim: To si musíte ujasnit mezi sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
14.7.23 08:48
@Anonymní píše:
Dělala to už předtím než jsme měli dítě. Poslušnost od ní proboha nežádám :zed: jen aby byla trochu uvědomělá a ne jak malý harant

jenže ve 12 letech jde do puberty a vás čeká nejnáročnějších 5 let, teď se jako harant chovat bude… U holek právě teď nastává nejvíc telecí věk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.7.23 08:49
@Anonymní píše:
Jo věnuje se i jen jí. A dělala to u před dítětem. Má od nás pořád pozornost, i když je s námi už prcek.
Jo poslechne ho ale dělá u toho oči. Teda někdy ho poslechne.Minule ji zabavil mobil a ona ho stejně našla a vzala si ho. Já nevím co mám dělat když neposlechne ona mě, nevím jak se mám chovat k tak velkému dítěti které není biologicky moje. Kdyby byla moje tak ji prostě sjedu a bude to ale u ní se bojím aby to hned nezalovala mamince

A na to otec reagoval jak?? 8o 8o To by si naše děti v životě nedovolily takhle obejít zákaz, a kdyby ano, tak je manžel srovná raz dva, telefon zamkne do šuplíku na dvakrát delší dobu a bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30326
14.7.23 08:53

Je jí 12. Nyní procházíte nejhorším obdobím a ještě jste ji pořídili mimino. V této době se ti i hromada vychovanych a fungujících děti mění na nevychovane kvůli pubertě. Zkus si s ní nastavit pravidla, ale ona bude stejně bojovat sama se sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44214
14.7.23 08:56
@Anonymní píše:
Jo poslechne ho ale dělá u toho oči. Teda někdy ho poslechne. Minule ji zabavil mobil a ona ho stejně našla a vzala si ho. Já nevím co mám dělat když neposlechne ona mě, nevím jak se mám chovat k tak velkému dítěti které není biologicky moje. Kdyby byla moje tak ji prostě sjedu a bude to ale u ní se bojím aby to hned nezalovala mamince

Ta poslední věta říká vše. Spratek by potřeboval srovnat, že se mu hlava otočí kolem své osy a potom nastavit nějaká normální pravidla výchovy, jak se to dělá v rodinách, kde jsou všichni jednotní.

Ve 12 letech by snad měla vědět, že dudlík ze země se miminu necpe a když řeknu, že nechci v autě průvan, tak nebude. Mně dělá taky zle, jednou před lety se mi k vůli tomu zablokovala krční páteř, chodila jsem potom několik měsíců na elektroléčbu. Od té doby si dávám pozor.

Některé děti v tomto věku umí své sourozence krátkou dobu bezpečně pohlídat. Ona se chová jak sebestředný malý harant.
A vy jí oba přistupujete na tu hru. Máte strach z maminky. U vás je to celý nastavený špatně. Už ty telefony, kdy si stěžuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81495
14.7.23 08:56
@Anonymní píše:
Jak kdy, záleží podle jeho práce ale moc často to není že bych s ní byla sama. Ono by nám to i trochu pomohlo, protože mi přijde že když jsem s ní sama tak je to lepší než když je s námi manzel :D nejde o denní kontakt. No v tom autě jel s námi, on řídil ale asi se soustředil na jízdu a tohle nijak nezaregistroval. Bohužel, já si nemůžu dovolit ji zabavit mobil, ani mi to nejde přes pusu ji něco zakázat, v tom je možná problém

Nezaregistroval? To jezdíte 40timístnou Karosou nebo si na 4m čtverečních nezaregistroval, že ty chceš něco po holce, opakovaně, ona odmítá, ignoruje? no, takže pasivní neřešič, co chce mít hlavně klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí