Jak nahlédnout do svazku StB

Anonymní
25.3.16 01:36

Jak nahlédnout do svazku StB

Prosím, zanechte anonym, tato informace je pro mě nesmírně citlivá.

Potřebuji poradit, velmi mě to trápí. Já jsem před časem zadala jména pár příbuzných do internetové evidence ze svazků StB a ke své hrůze zjistila, že jeden blízký příbuzný, co již zemřel, byl - stručně řečeno StBák. Když jsem udeřila na rodinu, potvrdili mi to, věděli o tom.
Naprosto to se mnou otřáslo, a nemůžu to vůbec strávit. Vím, že doba byla težká, a že do toho šel asi z donucení /spolupracovat začal v padesátých letech/, ale to není podstatné, šel do toho a věděl lépe, než kdokoli, co StB dovede dělat se životy lidí.
Já bych se hrozně potřebovala podívat do spisu a zjistit, jestli fakt udával nebo ne, případně jestli napáchal fakt škody na osudech ostatních, nebo se toho zas tolik nestalo. Ale podle jeho kariéry se děsím, že fakt udával. Ale potřebuju vědět pravdu, tíží mě to, a pomůže mi zjistit, jak věci skutečně byly.
Nevím, jak se tohle dá zjistit, pokud tu je někdo, kdo už tímhle prošel, můžete mi poradit? Je tam nějaké omezení, časové, příbuzenské ohledně nahlížení, kam mám vlastně jít, na co se zeptat? Čísla spisů mám z té internetové databáze.
Děkuji předem, je to pro mě hrozně těžké.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10848
25.3.16 04:30
@Anonymní píše:
Prosím, zanechte anonym, tato informace je pro mě nesmírně citlivá.Potřebuji poradit, velmi mě to trápí. Já jsem před časem zadala jména pár příbuzných do internetové evidence ze svazků StB a ke své hrůze zjistila, že jeden blízký příbuzný, co již zemřel, byl - stručně řečeno StBák. Když jsem udeřila na rodinu, potvrdili mi to, věděli o tom.
Naprosto to se mnou otřáslo, a nemůžu to vůbec strávit. Vím, že doba byla težká, a že do toho šel asi z donucení /spolupracovat začal v padesátých letech/, ale to není podstatné, šel do toho a věděl lépe, než kdokoli, co StB dovede dělat se životy lidí.
Já bych se hrozně potřebovala podívat do spisu a zjistit, jestli fakt udával nebo ne, případně jestli napáchal fakt škody na osudech ostatních, nebo se toho zas tolik nestalo. Ale podle jeho kariéry se děsím, že fakt udával. Ale potřebuju vědět pravdu, tíží mě to, a pomůže mi zjistit, jak věci skutečně byly.
Nevím, jak se tohle dá zjistit, pokud tu je někdo, kdo už tímhle prošel, můžete mi poradit? Je tam nějaké omezení, časové, příbuzenské ohledně nahlížení, kam mám vlastně jít, na co se zeptat? Čísla spisů mám z té internetové databáze.
Děkuji předem, je to pro mě hrozně těžké.

zlato, jestli šel do spolu práce v padesátých letech, tak věděl pravděpodobně houby z octem o tom, co dovedou… spíš se ptej rodiny na to, jaký byl, na motivy a to, zda ho kolaborace pokřivila. Bo ha. jzl mohl být i bez spolupráce.
:hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
776
25.3.16 07:07

Kašlala bych na to, většinu lidí to už nezajímá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5358
25.3.16 07:51
@Anonymní píše:
Prosím, zanechte anonym, tato informace je pro mě nesmírně citlivá.Potřebuji poradit, velmi mě to trápí. Já jsem před časem zadala jména pár příbuzných do internetové evidence ze svazků StB a ke své hrůze zjistila, že jeden blízký příbuzný, co již zemřel, byl - stručně řečeno StBák. Když jsem udeřila na rodinu, potvrdili mi to, věděli o tom.
Děkuji předem, je to pro mě hrozně těžké.

Nemůžeš si vyčítat něco, co jsi neudělala a nemohla na to mit vliv.
Ja pracuju přímo v Archivu bezpecnostnich slozek, kde máme tyto archiválie uložené. Koukni na web abscr.cz na pravidla studia archiválií. Napis mail se svymi osobními udaji a udaji toho člověka a že žádáš o lustraci. Asi za měsíc ti pošlou kompletní seznam archiválií, kde je uveden a stručný popis jejich obsahu. Pokud tam najdeš něco, co budeš chtít číst, tak musíš dojet na badatelnu do Prahy na Zizkov, kde ti archiválie předloží.
U těch dokumentů je potřeba si uvědomit, že jsou to přímo zaznamy STB, které nejsou objektivní, vše je popsáno z pohledu státu a ne jeho obětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
25.3.16 08:02

@masinka9 Mohla bych ti napsat SZ?? Potřebuji poradit a protože se jedná opravdu o hodně háklivé téma, tak bych radši SZ. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2801
25.3.16 08:39

@alisekR nejsi anonym

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
25.3.16 08:50

Ja se tim zabyvam uz nekolik let, studuju nas rodokmen. Ta problematika je slozitejsi, nez jen jestli byl STBak a nebyl STBak. Doporucuju se doma vydychat, najit si pres internet spisy, pripadne kontaktovat archiv a dojit si to pak na badatelnu v klidu projit. Spousta lidi zada pribuzne do vyhledavace a pokud jim „vybehnou“, hned z nich udelaji STBaky. Taky mam z rodinneho badani zkusenost, ze paradoxne ti, o kterych se septalo, ze jsou udavaci, tak to pravda nebyla a naopak spolupracovali s stb lidi, do kterych by to nikdo nerekl. Hlavne to neresit s „horkou“ hlavou, v klidu prostudovat spisy a zapatrat opatrne u pribuznych, nedelala bych z toho kovbojku, osobne se drzim naseho zlateho rodinneho hesla-„o mrtvych jen v dobrem“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
25.3.16 09:17

@alisekR A když se dovíš pravdu, co se změní? Půjdeš napravovat křivdy, které způsobil? Píšeš, že už zemřel, takže se už nedovíš, proč to udělal. A vidíš - příbuzní to věděli a brali to tak, jak to je a to v době, kdy ještě žil a možná byl aktivní…a i přesto -patřil do rodiny, tys nic netušila a přišla jsi na to náhodou.
Hledáš pravdu anebo jsi spíš jen zvědavá? Nemyslím to nijak zle a ani to nechci bagatelizovat. Dík, M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
25.3.16 11:51
@PepiKo píše:
@alisekR nejsi anonym

já ale nejsem zakladatelka :D tak proto nejsem anonym… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
25.3.16 11:52

@Malaga Já ale nejsem zakladatelka :lol: ta už se neozvala. Já jsem jiný případ. @masinka9 jsem se ptala na něco soukromě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
25.3.16 11:56
@Malaga píše:
@alisekR A když se dovíš pravdu, co se změní? Půjdeš napravovat křivdy, které způsobil? Píšeš, že už zemřel, takže se už nedovíš, proč to udělal. A vidíš - příbuzní to věděli a brali to tak, jak to je a to v době, kdy ještě žil a možná byl aktivní…a i přesto -patřil do rodiny, tys nic netušila a přišla jsi na to náhodou.
Hledáš pravdu anebo jsi spíš jen zvědavá? Nemyslím to nijak zle a ani to nechci bagatelizovat. Dík, M.

Spletla si se, nejsem zakladatelka :lol: Náš případ v rodině je jiný a poněkud vážněšjí, ta naše osoba je v blízké rodině, ne nějaký zemřelý strejda…a u nás je to osoba, která byla ve vysoké funkci StB a je žijící :think: a nepochází z mojí rodné rodiny, tam jsou spíš samé osoby perzekuované režimem…víc bych to nerada přibližovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
25.3.16 13:06

@alisekR Aha, tak to se omlouvám :kytka:, nicméně by mě ten vývoj u zakladatelky zajímal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.16 16:35

Zde zakladatelka, děkuji všem za příspěvky… @masinka9 moc děkuji za tyto informace, budu se podle nich řídit.

Abych ujasnila pozadí - část své profese jsem dedikovala lidským právům a obětem např. válečných konfliktů. Pro mě je zvůle ze strany státu, jakákoli, jedna z nejhorších forem násilí, která vrcholí genocidou, ale tajná policie a její nástroje za jakéhokoli režimu jsou pro mě odsouzeníhodné zločinecké organizace. Tahle problematika je součást nejen mého profesního života, ale i osobního přesvědčení.

A teď, dvacetpět let po revoluci, se dozvím, že můj (doplňte blízký pokrevní příbuzný) byl několik desítek let (!) podle všeho pilný StBák? Neumíte si představit ten šok.
A největší asi v tom, že o tom v rodině věděli a nikdo to nebral jako něco strašného, prostě - to tak bylo. Pokrčení ramen.

Najednou se mi jakoby zhroutila nějaká vize mojí vlastní rodiny, jak to vlastně s tou minulostí bylo, a potřebuji nějaké rozhřešení.
Nebudu vás nudit svými pocity, ale jen vysvětluji, proč nad tím nedokážu mávnout rukou, nikdy mě ani nenapadlo, že něco takového se v rodině dělo… :,( :,(

• Citovat
  • Upravit
9023
25.3.16 17:53
@Anonymní píše:
Zde zakladatelka, děkuji všem za příspěvky… @masinka9 moc děkuji za tyto informace, budu se podle nich řídit.

Abych ujasnila pozadí - část své profese jsem dedikovala lidským právům a obětem např. válečných konfliktů. Pro mě je zvůle ze strany státu, jakákoli, jedna z nejhorších forem násilí, která vrcholí genocidou, ale tajná policie a její nástroje za jakéhokoli režimu jsou pro mě odsouzeníhodné zločinecké organizace. Tahle problematika je součást nejen mého profesního života, ale i osobního přesvědčení.

A teď, dvacetpět let po revoluci, se dozvím, že můj (doplňte blízký pokrevní příbuzný) byl několik desítek let (!) podle všeho pilný StBák? Neumíte si představit ten šok.
A největší asi v tom, že o tom v rodině věděli a nikdo to nebral jako něco strašného, prostě - to tak bylo. Pokrčení ramen.

Najednou se mi jakoby zhroutila nějaká vize mojí vlastní rodiny, jak to vlastně s tou minulostí bylo, a potřebuji nějaké rozhřešení.
Nebudu vás nudit svými pocity, ale jen vysvětluji, proč nad tím nedokážu mávnout rukou, nikdy mě ani nenapadlo, že něco takového se v rodině dělo… :,( :,(

Naprosto ti rozumím, i my jsme byli postaveni před 10 lety před podobný fakt :( Jestli chceš, tak mi napiš soukromou zprávu, já jí tobě napsat nemůžu, protože si anonymní. Taky se chystám pátrat v archivech. Mám k tomu pádné důvody, které bych tu veřejně nerada psala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5358
25.3.16 19:18

@alisekR ještě doplňuji, že pro ztotozneni lustrovane osoby je treba napsat do žádosti datum a místo narození, aby žádost mohla být zpracovana. No, holt není česká minulost jednoduchá, ještě par generací se s tim budeme srovnavat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová